Thursday, 28 March, 2024

Γιάννης Σηφάκης: «Οι ανυποψίαστοι αγρότες που εν αγνοία τους μπλέχτηκαν με το πρόβλημα του Συνεταιρισμού ‘‘ΑΘΗΝΑ’’ έχουν δίκιο»

Γιάννης Σηφάκης: «Οι ανυποψίαστοι αγρότες που εν αγνοία τους μπλέχτηκαν με το πρόβλημα του Συνεταιρισμού ‘‘ΑΘΗΝΑ’’ έχουν δίκιο»

Να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για την άμεση διεκδίκηση αναστολών στο Διοικητικό Δικαστήριο, πριν το πρόβλημα με τη δέσμευση των ΑΦΜ των αγροτών πάρει εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις, κάλεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Γιάννης Σηφάκης, ο οποίος συναντήθηκε για δεύτερη φορά με τους αγρότες που εν αγνοία τους εμπλέκονται με το πρόβλημα του συνεταιρισμού «ΑΘΗΝΑ».

Σε συνεργασία με την Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Σκύδρας εκπροσωπούμενη από τη συντονίστρια της Σοφία Σταυρίδου, ο κ. Σηφάκης επικοινώνησε με τον Προϊστάμενο του Διοικητικού Δικαστηρίου και ζήτησε την ταχύτερη δυνατή εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής που έχουν υποβάλει και υποβάλλουν οι αγρότες πριν το κοινωνικό αυτό πρόβλημα εκατοντάδων οικογενειών γίνει εκρηκτικό. Η δίκη αρχίζει και η ταλαιπωρία των αγροτών είναι παροιμιώδης, καθώς αδυνατούν να εργαστούν λόγω της δέσμευσης των ΑΦΜ τους κι αυτό πρέπει να τελειώσει το συντομότερο.
Ο βουλευτής κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους σε συντονισμό για την άμεση διεκδίκηση αναστολών. Σε όποια περίπτωση δήλωσε ότι θα παρακολουθεί στενά το πρόβλημα και θα βρίσκεται σε συντονισμό με τους ενδιαφερόμενους.
Να σημειώσουμε, ότι το θέμα ξέσπασε στις αρχές της χρονιάς, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία, δημοσιοποιήθηκε πως 166 άτομα, κυρίως ροδακινοπαραγωγοί, τα οποία ήταν μέλη της ομάδας παραγωγών με την επωνυμία ‘Η ΑΘΗΝΑ’ στη Σκύδρα βρέθηκαν να χρωστάνε πάνω από 2.500.000 ευρώ έκαστος. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν, ο πολιτικός επιστήμονας Παύλος Μηνάς και ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση Κώστας Δέδες οι 166 αγρότες ήταν μέλη της οργάνωσης η οποία εν αγνοία τους μετατράπηκε με πλαστογραφίες και με τροποποιήσεις καταστατικών σε αστική. Ύστερα από τυχαίο έλεγχο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ διαπιστώθηκε πως η εταιρία φερόμενη ως αστική δεν έχει καταβάλει τους νόμιμους φόρους που ορίζει η σχετική νομοθεσία για χρόνια με αποτέλεσμα τα μέλη της να βρεθούν χρεωμένα για το προαναφερόμενο υπέρογκο ποσό. Ο κ. Μηνάς τόνισε πως πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει, διότι οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να χάσουν ότι έχουν και δεν έχουν. Από την άλλη πλευρά ο κ. Δέδες μεταξύ άλλων είχε δηλώσει πως είναι μια υπόθεση κακουργηματικού χαρακτήρα και οι εμπλεκόμενοι πιθανότατα να είναι δημόσιοι λειτουργοί ή ακόμα και πολιτικά πρόσωπα.
Θέματα που τέθηκαν στον Υπουργό
Την Τετάρτη 04.03.2015 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου συναντήθηκε στο γραφείο του με εκπροσώπους των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Πέλλας.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γιάννη Σηφάκη συμμετείχαν εκτός από τον ίδιο, οι Φώντας Τσέμπης (Πρόεδρος Αγροτικού συλλόγου Αλμωπίας) και Ιορδάνης Πετρίδης (Πρόεδρος Κτηνοτροφικού συλλόγου Πέλλας). Ακολούθησε συνάντηση με τον Υπουργό της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Σεβαστειανών Σκύδρας με επικεφαλής τον Μπάμπη Χατζηγιαννίδη.
Στην συνάντηση με τον αγροτικό και κτηνοτροφικό σύλλογο συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Πέλλας, όπως, από πλευράς αγροτών τα πορίσματα που εκκρεμούν από τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις από χαλάζι και βροχοπτώσεις, την επιστροφή του ΦΠΑ, την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, τις εξισωτικές αποζημιώσεις 2013 και 2014, την τελευταία δόση των 6000,00 € από το πρόγραμμα νέων αγροτών, τις πληρωμές από τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και απονιτροποίησης για τα έτη 2013 και 2014, τα προβλήματα με την τηλεπισκόπηση. Ακόμη το πρόβλημα με τους μετακλητούς εργάτες γης, η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ καθώς και ζητήματα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.
Ακόμη συζητήθηκε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον συνεταιρισμό «ΑΘΗΝΑ» στη Σκύδρα και τη δέσμευση των ΑΦΜ ανύποπτων αγροτών. Σε ότι έχει να κάνει με την υπόθεση, κάποιοι… κύριοι εκ των εμπλεκομένων, όταν επικοινωνήσαμε μαζί τους, όχι απλά δε θέλησαν να μας μιλήσουν, αλλά έκαναν ότι δεν είναι οι ίδιοι! Άλλαξαν ονοματεπώνυμα ή τηλέφωνα; Πάντως, τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, εκδικάστηκαν οι πρώτες υποθέσεις αναστολής για να ξεμπλοκάρουν τον ΑΦΜ τους και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε δύο εβδομάδες.

Τι απάντησε ο Υπουργός για τα υπόλοιπα ζητήματα που ετέθησαν:
Θα πληρωθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από το χαλάζι και τις βροχοπτώσεις που έγιναν ως και τον Ιούνιο 2014. Ακόμη θα πληρωθούν άμεσα οι εξισωτικές αποζημιώσεις και η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία του 2013 καθώς και οι αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό και λύσσα πριν το 2014. Το ΦΠΑ θα επιστραφεί σταδιακά σε συνεργασία με τον Υπουργείο Οικονομικών. Ακόμη θα παρθούν σύντομα μέτρα για φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κατά 50%.
Ο Υπουργός από τη μεριά του τόνισε ότι η υπάρχουσα διαχειριστική μελέτη για τις βοσκήσιμες γαίες είναι όντως προβληματική, ότι σκοπεύει να προχωρήσει και στην καταγραφή των βοσκήσιμων γαιών σε επίπεδο Περιφερειών, αλλά και στην πραγματική καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου. Θα απλουστευτούν οι διαδικασίες για την απόκτηση άδειας λειτουργίας υφιστάμενων σταυλικών εγκαταστάσεων. Για το πρόβλημα των μετακλητών εργατών γης δρομολογήθηκε λύση με βάση τις προτάσεις των αγροτών με κόστος συντριπτικά μικρότερο από το σημερινό.
Στη συνάντηση με την συντονιστική επιτροπή των αγροτών από τα Σεβαστειανά Σκύδρας συμμετείχαν και οι αντιδήμαρχος Σκύδρας Μιχάλης Λαουντό και μέλη της συντονιστικής καθώς και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης για τη δημιουργία τράπεζας γης με την καταγραφή όλων των δημόσιων γαιών προκειμένου να γίνουν πολιτικές χρήσης γης. Είπε ότι θα συνεργαστεί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες για να έχει όλα τα δεδομένα του προβλήματος και θα εξετάσει άμεσα την ακύρωση της διαδικασίας δημοπράτησης της κοινόχρηστης έκτασης του ΕΘΙΑΓΕ και ΚΕΓΕ και την δυνατότητα παραχώρησης της κατά χρήση στους αγρότες των Σεβαστειανών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου