Saturday, 20 April, 2024

“Κουνιές” 2015 από τον πολιτιστικό Σύλλογο «Ανατολική Ρωμυλία» Καρυωτών Γιαννιτσών

“Κουνιές” 2015″ από τον πολιτιστικό Σύλλογο «Ανατολική Ρωμυλία» Καρυωτών Γιαννιτσών

O Πολιτιστικός Σύλλογος «Ανατολική Ρωμυλία» Καρυωτών Γιαννιτσών, πραγματοποίησε για ακόμη μία χρονιά το έθιμο «Κουνιές», το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα, 13 Απριλίου. Λόγω της βροχής η εκδήλωση μεταφέρθηκε μέσα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου, και όχι στον προαύλειο χώρο. Παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τα μικρά, μεσαία τμήματα, όπως και των ενηλίκων και παρά τον καιρό που τα “χάλασε” αρκετός κόσμος παραβρέθηκε και γέμισε την αίθουσα.

Το έθιμο της ”Κουνιάς” γινόταν γιατί η «αιώρηση», δηλαδή το κούνημα, εθεωρείτο ότι γινόταν «σε καλό», υπέρ υγείας και πλούσιας σοδειάς. Πρόκειται για παραδοσιακό έθιμο από το χωριό «Καρυές» της Ανατολικής Ρωμυλίας, το οποίο αναβιώνεται τις ημέρες του Πάσχα. Η ιδιαιτερότητα που έχει η κουνιά των Καρυωτών είναι ότι γυρίζει γύρω – γύρω από τον άξονά της κάτι που είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Οι Καρυώτες που τηρούν τις παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, κάθε χρόνο τέτοια ημέρα αναβιώνουν το έθιμο αυτό, η ρίζα του οποίου ξεκινάει από την Ελληνική Αρχαιότητα.

κουνιές2 κουνιές4 φωτ Κουνιές1

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου