Friday, 19 April, 2024

Παρουσίαση βιβλίου “Όψεις Βουλγαρικής κατοχής στην Ανατολική Μακεδονία, 1916-1918”

Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας εξέδωσε με το “Επίκεντρο” το βιβλίο του καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας

Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Α.Π.Θ. Σπυρίδωνα Σφέτα “Όψεις Βουλγαρικής κατοχής στην Ανατολική Μακεδονία, 1916-1918” βασιζόμενο κυρίως σε ελληνικές και γερμανικές αρχειακές πηγές.
Η περίοδος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή μας είναι μια επιμελώς αποσιωπημένη και ενοχοποιημένη-λόγω του εθνικού διχασμού-πτυχή της ιστορίας μας με τις ιστορικές συνέπειες και τα θλιβερά επακόλουθά του. Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας, επιδιώκει να δώσει το δικό του στίγμα και να αφήσει το αποτύπωμά του ως συνεισφορά και πολύτιμη βιβλιογραφική συμβολή για την εκατονταετηρίδα από τη λήξη του «Μεγάλου Πολέμου», πέραν των άλλων δράσεών του.
Σκοπός μας είναι η μνημόνευση των πολύπαθων μαρτύρων προγόνων μας της περιόδου 1916-1918 και η απόδοση της προσήκουσας τιμής στα θύματα αυτά. Επίσης, η υπόμνηση της λεηλασίας και η διεκδίκηση της επιστροφής των κλαπέντων εκκλησιαστικών κειμηλίων και χειρόγραφων κωδίκων ανεκτίμητης ιστορικής και υλικής αξίας της Ιεράς Μονής Εικοσιφοίνησσας, διότι όλα τα παραπάνω είναι πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. 
Ευελπιστούμε: 
1. Να αναζωπυρώσουμε το ενδιαφέρον για την περίοδο 1916-1918, ώστε να συμβάλλουμε στη γνώση της ιστορίας της πολύπαθης περιοχής μας.
2. Να οδηγηθούμε στην οφειλόμενη ιστορική αποκατάσταση με την αναγνώριση από πλευράς της Πολιτείας ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ  των θυμάτων της Βουλγαρικής Κατοχής 1916 – 1918 στην Ανατολική Μακεδονία (νομοί Δράμας, Καβάλας και Σερρών).
3. Να συμπληρώσουμε ενδεχομένως πτυχές και σελίδες της ορθής ιστορικής μνήμης, που ανέδειξε η επιτυχημένη Ζ’ επιστημονική Συνάντηση: «Η Δράμα και η Περιοχή της κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Ενσωμάτωση, δεύτερη Κατοχή, Ανασυγκρότηση».
4. Να θέσουμε νέα ερευνητικά ερωτήματα.
Σας προσκαλούμε στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου στο δραμινό κοινό, που θα πραγματοποιηθεί παρουσία του συγγραφέα, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας. (Θα τηρηθούν όλα τα επιβεβλημένα μέτρα προστασίας για τη μη διάδοση του κορονοϊού covid-19, όπως ο περιορισμένος αριθμός ατόμων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, κτλ). Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά διαδικτυακά μέσα από την ιστοσελίδα: www.kepaam.gr 
Το βιβλίο μπορείτε να το αποκτήσετε από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που απαρτίζουν το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας (Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Παγονερίου, Πετρούσας, Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» και Πύργων).
Να ευχηθούμε καλοτάξιδο στο βιβλίο και να εμπλουτίσει τις βιβλιοθήκες των συμπατριωτών μας!
Ο Πρόεδρος Ιωάννης Παπουτσής

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου