Thursday, 28 March, 2024

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Γ. Φώτου “Το διώροφο της Τσιμισκή” στα Γιαννιτσά

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Γ. Φώτου “Το διώροφο της Τσιμισκή” στα Γιαννιτσά

Η συγγραφέας Γιώτα Φώτου επισκέφθηκε τα Γιαννιτσά το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαΐου, με αφορμή την παρουσίαση του νέου της βιβλίου με τίτλο ”Το διώροφο της Τσιμισκή” στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου Πέλλας.

Όπως είπε, σε μίνι συνέντευξη που έδωσε η κ. Φώτου στον “Λόγο” για τη συγγραφή του νέου της μυθιστορήματος, συνέλεξε πραγματολογικά στοιχεία και μελέτησε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία (1912- 1946). Η ιστορία στο βιβλίο διαδραματίζεται σχεδόν ολόκληρη στη Θεσσαλονίκη και κινείται σε δυο χρονικά επίπεδα εκείνο της περιόδου 1938 -1945 και στο σημερινό. Θέλησα να στήσω με τέτοιο τρόπο την πλοκή του μύθου ώστε η ιστορία που αφορά τους ήρωες της σύγχρονης εποχής  να δίνει αφορμή αναδρομής στο παρελθόν.

Το διώροφο σπίτι συμβολίζει την ίδια την πόλη και οι ένοικοι του σπιτιού αντιπροσωπεύουν τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα. Μέσα από τη ζωή των ηρώων ο αναγνώστης παρακολουθεί τη μετακίνηση των Ποντίων, τη μικρασιατική καταστροφή, την εξολόθρευση της εβραϊκής κοινότητας από τους Ναζί, γεγονότα που αλλάζουν την εικόνα της πόλης. Μέσα σε λίγα χρόνια οι καταστάσεις που διαδέχονται η μια την άλλη, και κατ’ ακολουθία ο πόνος, ο θάνατος και η τραγωδία του ξεριζωμού στοχεύουν ανθρώπους με διαφορετική καταγωγή και πολιτισμική ταυτότητα.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός Νίκη Ποζίδου και ο Ιωάννης Παπαλαζάρου με ηχητικά αποσπάσματα και βίντεο που παρακολούθησαν οι παρεβρισκόμενοι ενώ επένδυσαν μουσικά τη βραδιά οι Βαγγέλης Τσούρμας, Κώστας Πάλης και Γιώργος Γαϊτάνης.

Να θυμίσουμε ότι ο διαγωνισμός στη σελίδα μας συνεχίζεται. Συμμετέχετε για να κερδίσετε 2 βιβλία από ”Το διώροφο της Τσιμισκή”.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου