Friday, 29 March, 2024

Υπογράφεται η συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας

Οι υπογραφές για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία αναμένεται

να πέσουν σήμερα και συγκεκριμένα μετά τη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στη συνέχεια, θα υπογραφεί η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Σύμφωνα με όσα είπε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Μανώλης Κοττάκης “χθες βράδυ ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, για τα ζητήματα που προκύπτουν από την οριοθέτηση αυτή και για τη δυνατότητα επέκτασης της Ελλάδος, των χωρικών υδάτων της από τα έξι στα 12 μίλια. Σε μισή ώρα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της συμφωνίας το οποίο θα περιλαμβάνει τρία συνοδευτικά έγγραφα, τα οποία θα αναφέρονται: το πρώτο στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, το δεύτερο στα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων και το τρίτο θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο οποίο η Ελλάδα θα δεσμεύεται ότι στο μέλλον, σε περίπτωση που επεκτείνει όχι μόνο στο Ιόνιο, αλλά σε ολόκληρο το Αιγαίο τα χωρικά της ύδατα για τα δικαιώματα των Ιταλών. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη ειδικά μετά τις απειλές των Τούρκων μέσω του Ερντογάν. Οι Ιταλοί μας αναγνωρίζουν και το δικαίωμα της επέκτασης από τα έξι στα 12 μίλια και στο Λιβυκό πέλαγος- εκεί όπου υπάρχει και το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου-, αλλά και σε ολόκληρο το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο”.

enikos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου