Saturday, 20 April, 2024

Ανακοίνωση για την εγκατάσταση εργοστασίου καύσης βιομάζας στη Σκύδρα

Ανακοίνωση για την εγκατάσταση εργοστασίου καύσης βιομάζας στη Σκύδρα

Όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  προωθείται η περιβαλλοντική αδειοδότηση και η έγκριση ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος, 995 kWel,  με αεριοποίηση βιομάζας, που προτείνεται να εγκατασταθεί στο με αριθμό 233 αγροτεμάχιο, στη θέση «Βοσκή», του Αγροκτήματος Άνω Λιποχωρίου, του Δήμου Σκύδρας.

Η εγκατάσταση εργοστασίων καύσης βιομάζας εντάσσεται στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση του στρατηγικής σημασίας τομέα ενέργειας και ειδικότερα της ηλεκτρικής, στο πλαίσιο της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας από την Ε.Ε. Η πολιτική αυτή οδηγεί σε  ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση του λαϊκού καταναλωτή, που πληρώνει πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα και τα τέλη ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, προκειμένου να εξασφαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, εγγυημένη σίγουρη και σταθερή κερδοφορία.

Λαθροχειρώντας, όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, οι επενδυτές βαφτίζουν την επένδυση σαν παραγωγή βιοαερίου (κυρίως μεθάνιο που παράγεται από την αναερόβια χώνευση οργανικής ύλης) και καύση του για παραγωγή ενέργειας ενώ  πρόκειται για παραγωγή SYNGAS (κυρίως μονοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο) που παράγεται με την καύση οργανικής ύλης, (με τη μέθοδο της αεριοποίησης) και την καύση του για παραγωγή ενέργειας. Πρόκειται δηλ. για ενεργειακή καύση αποβλήτων οπότε θα έπρεπε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να καταταχθεί η συγκεκριμένη μονάδα, στην αυστηρότερη και δυσμενέστερη περιβαλλοντικά υποκατηγορία Α1.

Όλα αυτά, όπως συμβαίνει και με παρόμοιες σε αυτή την κατηγορία επενδύσεις, θα έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και στην αγροτική  και κτηνοτροφική παραγωγή της ευρύτερης περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Σκύδρας, που αποτελεί  βασικό πυλώνα της παραγωγικής δραστηριότητας και του εισοδήματος των κατοίκων και φημίζεται για τα φρούτα και γενικότερα τα οπωροκηπευτικά της προϊόντα.  Μάλιστα, η συγκεκριμένη μονάδα χωροθετείται  σε γη υψηλής παραγωγικότητας, κυριολεκτικά μέσα και δίπλα σε δενδροκαλλιέργειες (ροδακινιές κλπ). Σημειώνουμε, επίσης, ότι προκειμένου να εξασφαλίζεται πρώτη ύλη για τη λειτουργία τέτοιων μονάδων, προωθούνται οι λεγόμενες  «ενεργειακές καλλιέργειες», που δεσμεύουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε βάρος των αναγκών του λαού και της διατροφικής επάρκειας της χώρας.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη αν λάβουμε υπόψη την υπάρχουσα αποψίλωση από προσωπικό και μέσα των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών όπως συμβαίνει π.χ. στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (στελέχωση, δυνατότητες μετακίνησης, εξοπλισμός κλπ).

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Σκύδρας»,  καλεί τους δημότες σε εγρήγορση και κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση του εργοστασίου καύσης Βιομάζας.

Καλεί, επίσης, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να φέρει για συζήτηση το θέμα, άμεσα, στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να ληφθεί απόφαση ενάντια στη εγκατάσταση του συγκεκριμένου εργοστασίου.

Για την «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΚΥΔΡΑΣ»

Κανάκης   Μάνος

Δημοτικός  Σύμβουλος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου