Thursday, 28 March, 2024

Ο αδέσποτος κάνει… απολογισμό με τη συμπλήρωση έξι ετών!

Με ένα Πάσχα καθυστέρηση… Μικρός απολογισμός για δύο γιορτές και τρεις εκδηλώσεις

Όπως κάθε χρόνο, τα τελευταία έξι χρόνια, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αδέσποτος» πάντρεψε δύο γιορτινές ημέρες σε μία:

Την «Ημέρα Παιδικού Βιβλίου» που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου &

Την «Ημέρα Αδέσποτων Ζώων» που γιορτάζεται στις 4 Απριλίου

Το πάντρεμα αυτό ξεκινάει από την πεποίθηση ότι η στάση μας, ατομική αλλά και ως κοινωνία, απέναντι στο θέμα των αδέσποτων ζώων εξαρτάται κατά βάση από την Παιδεία. Κι ο μεγάλος δρόμος (λεωφόρος πες…) για την επίτευξη αυτού του στόχου δεν είναι άλλος από το σχολείο! Έτσι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αδέσποτος» καλεί συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας και μέσω της  φιλαναγνωσίας προσθέτει λιθαράκια φιλοζωικής κουλτούρας στις παιδικές καρδιές αλλά και στις καρδιές των ενηλίκων.adespotosΣτον μεγάλο κατάλογο των συγγραφέων που τίμησαν το πρόγραμμα του “Αδέσποτου”  (Αγγελική Βαρελά, Λότυ Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, Σοφία Ζαραμπούκα, Σοφία Μαντουβάλου, Μάνος Κοντολέων, αλλά και Παυλίνα Παμπούδη, Εύα Ιεροπούλου, Σοφία Νικολαίδου, Μαρίζα Ντε Κάστρο), φέτος προστέθηκε μια πολυτάλαντη προσωπικότητα, η συγγραφέας Στέλλα Μιχαηλίδου η οποία επισκέφτηκε μεταξύ άλλων, το 1ο και το 8ο Δημ. Σχολείο της πόλης μας.

Αλλά για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

-Τρίτη 4 Απριλίου «Ημέρα Αδέσποτων Ζώων» στην αυλή των νηπιαγωγείων μας, στο θεατράκι του Αδέσποτου, έγινε η πρώτη μας εκδήλωση: Η παράσταση “Muamba” από το τσίρκο δρόμου Dromocosmicas. Προσκεκλημένοι ήταν  τα παιδιά των νηπιαγωγείων του συγκροτήματος Πέτρου και Παύλου και της Α’ τάξης του 1ου  Δημοτικού Σχολείου. Η παράσταση που σκόρπισε τα παιδικά γέλια πέρα από την σχολική μας αυλή ήταν χορηγία του φίλου του Αδέσποτου κ. Χρήστου Ιωαννίδη!adespotos2-Τετάρτη 5 Απριλίου και πάλι στο θεατράκι του Αδέσποτου, η συγγραφέας Στέλλα Μιχαηλίδου μαζί με τον συνθέτη Κώστα Βόμβολο και τη μουσικό Ρούλα Μανισσάνου παρουσίασαν την μουσική αφήγηση του παραμυθιού της πρώτης, «Ο γάιδαρος ο Μένιος ο παραχαϊδεμένος» (ενός βιβλίου που πρέπει να διαβαστεί από όλες τις μαμάδες του κόσμου…) για τα παιδιά του συγκροτήματος νηπιαγωγείων, αλλά και τη Β΄ τάξη του 1ου Δημ. Σχολείου. Η παράσταση αυτή ήταν προσφορά των πολιτικών μηχανικών Δημήτρη Μπόλλα και Χρήστου Τομπάζη (και συνεργατών τους) – των πρωτεργατών και αδιαλείπτως υποστηρικτών στο “θεατράκι του Αδέσποτου”.

– Το ίδιο βράδυ, αυτό της Τετάρτης 5 Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης στήθηκε μια μεγάλη γιορτή για το κλείσιμο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Αδέσποτου με τιμώμενο πρόσωπο τη συγγραφέα Στέλλα Μιχαηλίδου.

Εκτός από τα Δημοτικά Σχολεία που συμμετείχαν στο φετινό πρόγραμμα του Αδέσποτου, 1ο , 2ο , 3ο , 5ο, 8ο  και 11ο, τη γιορτή ομόρφαιναν και οι συμμετοχές δύο εκλεκτών πολιτιστικών κυττάρων της πόλης μας:

Του «Μουσικού Εργαστηρίου Γιαννιτσών» και της «Σχολής Χορού ΑΝΙΜΑ».adespotos3Το «Μουσικό Εργαστήρι Γιαννιτσών»  παρουσίασε το παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου «Το Όνειρο του Ρο» σε μουσική  Κώστα Βόμβολου.

Στο βιολί ήταν η Γεωργία Αραμπατζή, στο πιάνο η Βασιλική Βλέτση, ενώ στην αφήγηση, διεύθυνση χορωδίας και διασκευή του παραμυθιού ήταν η μοναδική Δέσποινα Καραπάνου. Στο τραγούδι ήταν υπόθεση των μαθητών του Μουσικού Εργαστηρίου.

Η «Σχολή χορού ΑΝΙΜΑ»  έντυσε χορευτικά το παραμύθι «Ιζαντόρα Ντάκ» της συγγραφέα Στέλλας Μιχαηλίδου με τον παρακάτω τρόπο:

Το τμήμα του μοντέρνου χορού ηλικίας 7-9  χόρεψε swing σε μουσική Ray Charles-« Hallelujah I love her so». Η Αγγέλικα Καρουμπάκη χόρεψε σε μουσική Beethoven το “fur Elise” και τέλος, η Μαρία Στεργίου, η Ευαγγελία Ντιούδη και το τμήμα του μπαλέτου χόρεψαν σε μουσική Tchaikovsky.  Όλες οι χορογραφίες και η διδασκαλία έγιναν από την ταλαντούχα Ελευθερία Ζαγανίδου! Την θεατρική αφήγηση του παραμυθιού «Ιζαντόρα Ντακ» παρουσίασαν γλυκύτατα τα δύο τμήματα της Δ’ τάξης του 5ου Δημοστικού Σχολείου της πόλης μας με τις δασκάλες τους Αφροδίτη Πιπεράρη και Μαρία Χαριτωνίδου.

Τη γιορτινή βραδιά φωτογράφισε με το ταλέντο και την άμετρη διάθεση προσφοράς της, η Μαρία Χατζηπέτρου. Τη βιντεοσκόπηση της βραδιάς επιμελήθηκε ο ακούραστος Γιώργος Θάνου, καταθέτοντας -όπως μας έχει συνηθίσει-  ψυχή κι επαγγελματισμό.

Το διαγωνιστικό τμήμα του προγράμματος «Αδέσποτος» αφορούσε τη συγγραφή χαϊκού, της συντομότερης ποιητικής φόρμας του κόσμου, με θέμα τα ζώα, αδέσποτα ζώα και μη.

Η επιτροπή αξιολόγησης απαρτίζονταν από προηγούμενους (αλλά και μελλοντικά επόμενο) καλεσμένους συγγραφείς του προγράμματος Αγγελική Βαρελά, Λότυ Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, Μάνο Κοντολέων, Σοφία Μαντουβάλλου και Χρίστο Παπαδόπουλο. Αυτή η μοναδική επιτροπή, αποφάσισε και επέλεξε τα τρία βραβεία τα οποία απονεμήθηκαν στους μαθητές:

Κατερίνα Αβραμίδου, μαθήτρια της Α΄ τάξης  του 2ου Δημ. Σχολείου

«Μου μιλάς με τα μάτια. Σε χρειάζομαι, λέει το βλέμμα.»

Πετρίνα Αβραμίδου, μαθήτρια Στ΄ τάξης του 2ου Δημ. Σχολείου

«Θα ΄θελα να μουν φίλος, όμως διάλεξες να ΄μαι στο δρόμο…»

Μαρία Βασιλειάδου, μαθήτρια της ΣΤ΄ τάξης του 5ου Δημ. Σχολείου

«Ζώα και φίλοι μια αγκαλιά παιδιά, γάτες και σκύλοι»

Δόθηκαν επίσης έπαινοι στις μαθήτριες του 2ου Δημ. Σχολείου

Σοφία Αλπανάκη

«Ο Αδέσποτος, κοιμάται, κάτω, απ’ το χρυσό φεγγάρι»

 

και Ζωή Καρυπίδου

«Πάω από ΄δω, σαν Αδέσποτος είμαι – πάω από κει…»

Τα βραβεία, βιβλία της συγγραφέα Στέλλας Μιχαηλίδου ήταν ευγενική χορηγία του Δήμου Πέλλας και της ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας.

Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν και το βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Αγγελικής Βαρελά προς το κοινό της εκδήλωσης, γεμάτο με την αγάπη που την χαρακτηρίζει.

Τα παιδιά που γέμισαν τη σκηνή του Πνευματικού κι απηύθυναν τις ερωτήσεις τους στην συγγραφέα, αποκάλυψαν ένα άνθρωπο συνώνυμο της δημιουργικότητας, τρυφερό και αξιαγάπητο.

Ανάμεσα στις ευχαριστίες που καταγράφονται σε τούτο τον απολογισμό δεν πρέπει να παραληφθούν και κάποια ονόματα ακόμη:

Της δασκάλας Αφροδίτης Πιπεράρη για τον συνολικό ζήλο στήριξης του προγράμματος αλλά και της ηλεκτρονικής υποστήριξής του!

Της Κελαηδινής Παρασκευοπούλου και της Μπέτυς Χατζηασλανίδου για την καρδιακή συμπόρευση με την υπογράφουσα.

Της Εύας Πομάκη για το διαδικτυακό πορτραίτο της συγγραφέα.

Τεράστιο το «ευχαριστώ» και προς τις μητέρες των νηπίων του 9ου Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών που χωρίς την βοήθειά τους οι δύο εκδηλώσεις στο θεατράκι του Αδέσποτου δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν: Μαρία Σιαπικούδη,  Χρυσάνθη Καραισκάκη, Βασιλική Δούμου και Μαρία Παπαδοπούλου, αλλά και προς την Κατερίνα Ζωγράφου που όντας χωρίς καμία σχέση με το νηπιαγωγείο, ήταν παρούσα ψυχή τε και σώματι και τις δύο γιορτινές μέρες.

Αυτό ήταν το απολογιστικό εγχείρημα του φετινού προγράμματος του Αδέσποτου. Μέσα σ΄αυτό δεν μπορούν να καταγραφούν οι ελπίδες για έναν καλύτερο κόσμο, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΤΕΡΟ, ώστε να αξίζει στα παιδιά που μεγαλώνουν.

Αλλά αυτόν τον κόσμο ευελπιστούμε και προσευχόμαστε να τον έχουμε όλοι καθημερινά στο μυαλό και στην στάση ζωής μας. Κι αυτή, μα την αλήθεια, θα είναι η αρχή του!

Για τον Αδέσποτο Κική Δημητριάδου

Η Στέλλα Μιχαηλίδου μία πολυτάλαντη προσωπικότητα, ηθοποιός και χορογράφος αλλά ταυτόχρονα σκηνοθέτιδα, γράφει βιβλία και διδάσκει κινησιολογία στο τμήμα θεάτρου του ΑΠΘ

Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη που είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο ευρύ κοινό μέσα από τις θεατρικές παραστάσεις της για παιδιά.

Πολυξένη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος 2014

Τζιτζιμιτζιχοτζιριά, Επόμενος Σταθμός 2013

Μικρές ιστορίες για μεγάλους έρωτες, Εν πλω 2011

Ο γάιδαρος, ο Μένιος, ο παραχαϊδεμένος, Εν πλω 2010

Ιστορίες για μαύρες γάτες, Επόμενος Σταθμός 2007

Τζιτζιμιτζιχοτζιριά, Επόμενος Σταθμός 2005

Περπατώ εις το δάσος, Επόμενος Σταθμός 2004

Το όνειρο του Ρο, Επόμενος Σταθμός 2002

Ιζαντόρα Ντακ, Καλειδοσκόπιο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου