Friday, 19 April, 2024

Διαταραχή ομαλής λειτουργίας του Νοσοκομείου Γιαννιτσών

Διαταραχή ομαλής λειτουργίας του Νοσοκομείου Γιαννιτσών

“Ασφαλής εφημερία Κλινικής ή Τμήματος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς στελέχωση με επαρκή αριθμό γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού”

Δύσκολη χρονιά το 2015 για τις εφημερίες πολλών νοσοκομείων του ΕΣΥ, αφού το σχετικό κονδύλι που διατέθηκε φέτος από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας είναι κατά 17 εκατ. ευρώ «ψαλιδισμένο» σε σχέση με πέρυσι.

Από το 2009 έως και φέτος, οι δαπάνες για τις εφημερίες στο ΕΣΥ βαίνουν διαρκώς μειούμενες -από περίπου 400 σε 225 εκατ. ευρώ- οδηγώντας τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τους γιατρούς, σε λειτουργική ασφυξία.
Άλλωστε, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έκρινε πως το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις εφημερίες και το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών είναι “Χωρίς μελέτη, χωρίς χρονοδιαγράμματα και χωρίς πόρους”.
Η Νοσοκομειακή επιτροπή Νοσοκομείου Γιαννιτσών με μία επιστολή προς τους πολίτες ενημερώνει ότι “το νοσοκομείο μας μέχρι και σήμερα εφημερεύει καθημερινά εξαιτίας της υπερπροσπάθειας που καταβάλουν οι γιατροί όλων των τμημάτων. Υπάρχουν συνάδελφοι που εφημερεύουν έως και 11 ημέρες το μήνα για να μην κλείσουν τα τμήματα τους. Ο εβδομαδιαίος χρόνος απασχόλησης ξεπερνά κατά πολύ τα νόμιμα όρια που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα την υπερβολική κόπωση. Αυτό συνεπάγεται την αύξηση του κινδύνου για ενδεχόμενο ιατρικό λάθος. Για το χρονικό διάστημα αυτό, οι εφημερίες που πραγματοποιήθηκαν δεν θα αποζημιωθούν (σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους). Όλα αυτά έγιναν προκειμένου να δοθεί χρόνος στους αρμοδίους να αναλάβουν τα καινούργια τους καθήκοντα, τη δύσκολη αυτή χρονική στιγμή που διανύουμε όλοι μας. Μετά από αναμονή, όπου δεν φάνηκε καμία πρωτοβουλία εξομάλυνσης της κατάστασης, αναγκαζόμαστε να καταθέσουμε πρόγραμμα εφημεριών, όπως ορίζει και μόνο ο ισχύων νόμος, το όποιο πρόγραμμα εφημεριών δεν καλύπτει όλο το μήνα του Απριλίου. Τα παραπάνω προγράμματα κατατέθηκαν τέλη Μαρτίου και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το τι θα γίνει τις υπόλοιπες ημέρες. Δεν είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε την εφημεριακή κάλυψη μετά το πέρας των προγραμμάτων αυτών. Για κάποιες κλινικές αυτό ξεκινά από τις 19 Απριλίου και έπεται συνέχεια ανάλογα τη στελέχωση του κάθε τμήματος. Δυστυχώς φτάσαμε στο λυπηρό αυτό σημείο να σας ενημερώσουμε για τη δραματική κατάσταση που ισχύει στο νοσοκομείο μας με πρωταρχικό και μόνο γνώμονα ότι πλέον για πολλά τμήματα η ασφαλής και ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας δεν υφίσταται πια. Ζητούμε την κατανόηση σας” καταλήγει η Νοσοκομειακή Επιτροπή του Νοσοκομείου Γιαννιτσών.
Η κατάσταση όπως φαίνεται, δυσχεραίνει και οι πρόσθετες εφημερίες, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 9% του προϋπολογισμού των νοσοκομείων. Έως πρόσφατα το 9% ως όριο αφορούσε τον προϋπολογισμό των ΥΠΕ, που σημαίνει ότι κατανεμόταν ανάμεσα στα νοσοκομεία της ίδιας Περιφέρειας ανάλογα με τις ανάγκες τους και συνήθως επ’ ωφελεία των μικρών Περιφερειακών Μονάδων που λόγω ελλείψεων ιατρικού προσωπικού δεν μπορούν να βγάλουν πλήρες πρόγραμμα εφημεριών τμημάτων εάν δεν κάνουν πρόσθετες εφημερίες οι γιατροί. Τα προβλήματα που δημιουργούνται πλέον στο νοσοκομείο είναι σοβαρά και δεν έχουν να κάνουν με τις απλήρωτες εφημερίες, αλλά με τη λειτουργία των κλινικών και των τμημάτων λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας – παιδίατρος, Γ. Κουτσός ανέφερε στον “¨Λόγο” ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, οι γιατροί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για διευθέτηση του ζητήματος πρώτα απ’ όλα για να μην ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς.

“Ταυτίζομαι με την άποψη του Διευθυντή, η διοίκηση κάνει το παν και το θέμα αντιμετωπίζεται” μας είπε ο αναπληρωτής διοικητής Π. Τσακπουνίδης.
“Υπάρχουν προβλήματα, είμαστε σε διαπραγμάτευση με τη διοίκηση του νοσοκομείου για να διασφαλιστεί η λειτουργία των κλινικών και των τμημάτων. Αυτό μας ενδιαφέρει, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση. Συζητάμε για να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν και από την πλευρά της διοίκησης και από την πλευρά μας, γιατί είναι καταγεγραμμένο ότι κάνουμε μέχρι και έντεκα εφημερίες και κυρίως μας αφορά η στελέχωση του προσωπικού. Αν δεν υπάρξει λύση, δε γνωρίζω προς το παρόν ποιες θα είναι οι περαιτέρω κινήσεις μας” δήλωσε το μέλος της Νοσοκομειακής Επιτροπής, μαιευτήρας – γυναικολόγος Α. Σαββίδης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου