Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Τελεσίγραφο Τζιτζικώστα – Προσφεύγει στη δικαιοσύνη για τον Τύμβο Καστά

Τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες, στον Τύμβο Καστα στην Αμφίπολη Σερρών, έστειλε

από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως μετά την αλλαγή της κυβέρνησης ο φάκελος του Τύμβου Καστά, κλειδώθηκε σε ένα ντουλάπι του υπουργείο Πολιτισμού και δεν γίνεται τίποτα.
“Παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις από την πλευρά μας, παρά τα συνεχή έγγραφα από την Περιφέρεια μας, παρά τις συζητήσεις που είχα σε υψηλότατο επίπεδο με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, το υπουργείο φαίνεται κάθε φορά να ψάχνει άλλοθι και δικαιολογίες για να μην προχωρήσει το σημαντικό αυτό έργο”, τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας η ΠΚΜ, αφού είδε ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν σκόπευε να διαθέσει ούτε ένα ευρώ, φρόντισε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους 2.5 εκατομμυρίων ευρώ.
Ειδικότερα πρόκειται για 1.5 εκατομμύριο ευρώ από το ΕΣΠΑ για την αναστήλωση, τη στερέωση και την ανάδειξη του μνημείου προκειμένου να είναι επισκέψιμο και 1 εκατομμύριο ευρώ από το πρόγραμμα για interreg για την προβολή του μνημείου.
“Εμείς ήμασταν από την πρώτη στιγμή έτοιμοι. Οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει. Καμία εργασία, κανένα υποέργο, με αποκλειστική ευθύνη της αρχαιολογική υπηρεσίας και άρα του υπουργείου Πολιτισμού. Όπως γίνεται πάντα για έργα αρχαιολογικού χαρακτήρα και χαρακτήρα πολιτισμού, αρμόδιο είναι το υπουργείο και αυτό είναι λογικό. Αυτό που δεν είναι λογικό είναι ότι ενώ εμείς φροντίσαμε επαρκή κονδύλια, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτατα το έργο αυτό, με την εθνική διάσταση που έχει, ειδικά αυτή την περίοδο, το υπουργείο καθυστερεί και πλέον αρχίζω να πιστεύω ότι οι καθυστερήσεις αυτές είναι ηθελημένες. Το λέω ξεκάθαρα”, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, όπως είπε, δίνει νέα διορία και ζητά από το υπουργείο να απαντήσει σε επιστολή, που απέστειλε με αναλυτιά όλα τα έργα και υποέργα που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.
Αν δεν λάβει απάντηση ή αν η απάντηση δεν είναι επαρκής, τότε θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.
“Ζητώ από το υπουργείο να απαντήσει σε αυτό το έγγραφο για ένα ένα τα έργα που δεν έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται με δική τους ευθύνη. Αν δεν λάβω απάντηση ή αν δεν λάβω απάντηση που δεν δίνει ουσιαστικές εξηγήσεις και δεν ξεκινούν τα άμεσα τα έργα στην Αμφίπολη, τότε είμαι υποχρεωμένος και θα το κάνω, να προσφύγω στην ελληνική δικαιοσύνη. Επειδή είναι ευρωπαϊκοί πόροι, τυχόν περεταίρω καθυστέρηση θα θέσει σε κίνδυνο το ίδιο το έργο”, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Τέλος αποφασίστηκε να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή, για να συζητηθεί το θέμα του Τύμβου Καστά και να πιέσει το περιφερειακό συμβούλιο το υπουργείο Πολιτισμού για να προχωρήσουν οι εργασίες.
Κ. Περιστέρη: Δεν είναι θέμα κομματικό – Πρέπει να σωθεί το μνημείο


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, το λόγο πήρε και η επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, η οποία εκτελεί σήμερα χρέη συμβούλου του Απόστολου Τζιτζικώστα, σε θέματα Πολιτισμού και Αρχαιολογίας.
Η κ. Περιστέρη τόνισε ότι πρόκειται για ένα καταπληκτικό μνημείο μακεδονικής Τέχνης και πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν ο μόνος που στάθηκε στο πλευρό τους.
“Δεν είναι θέμα κομματικό, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σωθεί το μνημείο”, δήλωσε.
thestival.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου