Thursday, 28 March, 2024

«Καρδίας αναστέναγμαν»: Το βιβλίο-CD του Αλέξη Στεφανίδη, παρουσιάζεται στα Γιαννιτσά

Απότοκο της συνεργασίας της στιχουργικής δεινότητας του Θεόδωρου (Μίμη) Τσελεπίδη, γνήσιου εκπροσώπου

της λαϊκής ποντιακής ποίησης, και των ήχων της λύρας του Αλέξη Στεφανίδη, ο οποίος μετουσίωσε μαεστρικά σε τραγούδια τα στιχάκια του πρώτου, αποτελεί το «Καρδίας Αναστέναγμαν» που θα παρουσιαστεί στα Γιαννιτσά, την Τετάρτη 31 του Μάη. 

Ένα λεύκωμα-ψηφιακός δίσκος, που μεταξύ άλλων αποτελεί ωδή στον πολυαγαπημένο των δύο καλλιτεχνών Πόντο, στην Παναγία Σουμελά, στην πατρίδα των προγόνων τους Χάρσερα, στα δεινά όσων έζησαν τη Γενοκτονία και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες, στην οικογένεια αλλά και στους ανώνυμους κεμεντζετζήδες του Πόντου, οι οποίοι έχουν συντροφεύσει με τις μελωδίες τους αμέτρητες γενιές Ποντίων, σε χαρές και λύπες.Τι περιλαμβάνει το έργο

Το λεύκωμα-CD περιλαμβάνει 15 τραγούδια, το απόσταγμα της μελοποιημένης από τον Αλέξη Στεφανίδη ποίησης του Μίμη Τσελεπίδη. Επίσης, παρατίθενται οι στίχοι των τραγουδιών στην ποντιακή διάλεκτο, σε χειρόγραφη μορφή, αλλά και σε μετάφραση στη νεοελληνική από τον φιλόλογο Παύλο Ιντζέ.

Πολύχρονες προσπάθειες

Περισσότερα από 15 χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί το Καρδίας αναστέναγμαν, γεγονός που οφείλεται στο ότι οι δύο καλλιτέχνες έδωσαν βάρος σε κάθε λεπτομέρεια, προκειμένου να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αλλά και σε σειρά άλλων παραγόντων:

Στις περιοχές όπου ζουν (στην Αγροσυκιά Πέλλας ο Μίμης Τσελεπίδης και στα Γιαννιτσά ο Αλέξης Στεφανίδης), δεν είχαν τη δυνατότητα να βρουν ικανοποιητικό στούντιο για τις ηχογραφήσεις. Έτσι, έπρεπε να μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη και κάτι τέτοιο δεν ήταν εύκολο να συμβαίνει συχνά, λόγω των λοιπών επαγγελματικών υποχρεώσεων του Αλέξη αλλά και της προχωρημένης ηλικίας του Μίμη, αναφέρει στο Pontosnews.gr

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

*Το Καρδίας αναστέναγμαν κυκλοφορεί σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις ΑΕ». Το εξώφυλλο σχεδίασε ο Βασίλης Μητκούδης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου