Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Τσίπρας: Θα γίνουμε Ευρώπη ή θα παραμείνουμε Βαλκάνια όπως επιθυμεί μία αναχρονιστική ελίτ;

Την ανάγκη για «ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα ορίζει το πώς θα χτίσουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, ισχυρή και πάνω απ’ όλα

δίκαιη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας την προγραμματική πρόταση του κόμματός του για το εργασιακό.
Κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση, την κατηγόρησε ότι «επέλεξε πάνω στο σοκ της πανδημίας να ξηλώσει το 8ωρο, να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία και να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση εν μέσω κρίσης, με κόστος 56 δισ. ευρώ που θα κληθούν να καλύψουν οι φορολογούμενοι, οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι».
Κάνοντας σύγκριση με τα όσα ισχύουν στην Ευρώπη ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το ζήτημα δεν ήταν ποτέ αν θα μείνουμε στην Ευρώπη αλλά αν θα γίνουμε Ευρώπη και εξήγησε:
«Το ζήτημα είναι αν θα πιάσουμε ή έστω θα πλησιάσουμε τα ευρωπαϊκά δεδομένα σε μια σειρά κοινωνικών δεικτών, κριτηρίων και δικαιωμάτων, με πρώτο αυτό της εργασίας και του διαθέσιμου εισοδήματος.
Στην ΕΕ οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καλύπτουν πάνω από το 60% των εργαζόμενων. Στην Ελλάδα μόλις το 14,7%.
Ο μέσος όρος ανεργίας στην ΕΕ είναι 7,3%. Στην Ελλάδα σήμερα είναι στο 17%.
Η μέση διάρκεια της εργασιακής εβδομάδας στην Ευρωζώνη είναι 37 ώρες. Στην Ελλάδα είναι 42».
«Πώς λοιπόν θα «γίνουμε Ευρώπη», όταν μια κοντόφθαλμη και αναχρονιστική πολιτική και οικονομική ελίτ προσπαθεί εδώ και χρόνια να μας κρατήσει παγιωμένους στο «Εδώ είναι Βαλκάνια;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η στήριξη του κόσμου της εργασίας, με την ενίσχυση και διεύρυνση των δικαιωμάτων, αποτελούν τον πυρήνα του νέου κοινωνικού συμβολαίου που θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί με την κοινωνική πλειοψηφία, αναφέρει η ανακοίνωση της εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι: Xoρέν Βοσκεριτσιάν, λέκτορας εργασιακών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου, Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Μαρία Καραμεσίνη, Καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άρης Καζάκος, ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ, Γρηγόρης Μισκεδάκης, δικηγόρος- εργατολόγος, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου