Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Παρουσίαση του βιβλίου του Α. Βενιανάκη “Δάγκουλας – Ο δράκος της Θεσσαλονίκης” στα Γιαννιτσά

Οι Εκδόσεις Επίκεντρο, Ο Σύλλογος Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας, η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. και το βιβλιοπωλείο Παίδευσις – Δ. Βασιλειάδης παρουσίασαν το μεσημέρι

της Κυριακής 29 Ιανουαρίου, το βιβλίο του Ανδρέα Βενιανάκη «Δάγκουλας – Ο δράκος της Θεσσαλονίκης» στο κέντρο Πληροφόρησης Νέων στα Γιαννιτσά.

Το βιβλίο προλόγισαν ο επικ. Καθηγητής βαλκανικών σπουδών, Στράτος Δορδανάς, ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας, Γιάννης Παπαλαζάρου και ο συγγραφέας Ανδρέας Βενιανάκης. Συντονιστής της εκδήλωσης ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας, Γιάννης Πετρόπουλος.

Όλα ξεκίνησαν το 1944, έτος εφιαλτικό για τη Θεσσαλονίκη: Λίγους μήνες πριν από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής ένοπλες ομάδες δωσίλογων, τα λεγόμενα Τάγματα Ασφαλείας, έκαναν τη θορυβώδη εμφάνισή τους στους δρόμους της πόλης, τρομοκρατώντας – υπό το πρόσχημα της «καταπολέμησης του κομμουνισμού» – τον πληθυσμό της. Ανάμεσα σε αυτές ξεχώρισε χάρη στις «υψηλές επιδόσεις» της η ομάδα του «πρόσφυγα» εκ Γρεβενών Αντώνη Δάγκουλα, το όνομα του οποίου σημάδεψε ανεξίτηλα τη συλλογική μνήμη των κατοίκων της στα μεταπολεμικά χρόνια. Το παρόν βιβλίο φωτίζει για πρώτη φορά τα πραγματικά κίνητρα και την αιματηρή δράση του «πρώτου δράκου της Θεσσαλονίκης» και φέρνει τον αναγνώστη αντιμέτωπο με ένα παρελθόν στο οποίο πρωτοστατούσε η αυθαίρετη και άλογη βία.

vivlioparousiasi

Όπως αναφέρουν οι Σ. Δορδανάς και Β. Καλογρηάς στον πρόλογο του βιβλίου, «με το βιβλίο του ο Βενιανάκης φωτίζει τις πιο σκοτεινές στιγμές της κατοχικής Θεσσαλονίκης και την απελευθερώνει από ένα φάντασμα που για δεκαετίες τη στοίχειωνε. Το φαινόμενο του κακού επιδέχεται πλέον ερμηνείας».

«Έγραψα το βιβλίο σαν εξιλέωση, γιατί η δράση του Δάγκουλα στοιχειώνει ακόμη τις ψυχές των Θεσσαλονικέων που ποτέ δεν ξέχασαν τη δράση του πρώτου “δράκου”».

vivlioparousiasi2

Το μεγαλύτερο εγχείρημα του Βενιανάκη δεν είναι η εξαντλητική έρευνα για το ποιόν του κάθε μέλους της ταγματασφαλίτικης συμμορίας του Δάγκουλα ή των θυμάτων του, αλλά η δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, θέμα ταμπού μέχρι σήμερα, καθώς με εξαίρεση τους επικεφαλής των δωσιλογικών ομάδων που καταδικάστηκαν από τα δικαστήρια δωσιλόγων, ελάχιστα ονόματα όσων απάρτιζαν τις ομάδες τους δημοσιεύονταν.

Παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Βενιανάκη «Δάγκουλας – Ο δράκος της Θεσσαλονίκης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου