Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Βάλε Μάρτη… ο ήλιος να μην σε κάψει! Η γιαγιά μας δεν ξεχνά τα έθιμα!

Το πιο γλυκό αξεσουάρ της Άνοιξης είναι το βραχιολάκι-Μάρτης. Αυτό το ερυθρόλευκο βραχιόλι που μας προστατεύει

όπως λέει η παράδοση μας από τον ζεστό ήλιο του Μαρτίου έχει γίνει… must have αξεσουάρ! Το φοράμε από την 1η Μαρτίου μέχρι αρχές Απρίλη. Μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια, τότε που η γιαγιά ή η μαμά το έπλεκε πάνω στο χέρι μας.

Ένα έθιμο με μεγάλη ιστορία

Δύο στριμμένες κλωστές κόκκινη και άσπρη για την πρώτη μέρα του μήνα. Έτσι θα έχουμε γούρι και δεν θα μας κάψει ο ήλιος του Μάρτη.

Όταν ο μήνας τελειώσει θα τον αφήσουμε σε ένα κλαδί να τον τσιμπήσουν τα χελιδόνια ή θα τον δέσουμε να καεί πάνω στη λαμπάδα του Πάσχα. 

Ο «Μάρτης» έχει τις ρίζες του στα Ελευσίνια μυστήρια.

Πέρα από τις ταπεινές κλωστούλες, πωλείται πλέον σε μαγαζιά σε παραλλαγές, φοριέται ως δαχτυλίδι, στολίζεται με πέτρες και χάντρες και πάντα διατηρεί το κόκκινο και άσπρο χρώμα του, που συμβολίζει τη μάχη του καλού με το κακό.

Και τα Βαλκάνια φοράνε Μάρτη. Είτε βραχιολάκι με την ίδια μορφή, είτε πολλές κλωστούλες μαζί, αλλά και ως καρφίτσα στο πέτο. 

Άλλοτε έλεγαν ότι δένουν τον Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή. Σήμερα που τα χρόνια έχουν περάσει το βραχιολάκι έχει «αναβαθμιστεί», με κορδελάκια και πρόσθετα σχέδια. Η δική μας γιαγιά πάντως, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο κι αν μεγαλώσουν τα παιδιά, τον Μάρτη θα τον φτιάχνει και τα έθιμα δεν τα ξεχνά! Καλό μήνα σε όλους, με υγεία! 

*photo: Φτιαγμένα από την γιαγιά Στέλλα!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου