Saturday, 20 April, 2024

Χατζηδάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Στο θέμα της ΔΕΗ είστε κατηγορούμενοι, όχι κατήγοροι

Ο Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΔΕΗ ενώ, τόσο ο ίδιος όσο και ο υπ. Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης

άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής.

Μάλιστα στη δευτερολογία του εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για διερεύνηση ποινικών ευθυνών. «Στο θέμα της ΔΕΗ δεν είστε κατήγοροι, είστε κατηγορούμενοι» είπε αρχικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να προσθέσει με νόημα: «Το θέμα ανοίγει και θα έχει και άλλα επεισόδια και στη Βουλή και – αν χρειαστεί – και στη Δικαιοσύνη».

Ο έντονος διάλογος Χατζηδάκη με Φάμελλο
Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχε έναν έντονο διάλογο με τον Σωκράτη Φάμελλο.

Χατζηδάκης: «Υπάρχει αυτή η περίεργη υπόθεση εξαγοράς από την ΔΕΗ εταιρείας από τον βόρειο γείτονά μας που ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ. Δεν νομίζετε, εσείς που κάνετε τους εισαγγελείς, ότι οφείλετε να δώσετε εξηγήσεις γι’ αυτό το θέμα; Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στο πολιτικό θέατρο ΣΥΡΙΖΑ. Στο ζήτημα ΔΕΗ δεν είστε κατήγοροι αλλά κατηγορούμενοι. Σήμερα ανοίγει το θέμα και θα υπάρξουν κι άλλες συζητήσεις και στην Βουλή και στην Δικαιοσύνη»
Σωκράτης Φάμελλος: «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Όποτε θέλετε. Δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε τα 500 εκατ ευρώ και απειλείτε».
Χατζηδάκης: «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ που επιβάρυνε υπέρμετρα τη ΔΕΗ δεν κάνει αυτοκριτική και επιχειρεί να αποδράσει από την πραγματικότητα; Δεν υπάρχει καμία απειλή. Αν έχετε στοιχεία και αριθμούς όπως ισχυρίζεστε ελάτε να τα συζητήσουμε και μπορεί να αποδειχθεί ότι εσείς έχετε δίκιο και εμείς άδικο. Αναφορικά με την δικαιοσύνη νομίζω θα συμφωνήσετε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί οτιδήποτε μεμπτό».
Γεραπετρίτης: Ανοικτό το ενδεχόμενο εξεταστικής για τη ΔΕΗ
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής καθώς, όπως επισήμανε, στο θέμα της ΔΕΗ υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες, οι οποίες και θα αποδοθούν.

«Το Σεπτέμβριο θα έχουμε την οικονομική αξιολόγηση από τους ορκωτούς ελεγκτές (σ.σ Ernst & Young)… Αν είναι αρνητική αξιολόγηση αυτή η ΔΕΗ θα βρεθεί σε μία κατάσταση δυσχέρειας πληρωμών. Υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες» ξεκαθάρισε. «Η υπόθεση θα κριθεί από την Ελληνική Βουλή στο επίπεδο των πολιτικών προσώπων. Δηλαδή θα τεθούν τα στοιχεία και θα αναζητηθούν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις για όλα τα ζητήματα – και γι’ αυτό» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης. «Οφείλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών» διαβεβαίωσε τέλος ο κ. Γεραπετρίτης.

Χατζηδάκης: «Αν δεν κάναμε τίποτα, στις 25/09 η ΔΕΗ και η χώρα θα ήταν σε τραγική κατάσταση»
Νωρίτερα, στην πρωτολογία του, ο κ. Χατζηδάκης δικαιολόγησε τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η επιχείρηση για αύξηση των τιμολογίων λέγοντας πως αν δε γινόταν τίποτα στις 25 Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ και η χώρα θα βρισκόταν σε τραγική κατάσταση.

«Θέλουμε να δουλέψουμε για να διασωθεί η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση που έχει κομβικό ρόλο στην ελληνική οικονομία. Αν δεν υπάρχει ΔΕΗ δεν υπάρχει χώρα αυτό θέλω να γίνει κατανοητό και εδώ και στις Βρυξέλλες και στο καθένα που ασχολείται με αυτή την επιχείρηση.Στις 24 Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ και η χώρα θα βρισκόταν σε τραγικές συνέπειες. Ο ορκωτός ελεγκτής θα ζητούσε βίαια μέτρα για την επιχείρηση. Η ΔΕΗ θα έβλεπε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο χρηματιστήριο, οι τράπεζες θα επηρεάζονταν αρνητικά από το κοκκίνισμα των δανείων της ΔΕΗ. Και συνολικά η ελληνική οικονομία λόγω του προβλήματος της ΔΕΗ που θα καθίστατο ανεξέλεγκτο, θα βρίσκονταν σε μια απίστευτη περιδίνηση. Οφείλω να είμαι σαφής, θα μπορούσα να κερδίσω στον Τιτανικό του λαϊκισμού ακόμα 25 μέρες χωρίς να παίρνω κανένα μέτρο. Διερωτώμαι τι θα συνέβαινε και σε μένα αλλά και στην κυβέρνηση και στην χώρα αν μέναμε απαθείς και δεν ανακοινώναμε όλα αυτά που έχουμε ανακοινώσει μέχρι στιγμής. Διερωτώμαι τι θα συνέβαινε την 25η Σεπτεμβρίου. Δεν το επιτρέπει η συνείδησή μου να μείνω απαθής απέναντι στο μεγάλο χωρίς προηγούμενο πρόβλημα της ΔΕΗ που παραλάβαμε».

Χατζηδάκης: Μειώνεται στο 5% η έκπτωση στους συνεπείς καταναλωτές
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις της επιχείρησης για την αύξηση των τιμολογίων αλλά και την μείωση στην έκπτωση συνέπειας λέγοντας ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που υπήρχε πριν από ένα μήνα. «Το πρόβλημα είναι χειρότερο απ’ όσο περιμέναμε ακόμα και ενάμιση μήνα πριν. Γι’ αυτό αποφασίστηκε και η μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10% στο 5%. Αποφασίσαμε να κρατήσουμε έστω το 5% για να υπάρχει μία ένδειξη στους συνεπείς ότι δεν τους έχουμε ξεχάσει. Η επίπτωση από αυτή την μείωση είναι 2,5 ευρώ για κάθε νοικοκυριό το μήνα».

«Πρέπει να έχουν συμμετοχή και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, για αυτό μειώθηκε η έκπτωση που είχαν»
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην απόφαση να μειωθεί η έκπτωση ρεύματος στους υπαλλήλους της επιχείρησης. «Αποφασίστηκε επίσης καθώς όλοι καλούνται να πληρώσουν ένα κόστος ότι θα έπρεπε να έχουν μια συμμετοχή και οι εργαζόμενοι σε αυτή την εθνική προσπάθεια για την διάσωση της ΔΕΗ που αφορά πρωτίστως το δικό τους μέλλον. Δεν ζητήσαμε μειώσεις μισθών γιατί έχουν υποστεί μειώσεις μισθών της τάξεως του 35% . Τους ζητάμε όμως να μην έχω το προνόμιο της έκπτωσης του 75% το μήνα στα τιμολόγια τους. Ζητάμε το 75% να περιοριστεί στο 30%. Οι πρώτοι που θα κερδίσουν από την σωτηρία της επιχείρησης είναι οι εργαζόμενοι γιατί οι εργαζόμενοι χωρίς την ΔΕΗ απλά δεν θα υπάρχουν».

Ο κ Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις δημοπρασίες που είχε επιλέξει η προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι αυτές θα σταματήσουν ακόμα κι αν υπάρχουν αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες. «Είναι η πρώτη δωρεάν ιδιωτικοποίηση που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά αυτή που έκανε η κυβέρνηση με τη ΔΕΗ. Συμφωνήθηκε να γίνουν οι περιβόητες δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος. Η ΔΕΗ πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει κάτω του κόστους της. Δεν το λέω εγώ το λέει ο κ. Παναγιωτάκης. Από αυτές τις δημοπρασίες έχασε 600 εκατομμύρια ευρώ που δεν τα έχασε απλώς αλλά τα κέρδισαν οι ανταγωνιστές της. Τα μεγάλα συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο από την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα σταματήσει η πολιτική των δημοπρασιών με τα ΝΟΜΕ. Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να απαξιώνεται η ΔΕΗ και να γελάνε οι ανταγωνιστές της. Δεν θα υποχωρήσω σε κανένα γραφειοκράτη των Βρυξελλών τέλεια και παύλα. Οι κυβερνήσεις είναι για να κυβερνούν και όχι για να κάνουν δημόσιες σχέσεις. Επιχειρούμε να λειτουργήσουμε υπεύθυνα σοβαρά μακριά από λαϊκίστικους πειρασμούς μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας και ζητώντας στο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ να βάλουμε όλοι πλάτη».

Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ χρειάζεται 900 εκατ. για να είναι βιώσιμη
Ο κύριος Χατζηδάκης απάντησε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι κινδυνολογεί για να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ.

«Για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση για τον επόμενο χρόνο πρέπει να εξασφαλίσει ένα ποσό που μπορεί να υπερβαίνει και τα 900 εκατομμύρια ευρώ. Λένε κάποιοι ότι επειδή η κυβέρνηση μιλάει έτσι όπως σας μίλησα για να απαξιώσει την επιχείρηση. Λένε ότι θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε την ΔΕΗ. Απαντώ να μην αγχώνονται κάποιοι γιατί δεν υπάρχουν αγοραστές δεν υπάρχουν τρελοί οι οποίοι θα πάνε να βάλουν τα λεφτά τους σε μια επιχείρηση που χρωστάει 5 δισεκατομμύρια και έχει ετήσιες ζημιές πάνω από 900 εκατ.

Η πορεία της ΔΕΗ αποτιμάται από την αγορά και από τα χρηματιστήρια. Με την προηγούμενη κυβέρνηση η τιμή της μετοχής έπεσε κάτω 83%. Τις εβδομάδες της δικές μας κυβέρνησης η μετοχή της επιχείρησης ανέβηκε. Είναι το πιο αιολο επιχείρημα που έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα από την αντιπολίτευση. Οι αγορές αντιδρούν έτσι γιατί βλέπουν ότι η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει την επιχείρηση».

«Δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα σε φτωχούς ανθρώπους»
Ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι θα συνεχιστεί το κυνήγι των κακοπληρωτών, θα δοθεί έμφαση σε εκείνους που έχουν βίλες στην Κηφισιά και εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο αλλά δεν θα πληγεί κανένας φτωχός. «Δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα σε φτωχούς ανθρώπους και αν υπάρξει τέτοια περίπτωση θα παρέμβουμε προσωπικά για να σταματήσει κάτι τέτοιο. Όμως δε γίνεται να συνεχιστεί το φαινόμενο άνθρωποι με βίλες στην Κηφισιά να παριστάνουν τους φτωχούς και να εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.

60.000 οφειλέτες σε όλη την Ελλάδα χρωστούν 800 εκατομμύρια ευρώ. Δεν πρόκειται για μικροοφειλέτες ούτε για ανήμπορους ανθρώπους. Για αυτούς δεν έγινε κάποια προσπάθεια στο όνομα μιας λαϊκιστικής πολιτικής για τους φτωχούς. Στο όνομα των φτωχών που σωστά προστατεύτηκαν κρύφτηκαν και πονηρούληδες που έτυχαν ασυλίας προκαλώντας ζημιά στη ΔΕΗ.

«Θα ιδιωτικοποιήσουμε τον ΔΕΔΔΗΕ»
Προχωράμε στην τιτλοποίηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα δώσει ουσιαστική ένεση ρευστότητας στην επιχείρηση. Φτάνουν όλα αυτά για να βγάλει η ΔΕΗ την μύτη της από το νερό; Οχι δεν φτάνουν. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα αλλά και την προοπτική της για το μέλλον. Θα προχωρήσουμε στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ».

Οσον αφορά την ευελιξία που πρέπει να έχει η επιχείρηση σε σχέση με τις άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που πουλούν ρεύμα ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα έρθει σύντομα νόμος στη Βουλή που θα επιτρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ. «Είναι η μόνη ΔΕΚΟ η οποία είναι εισηγμένη και ανοιχτή σε ανταγωνισμό. Δεν μπορεί να λειτουργεί η ΔΕΗ με το νόμο που λειτουργούν οι αστικές συγκοινωνίες. Θα φέρουμε νόμο για την ευελιξία στην λειτουργία της Δ.Ε.Η. λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κανόνες περί διαφάνειας».

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου