Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Τσίπρας: Προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας και απάτης

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, που έκανε λόγο για «προϋπολογισμό απάτη».
Ανοίγοντας την ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2020, ο κ. Τσίπρας είπε πως ο Προϋπολογισμός δεν είναι μια παράθεση ψυχρών αριθμών αλλά η «ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και των παιδιών τους».
«Και είναι ταυτόχρονα, η φωτογραφία, το καθρέφτισμα, της λογικής, της πολιτικής, ακόμα και της ηθικής μιας κυβέρνησης» είπε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Κι αν έτσι δούμε το σημερινό σχέδιο Προϋπολογισμού, μπορούμε αβίαστα να συμπεράνουμε ότι τίποτε καλό δεν προβλέπει, δεν προϋπολογίζει, δεν καθρεφτίζει για τους πολλούς. Για την Υγεία, την Παιδεία, το κοινωνικό κράτος, τη μεσαία τάξη. Για τους λίγους και εκλεκτούς όμως προϋπολογίζει το εντελώς αντίθετο. Από ελαφρύνσεις φορολογικές και άλλες, μέχρι επιχορηγήσεις, και “δώρα”, συχνά φωτογραφικά».
Στρέφοντας τα «βέλη» του κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της κυβέρνησής του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για προϋπολογισμό «ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας αλλά και απάτης».
«Κορωνίδα μιας σειράς από απάτες που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη. Προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά» είπε ο κ. Τσίπρας.
Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «απάτες που όσο και αν ωραιοποιούνται και συγκαλύπτονται από τη συστοιχία των φιλικών τους ΜΜΕ, γίνονται όλο και πιο φανερές στην κοινή γνώμη».
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι όλα αυτά γίνονται ορατά και από τους συντηρητικούς πολίτες που στήριξαν εκλογικά τη ΝΔ.
«Και αναφέρω δειγματοληπτικά: Απάτη μέγιστη, η προπαγάνδα σας για 4ο μνημόνιο. Αυτά λέγατε στη περυσινή συζήτηση για το προϋπολογισμό. Τη στιγμή που η δική μας κυβέρνηση έβγαζε οριστικά τη χώρα από τον κλοιό των μνημονίων. Απάτη επίσης μέγιστη, η πολεμική σας για το χρέος, τη στιγμή που η δική μας κυβέρνηση όχι μόνο το ρύθμιζε επιτέλους προς όφελος της χώρας, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά άνοιγε και ένα καθαρό διάδρομο, μετά από πολλά χρόνια, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» είπε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε:
«Απάτη οι διαρκείς επιθέσεις σας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα, τα οποία είχατε υποσχεθεί να μειώσετε άμεσα, επειδή θα έδειχναν καλή διαγωγή απέναντι στους εταίρους. Είδαμε πόσο τα μειώσατε κύριε Μητσοτάκη. Και η απάτη αυτή είναι ακόμα χειρότερη, γιατί δεν αξιοποιήσατε αυτό που εμείς αρχίσαμε, τη μείωση δηλαδή των πλεονασμάτων με τη δημιουργία ενός καταπιστευτικού λογαριασμού, που θα εξασφάλιζε τους δανειστές. Απάτη τρανή, η ανάπτυξη 4% που θα φέρνατε αμέσως με την εκλογή σας. Γιατί εσείς είστε τάχα φιλικοί προς τη μεγάλη επιχειρηματικότητα, σε αντίθεση με μας. Κι ότι θα παραμερίσετε για τους επενδυτές εμπόδια, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, και η προστασία της εργασίας, σε αντίθεση με μας. Ε, τώρα προϋπολογίζετε ανάπτυξη 2,8%, ενώ το ΔΝΤ, τις προβλέψεις του οποίου εκτιμάτε ιδιαίτερα ρίχνει την πρόβλεψη κάτω από 2%. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 2,3%. Απάτη μεγάλη επίσης, η δήθεν μεγαλοψυχία σας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».
Εξαπέλυσε δε, «πυρά» κατά της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας πως πήρε μια ψηφισμένη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και την εναρμόνισε με την «ταξική μονομέρεια» της κυβέρνησης.
«Να δώσετε δηλαδή τη μερίδα του λέοντος στις μεγάλες περιουσίες. Σε αντίθεση με μας, που είχαμε την εντελώς αντίθετη λογική» είπε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε:
«Απάτη τερατώδης, επίσης, η δήθεν ελάφρυνση της μεσαία τάξης. Την οποία αντί να ελαφρύνετε την επιβαρύνετε. Με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, την καρατόμηση του κοινωνικού μερίσματος, την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, το πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που ετοιμάζετε για τους μη μισθωτούς, την υποχρέωση για 30% αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών, και μια σειρά άλλα μέτρα, που αφορούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Απάτη επίσης η εκστρατεία σας για το κοινωνικό μέρισμα, που όταν το δίναμε εμείς υπερπολλαπλάσιο το χαρακτηρίζατε ψίχουλα. Και ενώ τα ψίχουλα δόθηκαν την τελευταία φορά σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, τώρα δικαιούχοι είναι μόλις 200 χιλιάδες νοικοκυριά».
Σχολιάζοντας σκωπτικά ότι είναι κουραστικό ακόμη και για τον ίδιο να απαριθμεί αυτή την «αλυσίδα», ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απάτες και το «δήθεν δημοσιονομικό κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ», το «επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε κράτος των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας», την «προεκλογική υπόσχεση για δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό της ανάπτυξης», «η καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών ως προδοτική», «το αίσχος της προπαγάνδας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί πρόσφυγες», «οι μπουλντόζες στο Ελληνικό», «το δόγμα περί ασφάλειας, περί νόμου και τάξης».
«Ούτε την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών εξασφαλίζετε»
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν εξασφαλίζει την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών:
«Με τις επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα. Εκτός πια κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γουαντάναμο, μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου και τη παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία τους, αν οι εικόνες αστυνομικών να ασχημονούν με χίλιους δυο τρόπους, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν την παρουσία μαρτύρων, είναι εικόνες ευνομούμενης χώρας».
Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε:
«Ασφάλεια, κύριε Μητσοτάκη, δεν εξασφαλίζει η παράλογη, υπερβολική, και κάποτε φασιστικού τύπου βία, εναντίον πολιτών. Την στιγμή που καταργείτε κάθε είδους ασφάλεια στην εργασία. Όταν επιβάλλετε την ανασφάλεια στην καθημερινή επιβίωση των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, της νεολαίας. Όταν υπονομεύετε το όποιο αίσθημα ασφάλειας που με κόπο και θυσίες προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε, στις πιο ευάλωτες ιδιαίτερα ομάδες του πληθυσμού, σε ζωτικούς τομείς, όπως η Υγεία, και η Παιδεία. Τότε η επίδειξη αστυνομικής βίας, δεν αποσκοπεί ούτε στη δημόσια τάξη, ούτε στην κοινωνική γαλήνη. Αποσκοπεί στην τρομοκράτηση και την καταστολή και στον εκφοβισμό, και στην τρομοκράτηση».
Ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να βρείτε δυο λόγια να καταδικάσετε αυτά τα περιστατικά, σε αντίθεση με μια σειρά υπουργούς σας που σήμερα τα υπερασπίστηκαν με πάθος στα τηλεοπτικά παράθυρα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελούν εξαίρεση όμως τα ενθαρρύνει η δική σας πολιτική».
Σημείωσε ότι ακόμη και ο Νίκος Αλιβιζάτος έστειλε επιστολή για τα περιστατικά αστυνομικής βίας.
CNN.GR

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου