Friday, 19 April, 2024

Έδεσσα: Εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή των Εθνομαρτύρων Καπετάν Άγρα και Αντώνη Μίγκα

Έδεσσα: Εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή των Εθνομαρτύρων Καπετάν Άγρα και Αντώνη Μίγκα 

Στο χώρο που μαρτύρησαν ο Καπετάν Άγρας και ο Αντώνης Μίγκας και στην Τοπική Κοινότητα Καρυδιάς, όπου βρίσκεται και ο επισκέψιμος χώρος για τον Μακεδονικό Αγώνα, πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή των Εθνομαρτύρων, την Κυριακή 7 Ιουνίου. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι Βουλευτές κ. Γιάννης Σηφάκης, Χρήστος Σμίας, Γιώργος Καρασμάνης και Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας εκπροσωπώντας την γενέτειρα πόλη του Τέλλου Άγρα, τους Γαργαλίανους μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαργαλιάνων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και οργανώσεων και πολίτες

Την προηγούμενη ημέρα τιμήθηκε η μνήμη τους στη Θεσσαλονίκη, σε μία εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Έδεσσας με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Γιάννου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Καπετάν Άγρα και τον Αντώνη Μίγκα έχουν γίνει ένας θεσμός που ξεπερνάει τα γεωγραφικά όρια του Δήμου Έδεσσας και δείχνει ότι οι Έλληνες ξέρουμε να τιμούμε τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας.

Στη σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου ανέφερε τα εξής:

«Βρισκόμαστε σε έναν τόπο μαρτυρίου, όπου η πολυκύμαντη Ελληνική Ιστορία κατέγραψε μία ακόμη γενναία πορεία. Μία πορεία ενάντια σε πολλούς και καλύτερα εξοπλισμένους εχθρούς. Όμως το Ελληνικό φρόνημα ποτέ δεν μέτρησε πόσοι και ποιοι είναι οι αντίπαλοι. Η Ελληνική ψυχή δεν ξέρει να υπολογίζει, το μόνο που ξέρει είναι να αγωνίζεται για τα πιστεύω της με όση δύναμη έχει… και να νικάει!

Γιατί μπορεί ο Καπετάν Άγρας και ο Αντώνης Μίγκας να θυσιάστηκαν ηρωικά, όμως ο Αγώνας τους δικαιώθηκε και σήμερα η Μακεδονία μας ακτινοβολεί την προαιώνια Ελληνική της φλόγα.

Ο Καπετάν Άγρας και ο Αντώνης Μίγκας μπορεί να έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, όμως νίκησαν. Νίκησαν γιατί η θυσία τους – όπως και η θυσία του Παύλου Μελά – ξεσήκωσε τους Έλληνες και έδωσε άλλη πνοή στον Μακεδονικό Αγώνα.

Έναν Αγώνα που δόθηκε σε δύσκολες συνθήκες και με μηδαμινά μέσα.

Έναν Αγώνα που φαινόταν χαμένος, όμως η Ελληνική ψυχή αψηφά τις πιθανότητες.

Εμείς οι Έλληνες είμαστε λίγοι και πολύ συχνά σε δύσκολη κατάσταση. Όμως ξέρουμε να αγωνιζόμαστε για το Δίκαιο και με τη βοήθεια του Θεού να τολμούμε και πετυχαίνουμε αυτά που κανείς άλλος λαός δεν μπορεί να καταφέρει.

Η Ελληνική Ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια «θαύματα»:

Μια χούφτα Σπαρτιάτες καθήλωσαν τον Ξέρξη στις Θερμοπύλες.

Οι ενωμένοι Έλληνες νίκησαν τους πολλαπλάσιους σε αριθμητική δύναμη Πέρσες στο Μαραθώνα.

Λίγοι ψυχωμένοι Καπεταναίοι με τα παλικάρια τους κατάφεραν να ελευθερώσουν την Ελλάδα από την πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1821.

Μερικές ομάδες Μακεδονομάχων στάθηκαν και πολέμησαν παληκαρίσια απέναντι στους Βούλγαρους και τους Τούρκους και απελευθέρωσαν τη Μακεδονία μας, γράφοντας την ένδοξη σελίδα της Ελληνικής Ιστορίας με τον τίτλο «Μακεδονικός Αγώνας».

Στη σελίδα αυτή τα ονόματα των Εθνομαρτύρων Καπετάν Άγρα και Αντώνη Μίγκα είναι γραμμένα με χρυσά γράμματα.

Στέκομαι ευλαβικά απέναντι στο μνημείο της θυσίας τους και υποκλίνομαι με σεβασμό στη μνήμη αυτών που με τον Αγώνα τους και τη Θυσία τους μας έκαναν ελεύθερους Έλληνες.

Σεβασμός, Τιμή και Δόξα στον Καπετάν Άγρα και τον Αντώνη Μίγκα για τον Αγώνα και τη Θυσία τους».

DSC_0021 DSC_0039 DSC_0018 DSC_0155 DSC_0015 DSC_0037 IMG_6162 DSC_0239

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου