Friday, 19 April, 2024

Χαρδαλιάς σε Αμβρόσιο: Κανένας κήρυκας του μίσους δεν μπορεί να χαλάσει την ημέρα αυτή

Τον «αφορισμό» του από τον πρώην Μητροπολίτη Αμβρόσιο σχολίασε έμμεσα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιά.
Όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Σήμερα είναι μια μέρα χαράς και ελπίδας. Άνοιξαν πάλι οι εκκλησίες μας. Αυτή τη μέρα κανένας κήρυκας του μίσους και της αμάθειας δεν μπορεί να τη χαλάσει».
Μάλιστα επισύναψε την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου που χαρακτηρίζει την απόφαση του Αμβρόσιου ως «ανυπόστατη και ανίσχυρη». Σημειώνεται πως ο πρώην Μητροπολίτης διάβασε τον αφορισμό, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγιάς Φανερωμένης Αιγίου.
Ο Αμβρόσιος είχε… προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει στην κίνηση αυτή την εβδομάδα που πέρασε, βάζοντας στο «στόχαστρο» και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Μόνο εμείς μπορούμε να αφορίσουμε»: Η απάντηση της Ιεράς Συνόδου στον Αμβρόσιο
Σε ανακοίνωση προχώρησε η Ιερά Σύνοδος μετά την ανακοίνωση του πρώην Μητροπολίτη Αμβρόσιου περί αφορισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Νίκης Κεραμέως και του Νίκου Χαρδαλιά.
Στην ανακοίνωσή της, συγκεκριμένα, αναφέρει:
«Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων δημοσιογράφων ανακοινώνεται ότι μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.
Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977) : «Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα».
Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο πρώην Μητροπολίτης διάβασε τον αφορισμό, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγιάς Φανερωμένης Αιγίου.
Ο Αμβρόσιος είχε… προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει στην κίνηση αυτή…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου