Wednesday, 24 April, 2024

Οι Μωμόγεροι στην 9η Παραμυθούπολη Γιαννιτσών

Παρά το τσουχτερό κρύο το βράδυ του Σαββάτου, 28 Δεκεμβρίου οι «Μωμόγεροι» εμφανίστηκαν στην 9η Παραμυθούπολη, στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών

Πρόκειται για το γνωστό δρώμενο του Δωδεκαημέρου, που φέτος έλαβε χώρα από την Ποντιακή Καλλιτεχνική Στέγη Πέλλας και την Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Κατερίνης και εντυπωσίασε όσους το παρακολούθησαν.

Το έθιμο προέρχεται από την Αρχαιότητα και αποτελούσε την προσωποποίηση της σάτιρας και του σαρκασμού και συνδεόταν με τις γιορτές που ήταν αφιερωμένες στον Διόνυσο, με κοινό χαρακτηριστικό τις μάσκες και τις μεταμφιέσεις. Από εκεί προέρχεται και η αρχική ετυμολογία της λέξης «Μωμόγεροι» ή «Μωμόεροι» ή και «Μωμογέρια», που αποτελούσαν τους ακολούθους του θεού Μώμου και τον συνόδευαν χορεύοντας, τραγουδώντας και σατιρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση παραπέμπει σε ένα από τα παλαιότερα ποντιακά έθιμα που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τα μέσα Ιανουαρίου, όπως και στις Απόκριες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου