Tuesday, 16 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Εδεσσαϊκό θέατρο: Πρεμιέρα την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου με το έργο «Η προπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται»

Εδεσσαϊκό θέατρο: Πρεμιέρα την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου με το έργο «Η προπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται»
Το Εδεσσαϊκό θέατρο πάντα πρωτοποριακό, ανεβάζει φέτος στην Κεντρική Σκηνή μία διαφορετική παράσταση. Θεατρική και συνάμα Μουσική. Ερασιτέχνες ηθοποιοί και καταξιωμένοι μουσικοί της πόλης μας ανεβαίνουν στο θεατρικό σανίδι και με πολύ κέφι και μεράκι παίζουν και τραγουδούν ζωντανά επί σκηνής παλιά αγαπημένα ρεμπέτικα τραγούδια, για τις ανάγκες της παράστασης.

Εδώ και καιρό είχε εκδηλωθεί η επιθυμία να το «Εδεσσαϊκό Θέατρο» να ζωντανέψει στο σανίδι κάτι από την εποχή του ρεμπέτικου τραγουδιού. Εκείνη την γοητευτική εποχή, που χωρίς περιττά φτιασίδια, γεννήθηκαν γνήσια λαϊκά τραγούδια που μιλούσαν για τον έρωτα, τη φτώχεια, τον καημό, την απελπισία.
Με αφορμή αυτή την ανάγκη, γράφτηκε το θεατρικό έργο «Η προπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται» από τη Σοφία Πετρίδου. Πρόκειται για ένα μουσικό κωμικό ρεμπετόδραμα που παίρνει σάρκα και οστά σε μια φτωχογειτονιά του Πειραιά το 1935, με βασικούς πρωταγωνιστές τη Βασούλα και το Στελλάκη. Αυτή μια μικρή προσφυγοπούλα, κεντήστρα σε καπελάδικο. Εκείνος ένας φτωχός, αυτοδίδακτος ρεμπετομπουζουκτσής. Ο έρωτας τους ενώνει, αλλά οι πολιτικές καταστάσεις κι ο πόλεμος του ‘40 τους χωρίζουν. Μέσα από τα χτυπήματα της μοίρας η Βασούλα και ο Στελλάκης μεγαλώνουν και ωριμάζουν. Βαθιά μέσα τους όμως σιγοκαίει πάντα ο έρωτας. Η επιθυμία να σμίξουν οι ψυχές τους. Θα μπορέσουν άραγε να ζήσουν κάποτε τη ζωή τους όπως την ονειρεύονται; Μέχρι πότε θα περιμένουν να έρθουν καλύτερες μέρες; Τελειώνει σάμπως ποτέ η προσφυγιά, ο ξεριζωμός, η φτώχεια, η δικτατορία, η εξορία, ο πόλεμος, η πείνα; ΄H απλά επαναλαμβάνονται αλλάζοντας μορφές;
Η προπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται. Η αγάπη ποτέ δεν τελειώνει. Η ελπίδα ποτέ δεν πεθαίνει. Η πατρίδα ποτέ δε χάνεται. Ότι κι αν συμβεί. Ότι κι αν γίνει. Κανόνας απαράβατος; Ή επιδέχεται εξαιρέσεις; Πειράζει να το πιστέψουμε; Ας κλείσουμε τα μάτια κι ας ακούσουμε τους ήρωές μας.
Πάντα θα υπάρχει ένας Στελλάκης που θα λέει: «Πάμε να ζήσουμε τη ζωή μας»
Και μια Βασούλα που θα του απαντάει: «Ας τη ζήσουμε. Ας τη ζήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε»
Δεν είναι τα θέλω των ανθρώπων τόσο ίδια πάντα;
Στην παράσταση παίζουν οι: Βασιλική Γιώγα, Αργυρώ Δημάκα, Έφη Πεσκελίδου, Σοφία Πετρίδου, Κική Μπακάλη, Μαρία Κρεμμύδα, Κιοσές παντελής, Τάκης Γιώγας, Μάκης Ίνδος, Βασίλης Γκόγλης
Ζωντανά επί σκηνής ερμηνεύουν παλιά ρεμπέτικα τραγούδια οι : θοδωρής Παπαϊωάννου (κιθάρα), Πέτρος Ζλατάνης (ακορντεόν), Σταύρος Γκέρτσας (μπουζούκι), Σωτήρης Δραγούμης (ακορντεόν), Βασίλης Μπακάλης (μπαγλαμαδάκι)
Οι παραστάσεις γίνονται στην αίθουσα της Νομαρχίας (Έδεσσα) από τις 4 έως και τις 9 Φεβρουαρίου στις 21.00μμ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου