Friday, 29 March, 2024

Εκπαιδευτική καινοτομία (EDUCATIONAL INNOVATION) στα Γιαννιτσά

Εκπαιδευτική καινοτομία (EDUCATIONAL INNOVATION) στα Γιαννιτσά

«Προπαρασκευαστική Συνάντηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος με θέμα: «Non-formal Education and Diversity in European Youth Work – Μη τυπική εκπαίδευση και διαφορετικότητα στον τομέα της Εργασίας για τη Νεολαία στην Ευρώπη»

Η Εκπαιδευτική Καινοτομία είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος με έδρα τα Γιαννιτσά. Σκοπός του συλλόγου είναι:

·         Η βελτίωση της ποιότητας της Μάθησης, Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Συμβουλευτικής

·         Η ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων και βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών

·         Η βελτίωση των επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία

·         Η προώθηση και διευκόλυνση εκπαιδευτικών συνεργασιών και προγραμμάτων ανάπτυξης και μεταφοράς καινοτόμων πρακτικών σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο

·         Η κατοχύρωση ανεμπόδιστου επιστημονικού διαλόγου και η ελεύθερη διακίνηση και διαμόρφωση επιστημονικών ιδεών και

·         Η προώθηση του Εθελοντισμού.

Τα μέλη του συλλόγου – στην πλειοψηφία τους εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης – έχουν εκτεταμένη εμπειρία σε Ευρωπαϊκά προγράμματα ως συντονιστές, αξιολογητές, προωθητές, πολλαπλασιαστές και μέντορες.

Η Εκπαιδευτική Καινοτομία – στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + Νέα Γενιά σε Δράση – συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα «Non-formal Education and Diversity in European Youth Work». Το πρόγραμμα συντονίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης και Συνάντησης της Νεολαίας στη Βαϊμάρη της Γερμανίας, διαρκεί ενάμιση χρόνο και υλοποιείται από 19 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία εκπροσωπείται από το σύλλογο Εκπαιδευτική Καινοτομία.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα….

Το πρώτο άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναφέρει: «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα». Το άρθρο αυτό δηλώνει ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό και ταυτόχρονα πολύτιμο και μοναδικό και κυρίως ότι αξίζει το σεβασμό, την εκτίμηση και την αναγνώριση, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το φύλο, το χρώμα του δέρματος, το γενετήσιο προσανατολισμό, τη θρησκεία και τις πεποιθήσεις του. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η ομοφοβία και ο ρατσισμός είναι βαθιά ριζωμένες σε όλες τις κοινωνίες. Η άγνοια και η άρνηση των διαφορετικών προσεγγίσεων του τρόπου ζωής όχι μόνο εμποδίζουν τη συμβίωση, αλλά πολύ περισσότερο θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη και τη βιωσιμότητά της. Ta πολύπλοκα και ετερογενή κοινωνικά περιβάλλοντα καθώς και οι συλλογικές και ατομικές προσεγγίσεις της ταυτότητας παράγουν ασάφειες και απαιτούν από την κοινωνία και από τους παιδαγωγούς ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο ικανοτήτων. Για τους λόγους αυτούς η προσέγγιση της διαφορετικότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Τι σημαίνει διαφορετικότητα; Ποιο ρόλο διαδραματίζει στο πλαίσιο της μη τυπικής εκπαίδευσης; Τι συμβαίνει με τις στάσεις και τις αξίες των εμπειρογνωμόνων και των πολλαπλασιαστών της μη τυπικής εκπαίδευσης; Ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους στην καθημερινή τους εργασία με τις ομάδες-στόχους; Το πρόγραμμα εστιάζει στα ερωτήματα αυτά, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η ανταλλαγή προσωπικών εμπειριών και ο προβληματισμός σχετικά με τις προκλήσεις σε θέματα διαφορετικότητας.

Η προπαρασκευαστική συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε από τις 4 μέχρι τις 8 Ιουλίου στο Novi Sad. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2015 στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης και Συνάντησης της Νεολαίας στη Βαϊμάρη της Γερμανίας, με στόχο το συνεργατικό σχεδιασμό από όλους τους οργανισμούς εταίρους της κατάρτισης των ειδικών και των πολλαπλασιαστών της μη τυπικής εκπαίδευσης. Επιπλέον έχουν προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2016 συναντήσεις περιφερειακών επιτροπών εμπειρογνωμόνων στην ΠΓΔΜ και τη Βοσνία, καθώς και μια τελική συνάντηση αξιολόγησης στην Πολωνία.

Περισσότερες πληροφορίες :

-Δρ. Κεχαγιάς Κωνσταντίνος, Πρόεδρος συλλόγου «Εκπαιδευτική Καινοτομία»,  E-mail : kkecha@educational-innovation.org

-Κιουζέπη Μαρία,  E-mail : kiouzepi@educational-innovation.org

FOTO-1 FOTO-2- FOTO-4

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου