Wednesday, 24 April, 2024

Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας : Η πρόταση καινοτομίας για μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας που άναψε τα… αίματα

Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας : Η πρόταση καινοτομίας για μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας που άναψε τα… αίματα

Το απόγευμα της Τρίτης 27 Ιανουαρίου συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Πέλλας. Μέσα στα σημαντικοτερα θέματα της ημερήσιας διάταξης,

ξεχώρισαν οι προτάσεις ένταξης έργων στο leader για την ασφαλτόστρωση της αγροτικής οδού Κρύας Βρύσης Ακρολίμνης, πρ/σμού: 500.000 ευρώ, για την ανακατασκευή του τεχνικού διέλευσης του ρέματος Πλατανόρεμα στην Τ.Κ. Αθύρων, κ.α.
Πρώτο θέμα συζήτησης ήταν αυτό της έγκρισης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΗΚΕΠΑΠ για την κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού της για το 2015 και η ψήφιση του ετήσιου προγράμματος δράσης της για το τρέχον έτος. Την εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ Κ. Μπαλτζίδης και το θέμα καταψηφίστηκε από την παράταξη της »Λαϊκής Συσπείρωσης».
Στη συνέχεια συζητήθηκε η οργάνωση άρδευσης του Δήμου Πέλλας για το έτος 2015 όμως το κυρίαρχο θέμα που απασχόλησε και »άναψε» τα αίματα αρκετά, ήταν αυτό της λήψης απόφασης περί συμμετοχής του Δήμου Πέλλας σε πρόταση καινοτομίας Ιχθυοκαλλιέργειας
Η πρόταση αυτή είχε τεθεί σε συμβούλιο της 31 Οκτωβρίου 2014 για πρώτη φορά και τότε υπήρξαν αντιδράσεις και ερωτήματα από την αντιπολίτευση.
Τι αφορά; Μία πρόταση από Γερμανούς ερευνητές, αυτό τουλάχιστον ακούστηκε τους προηγούμενους μήνες, προκειμένου να γίνει στην περιοχή του δήμου Πέλλας, παράπλευρα από το γνωστό πολυκατάστημα του πρώην δήμου Κύρρου, μια επένδυση στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας.
Για το θέμα της δημιουργίας της ιδιωτικής μονάδας, ο δήμαρχος Πέλλας Γ. Στάμκος υποστήριξε, σύμφωνα και με την εισήγηση που δόθηκε νωρίτερα στους δημοτικούς συμβούλους, πως θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του δήμου και θα υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη (με φοιτητές που θα έρχονται στην περιοχή, θέσεις εργασίας, οικονομικό όφελος από τη συμμετοχή με ένα ποσοστό του 5%, κ.α.).
Ο δήμος καλείται να παραχωρήσει μία δημοτική έκταση, πιθανότατα 40 στρεμμάτων, χωρίς να χάσει τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα.
Ο ιδιώτης που θα επενδύσει θα τύχει και χρηματοδότησης που μπορεί να φτάσει έως και 60% του κόστους της επένδυσης, όπως προβλέπεται στο σχετικό πρόγραμμα.
Διαφωνίες εκφράστηκαν από την αντιπολίτευση, την παράταξη της ΑΝΑΣΑ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για τα οφέλη του δήμου, όπου εν τέλει καταψήφισαν… λίγο τους «τσίτωσε» τα νεύρα ο δήμαρχος με τον χαρακτηριστικό τόνο της φωνής του… όταν προσπαθεί να πείσει και σχηματίζεται η εντύπωση ότι μαλώνει τρίχρονα παιδάκια… και η παράταξη του κ. Παπανικολάου- απουσία του, να σημειώσουμε- ψήφισε παρών.
Ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Γ. Σταυρίδης δήλωσε ότι ο δήμος δεν μπορεί να γίνει μια επιχείρηση και να ξεπουλάει τα πάντα.
Να επισημάνουμε επίσης ότι αν δεν ήταν στο Δημοτικό Συμβούλιο η σύμβουλος Ολυμπία Παπαδοπούλου θα κάναμε χρόνια να ακούσουμε γυναικεία φωνή!

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δήμος για όλους» Σ. Καστερίδης τόνισε ότι δεν είναι ενάντιος στην πρόταση, αλλά ζήτησε να ξανασυζητηθούν κάποια στοιχεία.
«Δηλώνουμε παρών σε κάθε πρόταση ανάπτυξης για τον Δήμο Πέλλας, αλλά παραμένουμε πιστοί και στις θέσεις μας για έλεγχο στον τρόπο υλοποίησης των αποφάσεων» δήλωσε ο Στάθης Καστερίδης, επεσημαίνοντας ότι «ψηφίζουμε ναι σε επενδύσεις που γίνονται στο Δήμο, με την προϋπόθεση να είναι διάφανη η διαδικασία και ξεκάθαρο το νομικό πλαίσιο, διότι οι επενδύσεις θα φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή μας.
«Ζητήσαμε όμως να εκτιμηθεί η αξία του όποιου ακινήτου σε χρήμα και να μετοχοποιηθεί στην υπό σύσταση Α.Ε. Επίσης ο Δήμος μας θα πρέπει να ζητήσει το προσωπικό που θα απασχοληθεί στην υπό σύσταση Α.Ε. να προέρχεται από το Δήμο Πέλλας».

Χριστίνα Παπαδοπούλου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου