Thursday, 28 March, 2024

Ηλεκτρονικό εισιτήριο για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

 Ηλεκτρονικό εισιτήριο για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Στην Ακρόπολη και σε άλλους έξι αρχαιολογικούς χώρους πέριξ αυτής, στους οποίους καταγράφεται το 25% του συνόλου των επισκεπτών σε όλη τη χώρα, και συγκεκριμένα στην Αρχαία Αγορά, τη Ρωμαϊκή Αγορά, το Ολυμπείο, τον Κεραμεικό, το θέατρο Διονύσου και τη Βιβλιοθήκη Αδριανού, θα αρχίσει εντός του Ιουνίου η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Το πρόγραμμα θα επεκταθεί έως τον Αύγουστο σε άλλα 13 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους: στην Κνωσό, τη Λίνδο, τους Δελφούς, την Ολυμπία, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο, τις Αιγές, το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου στη Ρόδο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, το Ασκληπιείο της Κω, και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα μέτρα που πρόκειται να λάβει η νέα διοίκηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

«Το ΤΑΠΑ είναι μια βαριά, απαρχαιωμένη μηχανή, που δεν παράγει ό,τι οφείλει. Η μηχανοργάνωσή του οργανισμού είναι σε κατάσταση εμβρυακή. Το λογιστήριό του δε διαθέτει λογιστή. Πρέπει επειγόντως να συντηρηθεί και να εκσυγχρονιστεί. Μόνο έτσι θα μπορέσει να προβάλλει με σύγχρονο τρόπο τον πολιτισμό μας και να παράγει πλούτο, ώστε να συντηρήσει την πολιτιστική μας κληρονομιά και, εν μέρει, το σύγχρονο πολιτισμό», είπε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης σε σημερινή συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της εγκατάστασης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

«Επεξεργαζόμαστε ένα πλήρες σύστημα που θα επιτρέπει να αγοράζει κανείς ηλεκτρονικά εισιτήρια από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Έτσι θα αυξηθεί η προσέλευση και θα μειωθούν οι ουρές. Πιστεύουμε ότι του χρόνου την ίδια εποχή το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα είναι πραγματικότητα σε όλα τα μουσεία κα τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας», είπε η νέα Πρόεδρος του ΤΑΠΑ κυρία Ασπασία Λούβη, πλαισιούμενη από τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Βασίλη Μπορνόβα, Γιάννη Καρλόπουλο και Παναγιώτη Ροτζιώκο. Και πρόσθεσε ότι ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανανέωση των πωλητέων, την αναμόρφωση των πωλητηρίων, τον εκσυγχρονισμό των πωλήσεων με πιστωτικές κάρτες και τη δυνατότητα αποστολής προϊόντων κ.α.

Τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά και από την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων. «Έχουμε ακόμα τα φθηνότερα εισιτήρια σε όλη την Ευρώπη. Σε τέτοιον βαθμό, ώστε αδικούμε την αξία του προσφερόμενου αγαθού», επισήμανε ο κ. Ξυδάκης. Τόνισε, όμως, ότι, παράλληλα με τις αυξήσεις, θα υπάρχει πρόβλεψη για ημέρες δωρεάν εισόδου, για οικογενειακά εισιτήρια κ.α.

Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και η αύξηση της τιμής αναμένεται να αποδώσουν ιδιαίτερα τη νέα τουριστική περίοδο με το ωράριο 8πμ- 8 μ.μ. Για να εξυπηρετηθεί το ωράριο αυτό, αλλά και για τις ανάγκες που υπάρχουν σε μουσεία εκτός αυτού του προγράμματος, αναμένεται η έγκριση των συναρμοδίων υπουργείων για την πρόσληψη επιπλέον 720 εποχικών φυλάκων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου