Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής ‘’rubrica – E G O’’ του Ευάγγελου Τρυψιάνη

Παρουσίαση σήμερα στην Έδεσσα

Ο Ευάγγελος Τρυψιάνης με την πρώτη του ποιητική συλλογή «Rubrica», ΕΚΔΟΣΕΙΣ PRINCIPIA προσεγγίζει το τρίπτυχο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΕΡΩΤΑΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ σε ένα παιχνίδισμα με τρεις διάσημους πίνακες.

Ο ίδιος εξηγεί «τα ποιήματα για τον έρωτα τα στήριξα πάνω στο πλατωνικό ιδεώδες. Όπου το πρώτο σκαλί είναι η έλξη (οπτική/ακουστική), το δεύτερο σκαλί η σωματική έλξη, το τρίτο και τελευταίο η πνευματική ένωση με σκοπό τη θέαση του πλατωνικού Αγαθού που μπορεί να διακοπεί μόνο με την προδοσία του ενός εκ των δύο. Δηλαδή ο πλατωνικός έρωτας δεν ο ανεκπλήρωτος, αλλά ο πλήρως ολοκληρωμένος».

Κρατώντας στην άκρη του μυαλού μου αυτό που έλεγε ο Γιώργος Σεφέρης ότι η ποίηση είναι λογοτεχνία προφορική, ως εκ τούτου θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να την παρουσιάσεις, (πόσω μάλλον όταν έχουμε συνηθίσει να ψάχνουμε ένα λογικό σχήμα δια της αναγνώσεως ενώ θα ήταν προτιμότερη η απαγγελία), στέκομαι  εκεί που εντυπωσιάστηκα περισσότερο».

Στο δεύτερο μέρος είναι σαφείς οι επιρροές από την  ιστορία και ίσως αλλάζει το ύφος του ποιητή, φαίνεται πιο παθιασμένος, με πιο δυνατές εικόνες, περισσότερους στίχους. Σκοπός όλων αυτών των εκδηλώσεων ήταν μια πιο ενεργητική συμμετοχή του κοινού μέσω στοχευμένων δράσεων, η ανταλλαγή απόψεων και η προσπάθεια αποτύπωσης μιας διαφορετικής οπτικής των πραγμάτων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία θα παρουσιάσει ο Ιωάννης Μαδενλίδης, θα προβληθούν βίντεο για τους πίνακες ζωγραφικής που περιέχονται στα βιβλία.

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής ‘’rubrica – E G O’’ του Ευάγγελου Τρυψιάνη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου