Friday, 29 March, 2024

Τσίπρας: «Μέχρι κεραίας» η συμφωνία, αλλά θα κάνουμε τα πλεονάσματα ό,τι θέλουμε

Κατηγόρησε τους «ανόητους τεχνοκράτες» φωτογραφίζοντας τον Πολ Τόμσεν, που «βαφτίζουν το “λάθος”, “σωστό”»

Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας, αλλά δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε τις υπερβάσεις σε όσους έχουν ανάγκη, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Νίσυρο, σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο το άρθρο του ε.

Τα νησιά της πρώτης γραμμής από την Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο εξαιρούνται από την αύξηση ΦΠΑ λόγω προσφυγικής κρίσης, ανακοίνωσε.

Κατόπιν ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στους «ανόητους τεχνοκράτες», τονίζοντας πως μας έφερναν συνεχώς νέα προγράμματα που απέτυχαν: «Κάποιοι ανόητοι τεχνοκράτες μας λένε ότι το λάθος είναι το σωστό». Δεν πρόκειται να υποστείλουμε την σημαία της στήριξης των κοινωνικά αδύναμων, είπε, αν και επανέλαβε την δέσμευσή του πως η Ελλάδα θα τηρήσει το πρόγραμμα και την συμφωνία με τους εταίρους.

Ο κύριος Τσίπρας ακολούθως προχώρησε σε εξαγγελίες μέτρων στήριξης των νησιών, ιδίως στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των Μεταφορών. Όπως είπε, ενεργοποιείται άμεσα το συμβούλιο νησιωτικής πολιτικής, ενώ έχει ήδη υπογραφεί το ΠΔ που προβλέπει την ίδρυση του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής. «Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εργάζεται με τους ομολόγους του για την διεκδίκηση αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο επιδιώκουμε να ενταχθεί στην ατζέντα της Μάλτας, στην επόμενη προεδρία», είπε ο πρωθυπουργός.  Σχέδιο δικτύου συνδυασμένων μεταφορών για τα νησιά με τις αρχές εφαρμογής του ισοδυνάμου των μεταφορών, δηλαδή όσο κοστίζει στην στεριά η απόσταση, το ίδιο να κοστίζει και για τον νησιώτη.

Πετύχαμε φέτος όλα τα σχολεία, σε όλα τα νησιά μας να έχουν δασκάλους και βιβλία, εξαιτίας της εξαιρετικής προεργασίας που είχε γίνει, επισήμανε ο πρωθυπουργός, εξαγγέλλοντας προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες. Να μην υπάρχει κανένα κατοικημένο νησί στον τόπο μας χωρίς γιατρό, ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού, που εξήγγειλε ακόμα 27 μονάδες υγείας στα νησια. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανασφάλεια των νησιωτών για ζητήματα υγείας, που έχουν να κάνουν με την μεταφορά ασθενών που χρήζουν τέτοιας ανάγκης και δήλωσε πως σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, πλωτά μέσα θα βοηθούν τέτοια περιστατικά στον επόμενο χρόνο. Εξήγγειλε ακόμα βάση αεροδιακομιδών στην Μυτιλήνη, όπως αυτή που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία στην Κρήτη. Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως σύντομα θα λειτουργούν συστήματα αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά.

Ο κύριος Τσίπρας ανακοίνωσε την ενεργοποίηση δύο αναπτυξιακών προγραμμάτων για τα νησιά του Αιγαίου, τα πρώτα 50 εκατ. θα χρηματοδοτήσουν ανάγκες του περιβάλλοντος, λιμενικών έργων και δράσεις της νησιωτικής επιχειρηματικότητας. Το πρώτο εξάμηνο του 2017, αναπτυξιακή δράση για την κατοχύρωση προϊόντων ονομασίας προέλευσης, δήλωσε και συμπλήρωσε: Στόχος μας είναι να αναπροσανατολίσουμε τον τουρισμό, να πάμε σε έναν τουρισμό που θα αφήνει οφέλη στην τοπική κοινωνία και θα συνδυάζεται με την τοπική ανάπτυξη και το περιβάλλον. Προωθούμε δράσεις επέκτασης, που θα δώσουν αειφόρο χαρακτήρα στο τουριστικό μας προϊόν και ξεκινάμε ένα τέτοιο πρόγραμμα προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.

protothema

Τσίπρας: «Μέχρι κεραίας» η συμφωνία, αλλά θα κάνουμε τα πλεονάσματα ό,τι θέλουμε

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου