Saturday, 20 April, 2024

Αρχαία ρωμαϊκά λουτρά ανακαλύφθηκαν σε παραλία της Ανδαλουσίας

Ένα καλοδιατηρημένο αρχαίο ρωμαϊκό λουτρό θαμμένο μέσα στην άμμο σε παραλία στη νότια Ισπανία ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάντιθ (UCA) .

Τα ρωμαϊκά λουτρά με τοίχους που έφταναν τα τέσσερα μέτρα, εντοπίστηκαν στην παραλία Caños de Meca στην περιοχή της Ανδαλουσίας της Ισπανίας, αναφέρει το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.
Μόνο δύο δωμάτια έχουν ανασκαφεί μέχρι στιγμής, με το μεγαλύτερο μέρος του χώρου να παραμένει ανέγγιχτο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η περιοχή εκτιμάται ότι εκτείνεται σε 2,5 στρέμματα. Οι τοίχοι των δύο δωματίων που «βγήκαν στην επιφάνεια» είχαν καλυφθεί από άμμο μετά την εγκατάλειψή τους στην Ύστερη Αρχαιότητα.
Κοντά στα λουτρά βρέθηκαν επίσης μερικά μεσαιωνικά κεραμικά από τον 12ο και τον 13ο αιώνα.
Σε ξεχωριστή ανασκαφή του UCA στο Ακρωτήριο Τραφάλγκαρ της Ανδαλουσίας, βρέθηκαν τουλάχιστον επτά ρωμαϊκές πισίνες με αλατόνερο-που χρησιμοποιούνταν για τη συντήρηση τροφίμων – με βάθη που κυμαίνονται από 1,5 έως 2 μέτρα. Σε δύο εξ αυτών εντοπίστηκαν τα υπολείμματα ρωμαϊκών τροφών.

Εκτός από τα ρωμαϊκά αντικείμενα, ανακάλυψαν επίσης έναν ανέπαφο προϊστορικό τάφο στην ίδια τοποθεσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου, ο τόπος ταφής ήταν 4.000 ετών και περιείχε λείψανα αρκετών ανθρώπων.
«Είναι υπέροχο», δήλωσε η Patricia del Pozo, υπουργός Πολιτισμού της Ανδαλουσίας, προσθέτοντας ότι οι ανασκαφές έδειξαν ότι η περιοχή ήταν «μια απίστευτα ελκυστική περιοχή για όλους τους τύπους πολιτισμών, η οποία μας προσφέρει απίστευτη ιστορία».
Πέρυσι, οι Αρχές ανακάλυψαν τυχαία μια συλλογή από αρχαίους ρωμαϊκούς αμφορείς, ενώ επιθεωρούσαν ένα κατάστημα θαλασσινών στο Αλικάντε της ανατολικής Ισπανίας.
Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας διαπίστωσε ότι οι εν λόγω αμφορείς ήταν πιθανότατα από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και μπορούσαν να χρονολογηθούν στον πρώτο αιώνα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου