Thursday, 28 March, 2024

Αναβίωσε η μάχη του Ρούπελ

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 81η Επέτειο της «Μάχης των Οχυρών», με αναπαράσταση στο Οχυρό Ρούπελ, καθώς και παρουσίαση όλων των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν την 6η Απριλίου 1941.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε  ο Υπουργός Υποδομών-Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσωπήθηκαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων «ΡΟΥΠΕΛ» χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ.κ Μακαρίου, Προσκλητήριο Νεκρών, καθώς και κατάθεση στεφάνου από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στους Ήρωες του Ρούπελ και των άλλων Οχυρών της Γραμμής Μεταξά, οι οποίοι υπερασπιζόμενοι τις «Θερμοπύλες της Μακεδονίας» πολέμησαν για παναθρώπινες αξίες και τα αιώνια ιδανικά της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειας. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον ηρωικό Λοχία Δημήτριο Ίτσιο και στους δύο Στρατιώτες του, που με ανυπέρβλητη γενναιότητα καθυστέρησαν σημαντικά την προέλαση του εισβολέα υποχρεώνοντάς τον σε βαρύ τίμημα, καθώς και στον θρυλικό Διοικητή του Ρούπελ Ταγματάρχη Δουράτσο ο οποίος στις εκκλήσεις για παράδοση αντέταξε το ιστορικό «Τα Οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται».

Στην βάση αυτής της ιερής παρακαταθήκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων «κρατά σήμερα σφιχτά την ιστορική σκυτάλη των γενναίων προγόνων του», υπερασπιζόμενο την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Χώρας μας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας. Δείτε εδώ περισσότερα 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου