Friday, 29 March, 2024

«Αιτία πολέμου»η δέσμευση χρημάτων των δήμων από την κυβέρνηση

«Αιτία πολέμου»η δέσμευση χρημάτων των δήμων από την κυβέρνηση

Τη σφοδρή αντίδραση φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης προκάλεσε η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Ήδη φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις καθώς και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρώσουν δικαστικά την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γ. Πατούλης κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση, τονίζοντας ότι πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους και αμφισβητεί τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία προσωπικού εντός των επόμενων μηνών. «Θα μας αναγκάσουν πλέον να πάρουμε αποφάσεις πρωτόγνωρες για την ελληνική κοινωνία» προειδοποίησε χαρακτηρίζοντας «Επικίνδυνη και αντισυνταγματική» την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων. «Από το ΦΕΚ δεν φαίνεται αν θα είναι μόνο γι’ αυτό το 15νθήμερο ή αν θα είναι για κάθε 15νθήμερο. Πρέπει με σαφήνεια και δημόσια να μας πουν τι πάει να γίνει, πού βρίσκονται αυτά τα χρήματα που δεν τους ανήκουν, τι στόχο θα έχουν και για πότε», τόνισε ο κ. Πατούλης.
Η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων, προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης.
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά της Αυτοδιοίκησης ανακοίνωσε και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία θα ζητήσει ακύρωση της ΠΝΠ, αναστολή εφαρμογής της, καθώς και προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης. Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, με την ΠΝΠ σταματούν ουσιαστικά όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και καταδικάζεται η Αυτοδιοίκηση σε «παύση πληρωμών». «Εν μία νυκτί, η κυβέρνηση ακυρώνει τη λαϊκή εντολή της Αυτοδιοίκησης και ισοπεδώνει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του θεσμού, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα της Ελλάδας» δήλωσε.
«Δεν είναι καλό με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου να παίρνεις έκτακτα μέτρα» είπε ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, αναφερόμενος στο θέμα: «Εδώ υπήρχε η έκτακτη ανάγκη την οποία επιβάλλει το Σύνταγμα της χώρας. Δεν είναι κάτι πολύ δραματικό. Για να το αποδραματοποιήσουμε πρόκειται για χρήματα που δεν ήταν για τις καθημερινές τους ανάγκες, πχ για να πληρώσουν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές πολιτικές και είναι σε τράπεζες είτε με κανονικό λογαριασμό, είτε με προθεσμιακό με επιτόκια που είναι από 0,6% μέχρι 2%. Με αυτό τον τρόπο θα επενδυθούν σε ρέπος του Δημοσίου τα οποία θα είναι με 2,5%-2,7% επιτόκιο και θα μπορούν οποτεδήποτε να τα πάρουν πίσω» εξήγησε. «Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πυλώνας Δημοκρατίας και έχει το δικαίωμα να αντιδρά και να αντιστέκεται» πρόσθεσε ενώ υπογράμμισε ότι η πράξη αυτή «δεν στιγματίζει μια κυβέρνηση της Αριστεράς».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ και στη συνέχεια στην κοινή συνεδρίαση των ΔΣ ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, για τη δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων από την κυβέρνηση, δήλωσε: «Η χώρα έχει περιέλθει σε δεινή θέση, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Η απόφαση δέσμευσης των ταμειακών διαθέσιμων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πλήττει τη θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και δημιουργεί τεράστια αντικειμενικά προβλήματα στη λειτουργία μας. Εμείς καλούμε την κυβέρνηση άμεσα σε ειλικρινή διάλογο με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές απαιτείται ψυχραιμία. Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς αιφνιδιασμούς και αντιδράσεις εντυπωσιασμού».

Ο Δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου για τη δέσμευση των Ταμειακών Διαθεσίμων των Δήμων
«Είναι μία βόμβα μεγατόνων που είναι ικανή να τινάξει στον αέρα τα θεμέλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης! Αν και τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχαν σενάρια για μία τέτοια σπασμωδική ενέργεια, κανείς δεν πίστευε ότι μία καινούργια Κυβέρνηση θα τολμούσε με λίγες αράδες σε μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να καταρρακώσει την ήδη τραυματισμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανέκαθεν οι Κυβερνήσεις στην Ελλάδα, ενάντια σε κάθε ευρωπαϊκή εμπειρία και πρακτική, ήθελαν να έχουν υπό τον έλεγχό τους το θεσμό, όμως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μας γυρίζει δεκαετίες πίσω και δείχνει, εκτός από το οικονομικό αδιέξοδο της κεντρικής κυβέρνησης, τη διάθεση για απόλυτο έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό δεν θα περάσει… Τα τελευταία χρόνια όλοι οι Δήμοι έχουν ματώσει και έχουν περιορίσει σημαντικά τα έξοδά τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες. Την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης συνεχίζουν να παράγουν ελλείμματα, οι δήμοι της χώρας δημιούργησαν πλεονάσματα. Ο Δήμος Έδεσσας είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα, διότι από ένας υπερχρεωμένος δήμος μέσα σε λίγα χρόνια έχει φτάσει σε επίπεδο να πληρώνει άμεσα τις υποχρεώσεις του και να έχει διευθετήσει τις οφειλές του. Μία εξέλιξη που ήρθε μετά από πολύ σκληρή προσπάθεια και καθημερινό αγώνα. Πληρώσαμε ακριβά το στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, όμως τα καταφέραμε… Πριν η Κυβέρνηση να αποφασίσει να δεσμεύσει τα Ταμειακά Διαθέσιμα ή όπως λέει ο λαός μας να «βάλει χέρι» στα χρήματα των πλεονασματικών πλέον δήμων, έπρεπε να φροντίσει να μηδενίσει τα ελλείμματα που δημιουργούνται από τις υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης. Διότι από τη στιγμή που παράγει ελλείμματα δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να αποστερεί από τους πλεονασματικούς Δήμους την ελάχιστη οικονομική ανεξαρτησία που είχαν, την αξιοπρέπεια του θεσμού και τη δυνατότητα στοιχειώδους έστω προγραμματισμού. Η Κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει άμεσα το λάθος της, να αποσύρει αυτή την εγκληματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να αφήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση – έναν από τους λίγους θεσμούς που στέκεται ακόμη όρθιος και δίνει τη μάχη με τα προβλήματα – να επιτελέσει απερίσπαστη το έργο της».

Ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος τόνισε στον «Λόγο»:
«Σε μια περίοδο που η Αυτοδιοίκηση έχει πληρώσει το περισσότερο τίμημα στον εξορθολογισμό των δαπανών, αιφνιδιάζεται για πολλοστή φορά με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία η κεντρική διοίκηση έχει τη δυνατότητα απρόβλεπτα να αρπάξει και αυτούς τους ελάχιστους πόρους με τους οποίους επιβιώνουμε ως Δήμοι και εξυπηρετούμε τους δημότες μας. Σήμερα – σσ Τρίτη- αναμένουμε την απόφαση της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, αύριο συνεδριάζει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ενώ εμείς έχουμε Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου