Thursday, 25 April, 2024

Εκδήλωση του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών για την «Αποπληρωμή του χρέους»

Εκδήλωση του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών για την «Αποπληρωμή του χρέους»

Άλλη μία επιτυχημένη εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Γιαννιτσών, το απόγευμα της Δευτέρας 4 Μαΐου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας.

Θέμα της εκδήλωσης «Η αποπληρωμή ενός χρέους», το οποίο ανέπτυξε ο καθηγητής Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Δημήτριος Χατζηαβραμίδης, ένας Γιαννιτσιώτης ερευνητής μηχανικός, που μίλησε για τη σύγχρονη πραγματικότητα και ανέλυσε γιατί η λύση των προβλημάτων του σήμερα, συγκλίνει στη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από καινοτομίες στην παραγωγή και τη διαχείριση των πόρων.

Κατά τον ίδιο τον καθηγητή, οι προκλήσεις της εποχής είναι η κλιματική αλλαγή, το μεγάλο χάσμα μεταξύ εχόντων και μη, που περιλαμβάνει την υπερκατανάλωση και υπερπαραγωγή που έχει να κάνει με την ορθολογική διαχείριση φυσικών πόρων. «Όταν η κατανάλωση υπερβαίνει την παραγωγή αυξάνεται το δημόσιο χρέος και η χώρα αναγκάζεται να δανειστεί».

Στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν 100 εκατ. άστεγοι άνθρωποι στον κόσμο.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηαβραμίδης, μιλώντας για την ανάπτυξη που δε συνδέεται στην εποχή μας με τις θέσεις εργασίας, τόνισε πως στη χώρα μας η εκπαίδευση δε συνδέθηκε ποτέ με την αγορά εργασίας. Μελέτη διεθνών στοιχείων δείχνει ότι η Ελλάδα κατέχει την 111η θέση στην εκπαίδευση με την πολιτεία να διαθέτει μόλις 4% του προϋπολογισμού.

Η λύση για το χρέος θα ήταν, όπως ανάφερε η αειφόρος ή βιώσιμη ανάπτυξη, αλλιώς ισορροπημένη, που θα εξασφαλίζει ικανοποίηση των αναγκών των γενιών του παρόντος χωρίς να διακινδυνεύεται το δικαίωμα των μελλοντικών γενιών να ικανοποιήσουν τις δικές τους. Αειφόρος ή βιώσιμη ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη που διασφαλίζει ισορροπημένη ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

DSC00054-Α DSC00055-α DSC00057

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου