Friday, 19 April, 2024

Χειμάρρα, Φρέντι Μπελέρη: Υπό κράτηση για άλλες 10 μέρες

Ελήφθη η σημερινή (13.05.2023) απόφαση των Αρχών της Αλβανίας για τον Έλληνα υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, ο οποίος κατηγορείται για εξαγορά ψήφων εν όψει των εκλογών της Κυριακής, αποφασίστηκε να παραμείνει υπό κράτηση για άλλες 10 μέρες και τότε να ληφθεί νέα απόφαση για το μέλλον του.

Ο Φρέντι Μπελέρη μεταφέρεται στα Τίρανα. Ο ίδιος συνελήφθη την Παρασκευή μαζί με τον συνεργάτη του, Παντελή Κοκαβέση.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, με την υπόθεση να έχει πάρει διαστάσεις διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαμηνύοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στην υπεράσπιση της μειονότητας».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών αμέσως με διάβημα προς την Αλβανία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε για το θέμα με τον πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα.

Παράλληλα, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του, ενώ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλεί τις Αρχές να επιβάλλουν τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ισότιμα.

Στον αντίποδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, τη «γραμμή» του Έντι Ράμα, στάθηκε στην κατηγορία περί εξαγοράς ψήφων -χαρακτηρίζοντάς το σοβαρό ποινικό αδίκημα- που βαραίνει τον Έλληνα ομογενή, χωρίς όμως καμία αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία που οδήγησαν στην άμεση σύλληψή του από την ώρα της καταγγελίας. Μάλιστα, η Αλβανή υπουργός Εξωτερικών άφησε «αιχμές» για την έντονη αντίδραση της Αθήνας κάνοντας λόγο για πιέσεις και διχαστικά μηνύματα. Η ίδια μάλιστα, στην απάντησή της προς το ελληνικό ΥΠΕΞ «συμβούλεψε» να μην γίνονται βιαστικές δηλώσεις υπέρ του κατηγορούμενου, ενώ συνέστησε υπομονή για την εξέλιξη της υπόθεσης.

«Η εξαγορά των ψήφων είναι ένα σοβαρό ποινικό αδίκημα για τη νομοθεσία μας και τα όργανα επιβολής του νόμου δίνουν προτεραιότητα στην καταπολέμηση της κατά τη διάρκεια των εκλογών. Αυτό ισχύει για όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας της Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένων και των αδελφών από την ελληνική μειονότητα που συμμετέχουν στις εκλογές», έγραψε η κυρία Τζάτσκα στο Twitter.

«Η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρι, ενός πολίτη γης Αλβανίας που διαγωνίζεται για να εκλογεί από τους συμπολίτες του, δεν χρήζει καμίας ειδικής μεταχείρισης. Είναι ίσος ενώπιον του νόμου όπως όλοι. Είναι στο χέρι των εισαγγελέων και των δικαστών να ασχοληθούν με αυτή την υπόθεση σύμφωνα με τα στοιχεία», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας και κάλεσε την ελληνική πλευρά να μην είναι βιαστική στις δηλώσεις της. «Ζητάμε με σεβασμό από τους Έλληνες φίλους μας στην Αθήνα να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα με υπομονή, επιτρέποντας στην αλβανική δικαιοσύνη να κάνει το έργο της χωρίς εξωτερικές πιέσεις και διχαστικά μηνύματα. Είναι πολύ καλό που ενημερώνονται οι Βρυξέλλες, αλλά πρέπει να περιμένουμε να βγουν τα στοιχεία», αναφέρει η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας.

Πηγή: newsit.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου