Thursday, 28 March, 2024

Λίμνη Αγρα – Βρυττών – Νησίου: Τιθασεύοντας τους βάλτους

Λίμνη Αγρα – Βρυττών – Νησίου: Τιθασεύοντας τους βάλτους

Ενα αυτοσχέδιο ξύλινο γεφυράκι στη μέση της λίμνης Αγρας-Βρυττών-Νησίου σε οδηγεί στον πυρήνα του υγροβιότοπου. Με μήκος κοντά στα 20 μέτρα, το γεφύρι αυτό είναι ένα χειροποίητο αριστούργημα, ένα αυθεντικό γέννημα της λαϊκής σοφίας αιώνων, στην προσπάθεια του ανθρώπου να τιθασεύσει τους βάλτους.

Μοιάζει έτοιμο να πέσει αλλά στέκει στη λίμνη εδώ και αιώνες

Η φθαρτότητα των υλικών προσδίδει στο γεφυράκι την ομορφιά του εφήμερου, παρότι μοιάζει σαν έτοιμο να πέσει, εδώ και αιώνες. Δίπλα του, κύκνοι και παπιά σουλατσάρουν στα ήρεμα νερά, ανάμεσα σε μυοκάστορες και βίδρες που βουτάνε στα κρυστάλλινα νερά της λίμνης.

Παρότι ο υγροβιότοπος δημιουργήθηκε, στη σημερινή του μορφή, από τη ΔΕΗ για τις ανάγκες του Υδροηλεκτρικού Σταθμού, εντούτοις διατηρεί στο ακέραιο τη μορφή των παλιών βαλτοτόπων της περιοχής, συγκεντρώνοντας έτσι δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας.

Η λίμνη είναι ένας εξαιρετικός τόπος παρατήρησης της άγριας ζωής, και τα μονοπάτια, οι ήρεμοι λόφοι με την αμφιθεατρική θέα, οι μικρές κρυψώνες στα καλάμια και τα ταβερνάκια στις όχθες σάς προσφέρουν την κατάλληλη απόκρυψη για να θαυμάσετε τον πλούτο της άγριας φύσης.

Κείμενο: Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος
Φωτογραφίες: Γιώργος Πατρουδάκης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου