Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Φώφη Γεννηματά: Η κυβέρνηση, με τις εγκληματικές παραλείψεις της, έπληξε τον τουρισμό στα νησιά

Φώφη Γεννηματά: Η κυβέρνηση, με τις εγκληματικές παραλείψεις της, έπληξε τον τουρισμό στα νησιά

Δήλωση Φώφης Γεννηματά για την ανυπαρξία συντονισμού και σχεδιασμού της κυβέρνησης για τη διαχείριση των μικτών μεταναστευτικών ροών

Κανείς από την κυβέρνηση δεν δηλώνει υπεύθυνος για τη διαχείριση της κρίσης που προέκυψε από την φετινή αύξηση των προσφυγικών ροών. Ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει υπεύθυνος για τη διαχείριση των πάρκων της Αθήνας.

Η κυβέρνηση, με τις εγκληματικές παραλείψεις της, έπληξε τον τουρισμό στα νησιά σε μια εποχή που είναι ακόμη πιο σημαντικός για την Εθνική μας οικονομία. Λόγω της ανικανότητας της δημιούργησε αρνητικά συναισθήματα για τους πρόσφυγες σε τοπικούς πληθυσμούς που νιώθουν ανήμποροι βλέποντας μια ολόκληρη τουριστική περίοδο να χάνεται αλλά και τα νησιά τους να δυσφημούνται στα διεθνή μέσα με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον.

Μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Απρίλιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την άμεση μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Δεν έπραξε τίποτα μέχρι σήμερα. Ποιος έχει την ευθύνη; Οι υπουργοί μιας κυβέρνησης κρίνονται από την αποτελεσματικότητα τους και όχι από την τοποθέτηση τους σε εσωκομματικά ζητήματα. Αυτός που δεν μπορεί να φέρει σε πέρας αυτό που έχει αναλάβει πάει στο σπίτι του.

Έστω και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από την οικονομική αδυναμία της χώρας την οποία η ίδια παρέτεινε με την αλλοπρόσαλλη “διαπραγματευτική” της τακτική.

Να σταματήσει να μεταθέτει τις ευθύνες της στην τοπική αυτοδιοίκηση από την οποία στέρησε κάθε διαθέσιμο πόρο για τη διαχείριση έκτακτων αναγκών.

Να σταματήσει να προβάλλει, ως μέρος της δικής της πολιτικής, τις πρωτοβουλίες ευαίσθητων πολιτών, που σε πολλές περιπτώσεις, υπερβαίνοντας τις δικές τους οικονομικές δυσκολίες, κάλυψαν ανάγκες εκεί που δεν υπήρξε καμία κρατική παρέμβαση.

Ο Διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Κοστέλ, που επισκέφθηκε πρόσφατα πολλές περιοχές της πατρίδας μας που υποδέχονται πρόσφυγες, ήταν σαφής.  Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός και κανένας σχεδιασμός από την μεριά της κυβέρνησης, δεν υπάρχει καν κάποιος αρμόδιος που να μπορεί να παραλάβει την οικονομική βοήθεια που έχει αποφασίσει να δώσει η Ύπατη Αρμοστεία στη χώρα μας.

Σήμερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης κ. Αβραμόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κάτι που έχει ήδη επισημανθεί από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει διαχειριστική αρχή για να εισπράξει και να αξιοποιήσει την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Δεν υπάρχει γιατί η κυβέρνηση αξιολόγησε ότι μπορούσε να καταργήσει την προηγούμενη αρχή για να ψηφίσει τη σύσταση καινούργιας μόλις πριν 25 ημέρες.

Η χώρα δεν κυβερνάται με συμβολισμούς και αφηρημένες έννοιες.  Απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις που υλοποιούνται άμεσα και αποτελεσματικά από τον κρατικό μηχανισμό. Αυτό που ζει η χώρα μας είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Απαιτείται μοντέλο διαχείρισης σαν αυτό του Σχεδίου “Ξενοκράτης”. Οι θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται για να ενεργοποιηθεί το σχέδιο ώστε να αφορά και την μαζική έλευση εκτοπισθέντων πληθυσμών θα έπρεπε να γίνουν χτες έστω και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το ΠΑΣΟΚ από πολύ νωρίς έχει καλέσει την κυβέρνηση για διακομματική συνεννόηση και συνεργασία. Απαιτείται σχέδιο που να καλύπτει όλες τις ανάγκες από τα νησιά μέχρι τα αστικά κέντρα και όπου αλλού βρίσκονται οι πρόσφυγες, για αυτούς που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση ασύλου και για αυτούς που δεν το επιθυμούν. Απαιτείται η προστασία των προσφύγων, η αντιμετώπιση των συνεπειών στην ελληνική κοινωνία και οικονομία της μαζικής έλευσης προσφύγων και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Έστω και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου