Friday, 19 April, 2024

Έδεσσα: Συνάντηση χορωδιών από το Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η ΜΠΙΓΑ»

Έδεσσα: Συνάντηση χορωδιών από το Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η ΜΠΙΓΑ»

Την Παρασκευή 3 Απριλίου στις 7:00 το βράδυ, στην Έδεσσα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση χορωδιών από το Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Πέλλας  « Η Μπίγα». Ο κόσμος κατέκλυσε την αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην Νομαρχίας από νωρίς το απόγευμα, συμβάλλοντας με την παρουσία του και τη συμμετοχή του στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Η συνάντηση υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: “Ανταλλαγή Πληθυσμών” Πρόσφυγες: Η κοινή τους μοίρα ήταν να είναι ‘Δυό φορές ξένοι’ με αριθμό αναφοράς DCD-II/12, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων της Λωζάνης.

Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Πέλλας η «Μπίγα» ενημέρωσε για το υλοποιούμενο πρόγραμμα, στα πλαίσια του οποίου 21 άτομα με καταγωγή από τη Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία, που δεν είχαν ξαναεπισκεφθεί την πατρίδα των προγόνων τους, επισκέφθηκαν πριν δυό εβδομάδες την περιοχή της Τσατάλτσας και ξεναγήθηκαν στην ελληνική γειτονιά και σε χωριά που πριν την προσφυγιά είχαν χριστιανικό πληθυσμό. Μαζί τους και η παραδοσιακή χορωδία του Συλλόγου μας, που συμμετείχε σε εκδήλωση μαζί με την χορωδία του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων της Λωζάνης. Η Πρόεδρος περιέγραψε τη ζεστή φιλοξενία που προσέφεραν στην ελληνική αποστολή ο Δήμος και οι κάτοικοι της Τσατάλτσας.

Αυτήν την Παρασκευή ήταν η σειρά της χορωδίας του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων της Λωζάνης να επισκεφθεί την πόλη μας και να συμμετέχει στη δική μας εκδήλωση. Στο κοινό, παρόντα 21 μέλη του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων της Λωζάνης με καταγωγή κυρίως από τη Νεάπολη Κοζάνης, οι περισσότεροι από τους οποίους μιλούσαν ελληνικά όπως τα έμαθαν από τους παππούδες τους. Μαζί τους και ένας παπούς 98 χρονών, που παρά τα χρόνια του χόρεψε και συρτό.

Η Πρόεδρος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, καθώς και τους Τούρκους χορωδούς και τους συνοδούς τους, που ταξίδεψαν όλο το βράδυ, για να συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Τόνισε πως ο Σύλλογός μας επέλεξε τον Πολιτισμό και ιδιαίτερα το τραγούδι ως γέφυρα γνωριμίας και φιλίας ανάμεσα στους ανθρώπους από τις δυό πλευρές του Αιγαίου.

Χαιρετισμό απηύθηναν ο Δήμαρχος της Έδεσσας κος Δημήτρης Γιάννου, ο Αντιδήμαρχος της Τσατάλτσας κος Ramazan Ilgın, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων της Λωζάνης κος Ümit İşler και ο Γραμματέας του Ιδρύματος κος Sefer Güvenç.

Την εκδήλωση άνοιξε η παραδοσιακή χορωδία του διοργανωτή συλλόγου, που με την καθοδήγηση του χοράρχη Παντελή Πολυχρονιάδη και τη συνοδεία των μουσικών της, ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια που ενθουσίασαν το κοινό και μας μετέφεραν νοερά στις αλησμόνητες πατρίδες.

Τη βραδιά έκλεισε η χορωδία του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων της Λωζάνης με μαέστρο τον Garip Meriç Mansuroğlu και ερμήνευσε τραγούδια – κοινές μελωδίες – με ελληνικούς και τουρκικούς στίχους. Η βραδιά κορυφώθηκε όταν Έλληνες και Τούρκοι χορωδοί, τραγούδησαν στο τέλος μαζί.

Το κοινό ιδιαίτερα ζεστό, χειροκρότησε, χόρεψε, θυμήθηκε, συγκινήθηκε.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων της πόλης και του νομού καθώς και πλήθος κόσμου. Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου