Tuesday, 23 April, 2024

Σκύδρα: Χριστουγεννιάτικη χιονόμπαλα! Ομαδική εικαστική παρέμβαση από το 2ο Δημοτικό Σχολείο

Μια φανταστική, πρωτότυπη Χριστουγεννιάτικη χιονόμπαλα στήθηκε φέτος στη Σκύδρα, στο σιντριβάνι της πλατείας των τρένων
Πρόκειται για μία ομαδική εικαστική παρέμβαση από τον Λεωνίδα Γκέλο και τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας!


Την εγκατάσταση δημιούργησαν ομαδικά και με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Σκύδρας οι Τεχνίτες του Δήμου Πώλ και Μιχάλης, οι μαθητές της Στ΄ και Β΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας καθώς και μέλη της Στέγης Τεχνών Σκύδρας. Η «Χριστουγεννιάτικη Χιονόμπαλα» έχει τοποθετηθεί στο σιντριβάνι της πλατείας των τρένων και αποτελείται από ζωγραφισμένες κατασκευές, (τα κτίρια είναι βαμμένα στα χρώματα του Σιδηροδρομικού Σταθμού ο οποίος είναι ο μοναδικός με ξύλινη επένδυση στον επάνω όροφο του).

Η δημιουργία εντάσσεται στο πλαίσιο Σχολικού προγράμματος υπό τον τίτλο: «Εικαστικές παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους» και υλοποιείται στο μάθημα των εικαστικών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας.


Συγχαρητήρια σε όλους τους ανθρώπους που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η χριστουγεννιάτικη πρόταση, στον Πρόεδρο Σκύδρας, Άκη Αντωνιάδη, στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Μαίρη Γιακαμόζη και Ειδικές θερμές ευχαριστίες στην Δήμαρχο Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου για την υποστήριξη και εμπιστοσύνη που δείχνει στις εικαστικές μας ιδέες και προτάσεις.

Η δήμαρχος Σκύδρας δηλώνει: “Ευχαριστώ τον εικαστικό μας Λεωνίδα Γκέλο, που ακόμη μια φορά άφησε το στίγμα του, την καλλιτεχνική ματιά του, τις μοναδικές του δημιουργίες στην πόλη μας και δεν είναι η πρώτη φορά…”.


“Ως Δήμαρχος αυτού του τόπου, αισθάνομαι ότι είμαι τυχερή, όπως είμαι και περήφανη που έχουμε άξιους δημότες, όπως είναι ο Λεωνίδας Γκέλος, που με αγάπη μεγάλη προσφέρουν στον τόπο τους… ο Λεωνίδας, μαζί με τα μέλη του εργαστηρίου του, απλόχερα μας χάρισαν την πολύτιμη και μοναδική βοήθεια τους στον εορταστικό στολισμό της πόλης από τις αρχές της προηγούμενης θητείας, όπως και στην εμποροπανήγυρη Σκύδρας, όπως και στην ανθοέκθεση και κάθε φορά μας εκπλήσσουν ευχάριστα, καθώς οι δημιουργίες τους είναι καταπληκτικές… Επίσης, να ευχαριστήσω και τον διευθυντή του 2ου δημοτικού σχολειου Σκύδρας, Ευθυμιο Τερζιδη, τους μικρούς δημότες μας- μαθητές της έκτης και Δευτέρας τάξης του παραπάνω σχολείου, καθώς και τους υπαλλήλους του Δήμου”.


Πώς όμως ξεκίνησαν οι Χιονόμπαλες; Αλήθεια ποια είναι η ιστορία τους;
– Στα 1900, ο Erwin Perzy, ο πρώτος, εργαζόταν στην Βιέννη ως μηχανικός οργάνων όταν τον συνάντησε ένας χειρούργος με ένα πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι ο χειρουργός είχε εγκαταστήσει λαμπτήρες πυράκτωσης -είχαν εφευρεθεί πρόσφατα- στο χειρουργείο του, αυτοί δεν έριχναν πολύ φως. Ήθελε να μάθει αν ο Perzy μπορούσε να βελτιώσει το αμυδρό φως και να κάνει φωτεινότερους τους λαμπτήρες. Καθώς ο Perzy έψαχνε για κάποια ιδέα, παρατήρησε ότι οι υποδηματοποιοί έκαναν ένα ενδιαφέρον τέχνασμα: Γέμιζαν γυάλες με νερό και τις έβαζαν μπροστά από κεριά, δημιουργώντας έτσι μικρά σποτ στα μαγαζιά τους.
Όταν ο Perzy δοκιμάσε το κόλπο με μια λάμπα, ανακάλυψε ότι η φωτεινότητά της δεν βελτιώθηκε. Αλλά τι θα γινόταν αν έβαζε κάτι στο νερό που το φως θα μπορούσε να αντανακλαστεί; Ο Perzy ξεκίνησε με λευκές νιφάδες από σιμιγδάλι. Αυτό το εφέ θύμιζε χιονόπτωση.
Αμέσως του ήρθε έμπνευση. Τι γίνεται αν χρησιμοποιήσει την τεχνική του για να δημιουργήσει ένα μικρό διόραμα στο χιονισμένο μικρό κόσμο της λάμπας; Ο Perzy έκανε μια μικρογραφία της Βασιλικής της Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Mariazell της Αυστρίας, το έβαλε στο νερό, το σφράγισε και όλο αυτό το τοποθέτησε σε μια βάση από γύψο που την έβαψε μαύρη. Είχε φτιάξει την πρώτη χιονόμπαλα!
Λεωνίδας Γκέλος-Υπεύθυνος του Σχολικού προγράμματος “Εικαστικές Παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους”.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου