Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες και αβάσιμες οι διεκδικήσεις

«Η επίκληση απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας»

Αυτό απαντά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση της Άγκυρας που ανέφερε πως τα νησιά του Αιγαίου πρέπει να μείνουν αποστρατιωτικοποιημένα.
«Παρόμοιες διεκδικήσεις δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν απαντηθεί καταλλήλως και επανειλημμένως», σημειώνει ο Αλέξανδρος Γεννηματάς.
«Υπενθυμίζουμε στην Τουρκία ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά και αδιαμφισβήτητα από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, από την οποία ωστόσο, η Τουρκία, ως μη συμβαλλόμενο μέρος δεν αντλεί κανένα δικαίωμα.
Εξάλλου, επί τη βάσει των όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ και έναντι οιουδήποτε να απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της.
Περαιτέρω, η Τουρκία προβάλλει εξίσου αβάσιμους ισχυρισμούς ως προς τη θεσμική λειτουργία του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή των δραστηριοτήτων του στο Αιγαίο, την ανάπτυξη των οποίων αδικαιολογήτως παρακωλύει», αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ και καλεί την Άγκυρα:
Να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το αρ. 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτων, αλλά και το αρ 2 παρ. 4 της Χάρτας των ΗΕ και να απέχει πλήρως από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες. Προϋπόθεση της σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης ως αυτό ισχύει και όχι ως επιθυμεί αυθαίρετα να το ερμηνεύει η Τουρκία, μόνη σε όλο τον κόσμο.
«Σε αυτό το πλαίσιο και μόνο μπορεί και πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος», καταλήγει.
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα νησιά του Αιγαίου να είναι αποστρατιωτικοποιημένα
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι -απαντώντας ουσιαστικά στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών που είχαν αναφερθεί στη στάση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο- δήλωσε πως σύμφωνα με τις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να μείνουν αποστρατιωτικοποιημένα.
Ισχυρίστηκε δε, πως τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν έχουν το δικαίωμα να πλησιάζουν τα λιμάνια, να κάνουν ασκήσεις ή να ανεφοδιάζονται στα εν λόγω νησιά.
Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, εκτός των άλλων, αναφέρεται ότι η δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης δεν σημαίνει ανοχή, όπως προσπαθεί να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες.
Παράλληλα το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο.
Τέλος, ανακοίνωση υπογραμμίζει πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματά της στην περιοχή.
cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου