Friday, 19 April, 2024

Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας: Μοιρασμένοι οι σύμβουλοι για τα αποθεματικά

Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας:  Μοιρασμένοι οι σύμβουλοι για τα αποθεματικά

Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πέλλας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 27 Απριλίου με κυρίαρχο θέμα προ ημερησίας τη δέσμευση των αποθεματικων των δήμων από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα εν μέσω αντιδράσεων.

Παρόμοιες ήταν και οι ‘’φωνές’’ διαμαρτυρίας από τους συμβούλους και τους επικεφαλείς των παρατάξεων. Ο δήμαρχος Γ. Στάμκος ξεκίνησε τη συζήτηση λέγοντας πως: «Με την ΠΝΠ που ψηφίστηκε σκοπός της κυβέρνησης είναι να διατεθεί το περίσσευμα των ταμειακών αποθεμάτων των δήμων. Τίθεται πολιτικό ζήτημα διότι η Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια είναι το τελευταίο οχυρό για την υποστήριξη των συμπολιτών μας και την παροχή αλληλεγγύης και η κυβέρνηση απαιτεί να δίνονται και αυτά τα ελάχιστα αποθεματικά». Όπως ανέφερε, μιλάμε για στηλίτευση και κατάλυση της έννοιας ανεξαρτησίας των δήμων. Επιπλέον, σύμφωνα με τον δήμαρχο, υπάρχει και πρακτικό θέμα, γιατί το δημόσιο δεν έχει κατορθώσει ακόμη να είναι ευέλικτο και δεν έχει ξεφύγει από τη γραφειοκρατία. Πόσο μάλλον, όταν θα μιλάμε για δέσμευση χρημάτων, όταν υπάρχουν συναλλαγές που δεν μπορούν να περιμένουν, όπως η μισθοδοσία. Από την άλλη, ο κ. Στάμκος έθεσε το ζήτημα της εθνικής ανάγκης, που όπως είπε: «Αν το επιβάλλει πρέπει να συνεισφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις» και κάπου εδώ θυμήθηκε τον αγώνα του 1821… Επεσήμανε όμως ότι ένα ξεκάθαρο παιχνίδι επιβάλλει έναν ειλικρινή διάλογο. Δηλαδή για πόσο χρονικό διάστημα θα είναι διαθέσιμα τα αποθεματικά μας και με ποιο τρόπο θα γίνεται η εκροή… Ακόμη, σε ερώτηση που τέθηκε από τον κ. Καστερίδη ο κ. Στάμκος είπε ότι το υπόλοιπο στον δήμο είναι 1,5 εκατ. ευρώ για υποχρεώσεις, κλπ.)
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Σ. Καστερίδης δήλωσε ότι «αναγνωρίζοντας την κατάσταση της χώρας πρέπει και μεις να βοηθήσουμε. Να μπει όμως ένα χρονοδιάγραμμα, για πόσο δηλαδή θα βάλει ‘’πλάτη’’ η Τ.Α. Να στηρίξουμε εκεί που χρειάζεται, όχι όμως να πάρουμε λευκή επιταγή. Να γίνει συζήτηση και να μην ακουμπήσουν προνοιακά προγράμματα, δομές, κλπ. Με αυτή την προυπόθεση θα στηρίξουμε…» όπως είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Καραμπατζάκης στη συνέχεια υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατέκρινε τις ΠΝΠ ως αντιπολίτευση και τώρα τις ψηφίζει. «Ας μην είμαστε αρνητικοί» είπε κατά τα’ άλλα…

Η πλήρης αντίθεση
Η κα. Παπαδοπούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της, λέγοντας: «Να βάλουμε πλάτη γιατί; Η ΚΕΔΕ δεν έβαλε 10 δις που χάθηκαν; Σώθηκε η χώρα; Όταν δε θα έχουν πετρέλαιο τα σχολεία τι θα γίνει; … Πώς θα λειτουργήσουμε; Η ΠΝΠ έγινε κατ’ έντολήν της Τρόικα για να μας πατήσει περισσότερο. Το ψήφισμα που πρέπει να βγάλουμε είναι το λιγότερο. Το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ και θέλουν να μας βάλουν τη θηλιά στο λαιμό» ισχυρίστηκε καταλήγοντας πως θα ξέρουν που ξοδεύονται τα χρήματα, θα ελέγχονται και θα προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις στις δομές, κλπ.

Ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Ελευθερίου παίρνοντας το λόγο, είπε: «όσο κυβερνούν τεχνοκράτες, αυτά θα συμβαίνουν. Η κυβέρνηση λέει ότι θα μαζέψει 3,2 δις. Από πού; Από τους χρεωκοπημένους δήμους ή τα νοσοκομεία που δεν έχουν ούτε γάζες; Θέλουν να καταργήσουν το αυτοδιοίκητο. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να τους δώσουμε ούτε ένα ευρώ».

Ο επικεφαλής της ‘’ΑΝΑΣΑ’’ Γ. Σταυρίδης είπε πως είναι εναντίον οποιασδήποτε κίνησης περιστολής ανεξαρτησίας της ΤΑ όμως η κατάσταση απαιτεί θυσίες.

Ο σύμβουλος της συμπολίτευσης Μ. Παναγιωτίδης ρώτησε αν έχει ξεκαθαριστεί αν θα δοθούν πίσω και πότε τα χρήματα που θα παρθούν από τους δήμους…

Κάπως έτσι, με διαφωνίες και αντιπαραθέσεις έκλεισε το θέμα, με τον πρόεδρο του ΔΣ Χ. Πασσαλή να δηλώνει ότι με όλα όσα ακούστηκαν θα σχηματιστεί ένα ψήφισμα.
Παράταση στις προσωρινές κατασκευές των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο Αντιδήμαρχος Κ. Δεληγιαννίδης μίλησε για το αίτημα των καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος για παράταση στις προσωρινές κατασκευές έως τις 15/5. Σε ότι έχει να κάνει με τη δωρεάν παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων εντός της εβδομάδας ολοκληρώνεται η διαδικασία με τους ελέγχους και θα δοθεί για διαβούλευση.
Χ.Π.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου