Wednesday, 24 April, 2024

Παράταση παραστάσεων «Περιμένοντας τον Γκοντό» από το Θεατρικό εργαστήρι Γιαννιτσών

Το Θεατρικό Εργαστήρι Γιαννιτσών μετά από τον 1ο κύκλο παραστάσεων του «Περιμένοντας τον Γκοντό»

συνεχίζει τις παραστάσεις του έργου και τα τρία Σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου του 2023. Πιο συγκεκριμένα οι παραστάσεις θα δοθούν τα Σαββατοκύριακα στις 14,15,  21,22 & 28,29-01-2023 (Σάββατα, 8:00 μ.μ. και Κυριακές 19:00) στην αίθουσα του θεατρικού εργαστηρίου Μαδύτου 10, Γιαννιτσά (κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα: 6939171711  &  6946221026). 

Λίγα λόγια για το έργο…

Το «Περιμένοντας τον Γκοντό» γράφτηκε από τον Σάμιουελ Μπέκετ τον χειμώνα του 1948-49 και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1952.

Ελπίζουν, περιμένουν… Περιμένουμε, ελπίζουμε…

Στο έργο παρακολουθούμε δύο μέρες από τη ζωή του Ντιντί και του Γκογκό, δύο φίλων και κεντρικών ηρώων του έργου που περιμένουν τη σωτήρια βοήθεια κάποιου κυρίου Γκοντό.

Η θολή ανάμνηση ενός ευτυχισμένου, μακρινού παρελθόντος των δύο φίλων, κάνει την πτώση τους στο δύσκολο παρόν που ζουν ακόμα πιο ανυπόφορη και την αναμονή τους για την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής ακόμη πιο βασανιστική.

Οι δύο ήρωες θα μπορούσαν να είναι  όλοι οι άνθρωποι που  ελπίζουν, που περιμένουν κάτι, οτιδήποτε, με όλα τα θετικά και τα  αρνητικά αυτής της αναμονής· με την ποιητικότητα και την κυνικότητα των στιγμών τους, με τη συγκινητική και την κωμική πραγματικότητα του «περίμενε» και της σχέσης τους, με την ανάγκη για συντροφικότητα και συμπόνια ως άμυνα στη μοναξιά αλλά και τη γελοία σύγκρουση για την πιο ιδιοτελή και μάταιη χαζομάρα. 

Η στασιμότητα της κωμικοτραγικής αναμονής των δύο φίλων και η επανάληψη των καταστάσεων τους φωτίζει μια πραγματικότητα κυκλική, σχεδόν άχρονη. Η αναμονή τους διαταράσσεται από την είσοδο του Πότζο και του Λάκυ, ενός παράξενου μα διαχρονικού δίπολου Αφέντη και Δούλου στη δράση του οποίου καθρεφτίζονται οι σχέσεις εξάρτησης και εξουσίας και συνάμα η φθαρτότητα των πάντων.

Η εξιδανικευμένη εικόνα του Γκοντό στο μυαλό του Ντιντί αλλά και η υποψία τους ότι ο αφέντης Πότζο είναι ο Γκοντό που περιμένουν δείχνει ότι η σωτηρία τους ισορροπεί ανάμεσα στην ελπίδα ενός καρότου και στον φόβο ενός μαστίγιου.

Αν έρθει ο Γκοντό σωθήκαμε… Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία ή μάλλον δεν πεθαίνει ποτέ… Άραγε αλλάζουν τα πράγματα; Ή δε γίνεται τίποτα; Τελικά θα έρθει ο Γκοντό;

Συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία: Βασίλης Δεμιρτζόγλου, Σκηνικά/κουστούμια: Τιτώ Παπαδημητρίου, Επιμέλεια μουσικής: Η ομάδα, Φωτισμοί: Κώστας Μιχαλούδης, Βοηθός σκηνοθέτη, κατασκευές έργου, αφίσα: Αργύρης Ταφραλίδης, Χειρισμός κονσόλας: Φανή Μεντζαφύλλη, Τιτώ Παπαδημητρίου, Χάρης Τσακιρίδης, Μακιγιάζ: Σοφία Λαζαρίδου, Διορθώσεις κειμένων (και επί παντός επιστητού): Μαρία Βάσσου, Ειρήνη Κοσμίδου, Συντονισμός Παραγωγής: Φανή Μεντζαφύλλη.

Παίζουν οι ηθοποιοί (με τη σειρά που εμφανίζονται): Ιωάννα Λάμπρου, Πέτρος Γρηγοριάδης, Ειρήνη Κοσμίδου, Μαρία Βάσσου, Αντώνης Φραντζεσκάκης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου