Thursday, 28 March, 2024

Ο Ψαραντώνης στη Βέροια

Ο Ψαραντώνης, με τη θεϊκή του λύρα και τη χαρακτηριστική φωνή του θα μας ταξιδέψει με την μουσική που του έμαθαν οι Θεοί

και θα μας κάνει «να νιώσουμε τον παλμό… Αυτό που είναι η Μουσική». Την Τετάρτη 19 Απριλίου, στον χώρο Τεχνών Βέροιας. Ώρα έναρξης: 21:00

Σε κάθε συναυλία του «κεντάει» διαφορετικά και ξεσηκώνει τα πλήθη με τον ήχο της λύρας του και της φωνής του.

Ο Αντώνης Ξυλούρης, γνωστός σε όλους μας ως Ψαραντώνης, έμαθε την λύρα από μικρό παιδί, ακούγοντας τον μεγάλο του αδελφό, Νίκο Ξυλούρη. Φαίνεται όμως σαν τη λύρα να την ήξερε από πάντα, σα να γεννήθηκε μέσα από αυτήν και αυτή ήταν που τον οδήγησε στη μουσική.

Λίγα Λόγια για τον Ψαραντώνη:

Γεννημένος στα Ανώγεια της Κρήτης το 1942, ο Αντώνης Ξυλούρης ήταν μόλις 5 ετών όταν έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του τη λύρα του μεγαλύτερου αδερφού του, Νίκου. Ξεκίνησε παίζοντας σε μια κρητική γιορτή προτού κλείσει τα 13, ενώ ο πρώτος του δίσκος ολοκληρώθηκε το 1974.

Επί μισό αιώνα, ο Ψαραντώνης δισκογραφεί με αμείωτη ένταση, έχοντας παράλληλα στο παλμαρέ του χιλιάδες ώρες ζωντανών εμφανίσεων, καθεμία από τις οποίες αποτελεί μια μυσταγωγική εμπειρία για το κοινό, είτε πρόκειται για μικρές μουσικές σκηνές, είτε για διεθνή φεστιβάλ όπου οι θεατές παρακολουθούν σχεδόν αποσβολωμένοι μια βιβλική φιγούρα που όμοια της δεν υπάρχει στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

Συντελεστές:

Ψαραντώνης λύρα, φωνή

Γιωργής Ξυλούρης λαούτο, φωνή, Λάμπης Ξυλούρης ούτι, φωνή

Νίκη Ξυλούρη, μπεντίρ, στάμνα, φωνή

Φιλική Συμμετοχή: Σύλλογος Κρητικών Ν. Ημαθίας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου