Wednesday, 24 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Τσίπρας: Εθνικά ανεύθυνη η στάση της ΝΔ

Στάση εθνικά ανεύθυνη καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα την ασφάλεια των πολιτών

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί να συνδέσει το προσφυγικό με το ζήτημα της τρομοκρατίας, υιοθετώντας μία ξενοφοβική ρητορική. «Ψαρεύετε στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου. Προκαλείτε ζημιά στη χώρα και την παράταξή σας» είπε.
«Υιοθετείτε τη ρητορική ότι η ασφάλεια των πολιτών τίθεται εν αμφιβόλω, συνδέετε το προσφυγικό με την τρομοκρατία. Αυτή είναι η αφήγηση και το επιχείρημα των πιο αντιδραστικών, μισαλλόδοξων, ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, εκείνων που κλείνουν τα σύνορα, που υψώνουν τείχη. Με περισσή ανευθυνότητα υιοθετείτε αυτή την αφήγηση, λίγο πριν την έναρξη της τουριστική περιόδου» ανέφερε ο πρωθυπουργός, επικρίνοντας τον Κυρ.Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ζήτησε τη διεξαγωγή της συζήτησης.
«Η ΝΔ δεν ζήτησε συζήτηση για την οικονομία, για το προσφυγικό, για την ανεργία, για το ασφαλιστικό, για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Δεν υποτιμώ το θέμα, αλλά αναρωτιέμαι τι ακριβώς επιδιώκει αυτή η πρωτοβουλία; Ρητορική είναι η ερώτηση μου, γιατί τα κίνητρα είναι σαφή» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Όποτε σηκώσατε την παντέρια της ακροδεξιάς ρητορείας το μόνο που καταφέρατε ήταν να τροφοδοτήσετε εκλογικά τη Χρυσή Αυγή. Είναι κρίμα για την παράταξή σας και εσάς προσωπικά» συνέχισε, ενώ κατηγόρησε τον Κυρ.Μητσοτάκη ότι καλύπτει πλήρως «τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Σαμαρά».
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει τρεις κρίσεις -την κρίση σε θέματα ασφάλειας, την οικονομική και την προσφυγική- και πως η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο δύο εξ αυτών: της οικονομικής και της προσφυγικής.
«Η κυβέρνηση σήμερα σηκώνει το βάρος μιας τεράστιας ευθύνης. Σηκώνουμε αυτό το βάρος με υπομονή και σύνεση, διότι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη και στην περιοχή μας μας δεν είναι εύκολη. Ο αγώνας μας, ο στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη χώρα από μέρος της κρίσης, από μέρος του προβλήματος, σε μέρος της λύσης» επισήμανε, τονίζοντας:
«Απέναντι στις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους τελάληδες του φόβου, η ελληνική κοινωνία αποδεικνύει ότι έχει ισχυρά αντισώματα: τα αντισώματα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, που χαρακτηρίζουν τη στάση του ελληνικού λαού απέναντι στους πρόσφυγες και εν γένει απέναντι στην προσφυγική κρίση».
Για την οικονομία
Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν το κατώφλι της εξόδου από την κρίση και επικαλέστηκε τα στοιχεία που θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Eurostat. «Αυτό το επιβεβαιώνουν τα οικονομικά δεδομένα, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης» είπε, στρέφοντας και πάλι τα βέλη του προς τη ΝΔ.
«Φτιάξατε έναν χρόνο τώρα έναν ωραίο μύθο: Εσείς είχατε success story, ενώ η διαπραγμάτευση κατέστρεψε την οικονομία. Αύριο, όμως., κ. Μητσοτάκη ανακοινώνονται τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία. Αν αυτά τα επίσημα στοιχεία αποδείξουν ότι εσείς μας αφήσατε άδεια ταμεία, αλλά εμείς παρά τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης καταφέραμε να κρατήσουμε την οικονομία σε πολλαπλάσια απόδοση, υπερ-τριπλάσια των στόχων, τι θα κάνετε; Θα ζητήσετε συγγνώμη για την υποκριτική σας στάση τόσο καιρό ή θα επιμείνετε να ζητάτε εξεταστική γιατί καταστρέψαμε τη χώρα;» διερωτήθηκε.
Για το προσφυγικό
Ο Αλ.Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί να αφηγηθεί «τον μύθο της καταστροφής» και για την προσφυγική κρίση, ενώ επανέλαβε ότι η χώρα «ανέλαβε φορτίο πολύ μεγαλύτερο από τις δυνάμεις της», αλλά «καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε» και «παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο».
«Τολμήσαμε να ζητήσουμε μία ευρωπαϊκή λύση, τολμήσαμε και παίξαμε πρωταγωνιστικό ρόλο για εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «διαψεύστηκαν όσοι έλεγαν ότι στο τέλος Απριλίου η χώρα θα είναι ένας απέραντος καταυλισμός».
Για το θέμα της ασφάλειας
«Ο τρίτος μύθος που επιχειρείτε να αφηγηθείτε είναι ότι η χώρα αντιμετωπίζει θέμα ασφάλειας. Αυτό είναι επικίνδυνο, αποτελεί επικίνδυνη στάση, στάση εθνικά ανεύθυνη» σημείωσε ο Αλ.Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «η χώρα δεν αντιμετωπίζει ζήτημα ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μέσα σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή και παρά το γεγονός ότι ζήτημα ασφάλειας αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικές χώρες στην καρδιά της Ευρώπης». Αντίθετα, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, χάρη στις ενέργειες της κυβέρνησης, η χώρα αποτελεί πεδίο σταθερότητας και ασφάλειας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. «Υλοποιήθηκε και συνεχίζει να υλοποιείται μια συγκεκριμένη στρατηγική, μια ενεργητική, πολυδιάστατη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, τόσο σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, αλλά και ευρύτερα» είπε και αναφέρθηκε:
στην ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
στην επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία
στη διαδικασία διαλόγου και ενεργητικής διπλωματίας με την Τουρκία
στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων με το Ιράν και τις χώρες του Κόλπου
«Ακολουθούμε μία στάση αρχών, αξιών, και ταυτόχρονα φιλειρηνικής, ενεργητικής διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής που βγάζει τη χώρα από το καβούκι της» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση γίνεται αποδέκτης ενός πρωτοφανούς κλίματος αλληλεγγύης, «από τον Ομπάμα μέχρι τον Πάπα», ενώ η χώρα μας «στη συνείδηση των πολιτών του κόσμου, είναι η χώρα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς».
Για την ΕΛ.ΑΣ.
Ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού, της Αστυνομίας και του Στρατού για το έργο τους στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση στην οποία παρέλαβε η κυβέρνηση την ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με τον Αλ.Τσίπρα, η δημοκρατική διακυβέρνηση απαιτεί από την αστυνομία την καταπολέμηση του εγκλήματος και τη διασφάλιση τάξης, με αποφυγή κάθε αυθαιρεσίας και με τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων.
Τέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, ρίχνοντας το βάρος στην πρόληψη του εγκλήματος, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους χειρισμούς του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.
Newsroom ΔΟΛ

Τσίπρας: Εθνικά ανεύθυνη η στάση της ΝΔ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου