Thursday, 28 March, 2024

Χυδαία πρόκληση Ζελένσκι κατά της Ελλάδας: Μας απειλεί με… κυρώσεις!

Η πρόσφατη συμπεριφορά της Ουκρανίας κατά της Ελλάδας υπερβαίνει τα όρια της πολιτικής απρέπειας και φτάνει στα όρια της χυδαιότητας.

Οι Ουκρανοί που θα έπρεπε να απολογηθούν και να δώσουν σαφέστατες εξηγήσεις για το ολοκαύτωμα που παρ’ ολίγο να προκαλέσουν σε ελληνικό έδαφος με το μεταγωγικό αεροσκάφος που συνετρίβη στην περιοχή της Καβάλας, εγείρουν παρανοϊκές απαιτήσεις και απειλούν την Ελλάδα ακόμα και με κυρώσεις. Όλα αυτά, με επίσημα διπλωματικά διαβήματα, που θα ζήλευε και ο Μουσολίνι…

Εδώ υπάρχει ένα μείζον θέμα. Το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov που συνετρίβη ήταν ουκρανικό και είχε Ουκρανούς χειριστές. Δηλαδή, η Ουκρανία που υποτίθεται ότι αντιστέκεται στον Ρώσο κατακτητή με όλες της τις δυνάμεις, φαίνεται ότι της περισσεύουν «αρκετές δυνάμεις» και έμπειροι χειριστές αεροσκαφών καθώς και μεταγωγικά αεροσκάφη, ώστε να κάνουν περίεργες μπίζνες με εμπόριο όπλων και μεταφορές τύπου cargo σε άσχετες χώρες, που οπωσδήποτε δεν συνδέονται με τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα έχει δώσει στρατιωτική βοήθεια αξίας 300 εκ. ευρώ πληρωμένη από το υστέρημά των Ελλήνων και χρησιμοποιεί τα δικά της μεταγωγικά για να μεταφέρει τους δεκάδες τόνους όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν το προσωπικό τους και μεταγωγικά αεροσκάφη ώστε κάποιοι να γεμίζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Μας… απειλεί η Ουκρανία, μας μισεί η Ρωσία! Τέλεια εξωτερική πολιτική!

Η είδηση ότι η Ελλάδα μπήκε την Παρασκευή και επισήμως στη λίστα με τις «μη φιλικές χώρες» για τη Ρωσική Ομοσπονδία δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Η ρωσική κυβέρνηση επικύρωσε το εκτελεστικό διάταγμα που είχε εκδώσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Άνοιξη, καθώς η Μόσχα «στραγγάλιζε» τις χώρες της ΕΕ που ήταν εξαρτημένες από τις ενεργειακές εξαγωγές της.

Η ανακοίνωση ωστόσο περιέλαβε και ένα νέο πλήγμα για την Ελλάδα, που διατηρεί εδώ και αιώνες σημαντικές σχέσεις με τους ελληνικής καταγωγής πληθυσμούς που παραμένουν σε ρωσικό έδαφος, αλλά και το ελληνικό επιχειρείν που δραστηριοποιείται εκεί. Πλέον, πέραν του ελληνικού προσωπικού των διπλωματικών, εμπορικών και άλλων αντιπροσωπειών, δεν θα μπορεί να απασχολείται αριθμός άνω των 34 άλλων μισθωτών ή άλλων εξωτερικών συνεργατών, στην πρεσβεία της Μόσχας, τα τρία προξενεία και αριθμό άλλων γραφείων.

Τα αποτελέσματα των δυτικών κυρώσεων όπως τις στήριξε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη χωρίς αντιρρήσεις, ως «προβλέψιμος σύμμαχος» των ΗΠΑ, είναι ήδη εμφανή στο εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ρωσίας, τόσο για την αναποτελεσματικότητα όσο και το «ποιος πληρώνει τον λογαριασμό». Το πρώτο πεντάμηνο φέτος η Ελλάδα πλήρωσε στη Ρωσία 117,6% περισσότερα για εισαγωγές και εισέπραξε 31,5% λιγότερα για εξαγωγές, δηλαδή ενώ η Ελλάδα πήρε 47,5 εκατ. ευρώ, έδωσε στη Ρωσία 2,8 δισ., υπερδιπλασιάζοντας το εμπορικό έλλειμμα.

Κάπως έτσι, ο «προβλέψιμος σύμμαχος» όπως περιγράφει την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ, έχουν μετατραπεί σε «παιδί για όλες τις δουλειές» και μάλιστα που πληρώνει και τον λογαριασμό. Δημοσιεύματα ακόμη και στον φιλοκυβερνητικό Τύπο αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την Ελλάδα η Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικά κάποια από αυτά που γράφει το Βήμα σε χθεσινό του δημοσίευμα επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το Κίεβο:

στέλνει συνεχώς αιτήματα προς την Αθήνα με περιεχόμενο και ύφος που δεν αρμόζει, την ώρα που εμπλέκεται στην υπόθεση της συντριβής του μεταγωγικού Antonov 12BK στην περιοχή της Καβάλας, με αρκετά σημεία να είναι «γκρίζα»

απειλεί ότι θα επιβάλλει κυρώσεις στην Αθήνα λόγω… της δραστηριοποίησης ελληνικών εταιρειών στη Ρωσία. Πρόκειται για εταιρείες που όπως αναφέρει ο συντάκτης «δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία»

Το ίδιο δημοσίευμα αθροίζει μία σειρά άλλων πρωτοφανών απαιτήσεων, για την Ελλάδα που έσπευσε να στηρίξει την Ουκρανία εις βάρος τόσο των ιστορικών της δεσμών με την Ρωσία, όσο και των σημαντικών σχέσεων με τη Μόσχα σε επίπεδο οικονομίας, τουρισμού, αμυντικών εξοπλισμών κ.ά.:

να σταματήσει η λειτουργία καναλιού εθνικής εμβέλειας επειδή παρουσίαζε και τις ρωσικές θέσεις

άμεση οικονομική, όσο και επιπλέον εξοπλιστική ενίσχυση

παρέμβαση ώστε να μην υπάρχουν ελληνόκτητα πλοία που μεταφέρουν ρωσικά προϊόντα, τόσο ενεργειακά (πετρέλαιο, LNG, άνθρακας) και άλλα

Το τελευταίο θέμα για τα ελληνόκτητα πλοία συντηρείται πολύ ψηλά στην επικαιρότητα στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου, με συνεχή δημοσιεύματα, που φαίνεται να γενικεύουν τα μεγέθη, συνυπολογίζοντας το σύνολο του στόλου κάθε εταιρείας και τις χωρητικότητες των πλοίων του, για να φτάσουν στο συμπέρασμα ότι ελληνόκτητα πλοία διακινούν το 35% του ρωσικού πετρελαίου (ενδεικτικά, σημερινό δημοσίευμα του ports.ua).

Παραδόξως, η κυβέρνηση και το στενό περιβάλλον Μητσοτάκη παρά τις εξαιρετικά φιλικές σχέσεις με τον ελληνικό εφοπλισμό, δεν φαίνεται να κάνει κάτι για να αντιδράσει, πέραν τυπικών διαδικασιών. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Βήματος, «ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Σεργκέι Σουτένκο, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου του έγιναν του παρά πολύ έντονες παρατηρήσεις». Όπως φαίνεται, αυτό επιβάλλεται να κάνει ένας «προβλεψιμος σύμμαχος»…

Η χυδαία ουκρανική πρόκληση κατά της Ελλάδας

Εκεί λοιπόν που η ελληνική πλευρά περίμενε την διπλωματική απάντηση της Ουκρανίας στο διάβημα αναφορικά με τις συνθήκες πτήσεις του αεροσκάφους και το περίεργο παρασκήνιο αναφορικά με το φορτίο του, έλαβε απειλές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ουκρανία απέστειλε διπλωματική νότα στην Ελλάδα με την οποία απαιτούσε εξηγήσεις επειδή επτά ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη… Ρωσία! Οι συγκεκριμένες εταιρείες φυσικά δραστηριοποιούνται νόμιμα, χωρίς να υπόκεινται σε κυρώσεις. Η χυδαιότητα έγκειται στο ότι χιλιάδες τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται την ίδια στιγμή στη Ρωσία, το επίσημο τουρκικό κράτος έχει προσφέρει τα μέγιστα στο Κρεμλίνο ώστε να παρακάμψει τις κυρώσεις, όπως άλλωστε έκανε και με το Ιράν, αλλά ο Ζελένσκι εξακολουθεί να αναβαθμίζει την Τουρκία και τον Ερντογάν ως ειρηνοποιό! Νομιμοποιώντας τον ακόμα και ως μεσολαβητή για την εξαγωγή των Ουκρανικών σιτηρών σε συνεργασία με την Ρωσία…

Στην συγκεκριμένη νότα, η Ουκρανία απείλησε την Ελλάδα ακόμα και με επιβολή κυρώσεων! Ποια; Την Ελλάδα, που εχει ματώσει για να βοηθήσει την Ουκρανία, που έχει χάσει δισεκατομμύρια ευρώ επειδή βοηθά την Ουκρανία, που έχει καταστρέψει τους Έλληνες για να βοηθήσει την Ουκρανία…

Την ίδια στιγμή σε ουκρανικά ΜΜΕ η Ελλάδα στοχοποιείται ως τροφοδότης του Πούτιν, με τους Έλληνες εφοπλιστές να χαρακτηρίζονται ως οι κύριοι αιμοδότες της ρωσικής οικονομίας και συνεργάτες στις δολοφονίες παιδιών από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις…

Αυγή-newsbreak.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου