Tuesday, 19 March, 2024

Τα “Παραμύθια από την Έδεσσα” μέσα από τη λαϊκή μας παράδοση

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας (ΔΗΚΕΔΕ) έχουν εκδώσει το βιβλίο

με τίτλο «Παραμύθια από την Έδεσσα και την περιοχή της», στο οποίο παρουσιάζονται πενήντα παραμύθια από την Έδεσσα και την ευρύτερη περιοχή, όπως άλλωστε πρώτος ο “Λόγος της Πέλλας” έχει ήδη δημοσιεύσει, στις 13.02.2021.

Τα Παραμύθια της Έδεσσας… από την Καίτη Τζώγα-Βέττα και τις γιαγιάδες της περιοχής!

Την καταγραφή και επιλογή των παραμυθιών έκανε η κ. Καίτη Τζώγα-Βέττα, την εικονογράφηση του βιβλίου ο εικαστικός, Ιωάννης Α. Πρώιος, ενώ η επιμέλεια των κειμένων έγινε από τους Κατερίνα Αθανασίου, Εύη Μητρούση, Θοδωρή Σαρηγκιόλη και Γιάννη Χατζηπέγιου.
Ο Δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου, τόνισε:
«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο καταγραφής των παραμυθιών, που αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης, όπως μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά. Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές, που παραδίδουν στην τοπική κοινωνία-και όχι μόνο-αυτή την καταγραφή παραμυθιών που σε άλλη περίπτωση θα είχαν χαθεί.
Ευχαριστώ την διοίκηση του Φιλοπρόοδου Συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» για την πρωτοβουλία και της ΔΗΚΕΔΕ που με συνέπεια στηρίζει την πολιτισμική δημιουργία του τόπου μας.
Εύχομαι το βιβλίο αυτό να αποτελέσει κίνητρο για όλες και όλους, προκειμένου να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη λαϊκή μας παράδοση.
Τέλος, θα ήθελα να μου επιτραπεί μία προτροπή προς τους νέους γονείς: διαβάστε στα παιδιά σας ένα παραμύθι από τον τόπο μας πριν κοιμηθούν! Θα σας βοηθήσει να τα προσεγγίσετε πιο εύκολα και σίγουρα είναι πολύ καλύτερο να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά από το να τα αφήνουμε με το κινητό ή την τηλεόραση.
Καλοτάξιδο το νέο βιβλίο».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου