Thursday, 25 April, 2024

Απολογισμός Δημοτικής Αρχής Έδεσσας

Απολογισμός Δημοτικής Αρχής Έδεσσας

«Το 2014 ο Δήμος Έδεσσας αξιοποίησε στο έπακρο τις δυνατότητες που δόθηκαν για εξόφληση οφειλών από τα παρακρατηθέντα»

Ο Δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2014 παρουσίασε τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης, του προηγούμενου έτους.

Στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες που είχε η χρονιά που πέρασε, το ότι ήταν μία χρονιά εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διοίκηση του Δήμου. Μία άλλη σημαντική αλλαγή που έφεραν οι εκλογές του Μαΐου του 2014 είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ενώ προηγουμένως υπήρχε εκπροσώπηση από τρεις Δημοτικές Παρατάξεις, σήμερα έχουμε μεγαλύτερο πλουραλισμό με τις πέντε παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Σε ότι αφορά στα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Έδεσσας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων τους βλέπουνε φως στην άκρη του τούνελ!
Τονίζοντας ότι «δεν αυξήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις – που συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από το μισό του 2009 – αλλά με χρηστή διαχείριση και καθημερινό έλεγχο της οικονομικής κατάστασης καταφέραμε να φέρουμε τα οικονομικά του Δήμου Έδεσσας σε διαχειρίσιμη κατάσταση.
Συνεχίζουμε να εξοφλούμε με συνέπεια τις οφειλές που παραλάβαμε. Όμως το μεγάλο χρέος προς το Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς αποπληρώνεται μέχρι τα μέσα του 2016 και θα πάρουμε μία μεγάλη οικονομική ανάσα, καθώς κάθε χρόνο πληρώνουμε 560.000 € για να εξοφλήσουμε αυτές τις παλιές οφειλές.
Βεβαίως, συνεχίζουμε να εξοφλούμε στην Τράπεζα Πειραιώς και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα δάνεια που είχε λάβει παλιότερα ο Δήμος Έδεσσας και απαιτούν περίπου 500.000 € ετησίως για την αποπληρωμή των δόσεων.
Τέλος, μία εξέλιξη που έχει εξαιρετική σημασία είναι ότι έχουμε εξοφλήσει το σύνολο σχεδόν των γνωστών οφειλών προς τρίτους που κληρονομήσαμε. Το 2014 ήταν η χρονιά που ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατά την οποία ο Δήμος Έδεσσας αξιοποίησε στο έπακρο τις δυνατότητες που δόθηκαν από την Κυβέρνηση για εξόφληση οφειλών από τα παρακρατηθέντα. Είναι μία διαδικασία κατά την οποία κινηθήκαμε έξυπνα και μπορέσαμε να απορροφήσουμε μεγάλα ποσά για την εξόφληση των οφειλών μας.
Ανέφερα προηγουμένως ότι εξοφλήσαμε τις «γνωστές» οφειλές, διότι δυστυχώς μας έρχονται συνεχώς δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργολάβους και προμηθευτές για έργα και προμήθειες που έγιναν χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες ανάθεσης όπως ορίζει το πλαίσιο διοίκησης των ΟΤΑ. Ειδικά από τον πρώην Δήμο Βεγορίτιδας έρχεται ένας καταιγισμός αποφάσεων, που δείχνει την απίστευτη προχειρότητα στη διαχείριση των οικονομικών από τις πρώην διοικήσεις.
Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει αυτή η λαίλαπα με τις ξεχασμένες οφειλές σε προμηθευτές και εργολάβους που πληρώνουμε λόγω δικαστικών αποφάσεων και θα μπορέσουμε να ηρεμήσουμε από τα παλιά χρέη».

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Το 2014, όπως ανέφερε, ήταν ένα έτος σταθμός για σημαντικά έργα και δράσεις του Δήμου Έδεσσας:
-Ολοκλήρωση του μεγάλου έργου των ποταμοβραχιώνων που περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις σε πολλά σημεία της πόλης της Έδεσσας είναι εξαιρετικά σημαντική.
-Ανάπλαση της Πλατείας Γρανικού και της οδού 18ης Οκτωβρίου, που αναμορφώνονται πλήρως με σύγχρονες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στους γύρω δρόμους και σημαντικές λειτουργικές και αισθητικές παρεμβάσεις.
-Αναμόρφωση παιδικών χαρών
-Υλοποιείται ένα πολύ σημαντικό έργο ανάπλασης στο Κλησοχώρι, που αφορά το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού. Βεβαίως στο Κλησοχώρι πραγματοποιούνται και πολύ σημαντικά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης από τη ΔΕΥΑ..
-Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις στον οικισμό της Περαίας, που αφορούν τους κεντρικούς δρόμους και την πλατεία του χωριού, όπως επίσης σημειακές παρεμβάσεις στην πλατεία της Ζέρβης.
-Ανάπλαση του κεντρικού άξονα του Άγρα. Ένα πρόγραμμα που εγκρίθηκε πριν λίγες ημέρες, όμως η προετοιμασία του και η υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης έγιναν το 2014, με το οποίο θα πραγματοποιηθούν σημαντικές παρεμβάσεις στο χωριό.
-Έχουν εκπονηθεί δύο σημαντικές μελέτες: α) Ανάπλαση οδού 25ης Μαρτίου και β) Ανάπλαση οικισμού Άρνισσας, οι οποίες εκπονήθηκαν εντός του 2014, υποβλήθηκαν στο ΕΣΠΑ και αναμένουμε την έγκρισή τους.
-Το έργο της ανακαίνισης του κτηρίου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της δημιουργίας ενός σύγχρονου πολυχώρου σταμάτησε επειδή βρέθηκαν οι τοιχοποιίες παλιού τεμένους. Μέσα στο 2014 ξεκίνησαν οι αρχαιολογικές εργασίες μετά την εξασφάλιση της επιπλέον χρηματοδότησης του έργου, που ολοκληρώνονται, οπότε το έργο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί αν και με μεγάλες καθυστερήσεις.
-Το έργο αποκατάστασης της οικίας Τσάμη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη κι εκεί θα δημιουργηθεί ένας πλήρως επισκέψιμος χώρος
-Μεταφορά του γηπέδου στο Πασά Τσαΐρ που εκτός από την αναμφίβολη αστική ανάπτυξη της πόλης συνεισφέρει και στην τουριστική ανάπτυξη.
-Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού το 2014 και θα εφαρμοστεί από το τρέχον έτος, για αξιοποίηση νερομύλων ως μόνιμων επισκέψιμων χώρων με εισιτήριο, όπως επίσης και των Καταρρακτών.
-Ακόμη στον παλιό Άγιο Αθανάσιο πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις στο parking και τους κάδους απορριμμάτων βελτιώνοντας την εικόνα και τη λειτουργία στην είσοδο του παραδοσιακού οικισμού.
-Υποβλήθηκαν αρκετές προτάσεις για χρηματοδότηση έργων στο πλαίσιο του Άξονα 3, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι προτάσεις αυτές αφορούν την ασφαλτόστρωση αγροτικής οδοποιίας σε Άρνισσα, Άγιο Αθανάσιο, Κερασιά και Παναγίτσα, αλλά και την κατασκευή λιμνοδεξαμενών σε Παναγίτσα και Άνω Γραμματικό.
-Εκκενώθηκαν και καθαρίστηκαν οι λιμνοδεξαμενές πάνω από τη Ζέρβη και την Παναγίτσα προκειμένου να αποκτήσουν την αρχική τους φέρουσα ικανότητα.
-Διαχείριση υδάτων αφορά το φράγμα του Στραβοποτάμου. Ήδη εκπονείται μελέτη για την κατασκευή του φράγματος που θα εξοικονομήσει υδατικούς πόρους για την άρδευση των αγροκτημάτων πολλών από τα χωριά μας. Παράλληλα, εξετάζουμε τη δυνατότητα παραγωγής ρεύματος από την πτώση των υδάτων του μελλοντικού φράγματος, έτσι ώστε να δημιουργηθούν πόροι για το Δήμο Έδεσσας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Το κυκλοφοριακό στην πόλη της Έδεσσας είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που έχει ενταθεί ειδικά μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.
Η κατάσταση στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε κάποιους κεντρικούς οδικούς άξονες απαιτεί σημαντικές αλλαγές, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες μετακίνησης των πολιτών. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι:
«Ζητήσαμε τη γνώμη ειδικών επιστημόνων και προχωρούμε σε σύνταξη μελέτης για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Έδεσσας. Μέσα από τη συνεργασία με τους μελετητές γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προτάσεις για διευθετήσεις στην Πλατεία Ελευθερίας, μονοδρομήσεις κεντρικών δρόμων και αλλαγές σε περιφερειακούς δρόμους. Είναι ώρα να δοκιμάσουμε χωρίς εμμονές και με όπλο την επιστημονική γνώση, ούτως ώστε να δούμε στην πράξη κατά πόσο μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση.
Βέβαια, ήδη έχουμε προχωρήσει σε κάποιες σημαντικές ενέργειες. Επαναφέραμε το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, που αν και είχε δεχθεί σφοδρές επιθέσεις, αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ σημαντικό για την ύπαρξη ελεύθερων χώρων στάθμευσης και τη λειτουργία της αγοράς.
Το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής ελεγχόμενης στάθμευσης, που είναι εγκεκριμένο και θα εφαρμοστεί άμεσα, θα βελτιώσει την κατάσταση καθώς θα απαιτείται ελάχιστο προσωπικό για τον πλήρη έλεγχο της ελεγχόμενης στάθμευσης.
Επίσης, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία περιφρουρήσαμε τους πεζοδρόμους της πόλης, όχι μόνο τον κεντρικό πεζόδρομο, αλλά και αυτούς που δημιουργήθηκαν από το έργο των ποταμοβραχιόνων. Σήμερα οι πεζόδρομοι είναι πολύ πιο φιλικοί στους πολίτες και δηλώνω ότι θα συνεχίσουμε να περιφρουρούμε τους πεζοδρόμους.
Μία σημαντική αλλαγή για την οποία πήραμε την πρωτοβουλία όχι μόνο γιατί είναι θεσμικά επιβεβλημένη, αλλά γιατί δεν είναι δίκαιο να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο η επιχείρηση, αφορά την Τουριστική Έδεσσας Α.Ε. Μετά από τρεις διαδοχικές χρονιές που παρουσίασε ζημίες είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τη επιχείρηση. Βεβαίως είναι γνωστό ότι έγιναν πολλές προσπάθειες να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, καθώς επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους εργαζομένους. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ανταπόκριση και η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο, έτσι που να αναγκαστούμε να βρούμε άλλες λύσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας σε όλα τα επίπεδα.
Τέλος, μία εξαιρετικά σημαντική αλλαγή που γίνεται από επιλογή και όχι επιβεβλημένα αφορά την καθαριότητα και την αποκομιδή των απορριμμάτων. Και λέω από επιλογή, διότι μπορεί η κατάσταση στην αποκομιδή των απορριμμάτων να είναι δύσκολη καθώς δεν διαθέτουμε το απαιτούμενο προσωπικό, αλλά δεν παύει να είναι επιλογή με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας στην καθαριότητα της πόλης και των Τοπικών Διαμερισμάτων.
Είναι γνωστό ότι μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της χώρας μας που επιτρέπει την άσκηση αυτής της αρμοδιότητας από ιδιωτικές εταιρίες πολλοί δήμοι έχουν προχωρήσει σε αυτό το μέτρο. Με όσους συναδέλφους, που οι δήμοι τους έχουν δώσει τα σκουπίδια σε ιδιωτικές εταιρίες έχω μιλήσει, εισέπραξα των ενθουσιασμό τους από το γεγονός ότι οι Δήμοι τους είναι καθαροί και σε τελική ανάλυση κάνουν μεγάλη οικονομία.
Στη δική μας περίπτωση το προσωπικό που εργάζεται στην αποκομιδή των απορριμμάτων θα συνεχίσει να εργάζεται στο Δήμο, σε άλλα πόστα και υπηρεσίες όπου υπάρχει ανάγκη προσωπικού. Επιπλέον οι ιδιώτες που θα αναλάβουν την αποκομιδή των απορριμμάτων θα προσλάβουν προσωπικό και με τον τρόπο αυτό θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας αντί να μειωθούν, όπως λέει η αντίθετη επιχειρηματολογία. Απλώς θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα με εμβαλωματικές λύσεις (δίμηνα, οκτάμηνα) και παλαιωμένο εξοπλισμό που δημιουργεί πολλά προβλήματα» κατέληξε ο κ. Γιάννου.
Η.Θ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου