Saturday, 20 April, 2024

Λειτουργία Ιατρείου Πόνου στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών

Λειτουργία Ιατρείου Πόνου στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών 

Στη Μονάδα Γιαννιτσών του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας ξεκίνησε η λειτουργία του Ιατρείου Πόνου για ασθενείς με πόνο.

 Το ιατρείο θα λειτουργεί με τους ιατρούς του Νοσοκομείου κο Κακουλίδη Ιωάννη και κα Γεωργιάδου Θεοδώρα, με την εθελοντική συνδρομή της κας Γεωργίας Ανίσογλου Αναστασιάδου, τ. συντονίστριας Διευθύντριας ΜΕΘ και Ιατρείου Πόνου του Α.Ν.Θ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ».

Ο πόνος αποτελεί το πρώτο, από τα συχνότερα και περισσότερο δυσάρεστα, συμπτώματα του  καρκίνου.

   Κάθε μέρα υποφέρουν από καρκινικό πόνο περισσότεροι από 9.000.000 άνθρωποι. Στην Ευρώπη, το 50%  των καρκινοπαθών δεν έχουν αποτελεσματική ανακούφιση  του πόνου τους.

   Η συχνότητα εμφάνισης καρκινικού πόνου  εξαρτάται από την εστία και το στάδιο της νόσου.

   Το 20 – 50% των ασθενών  αρχικού σταδίου, το  50-70% των ασθενών  υπό θεραπεία και  το 60 – 84% των ασθενών με προχωρημένη νόσο ή νόσο τελικού σταδίου, υποφέρουν από σύνδρομα χρόνιου πόνου οφειλόμενα στη νόσο, την εξέλιξή της, τη θεραπεία ή ακόμη και την υποθεραπεία.

Ο πόνος επιδρά καθοριστικά στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών, των οποίων το προσδόκιμο επιβίωσης παρατείνεται σήμερα, λόγω εξέλιξης της αντινεοπλασματικής θεραπείας.

    Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ασθενείς με καρκίνο ότι, από το 1986 η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) αποφάσισε πως πρέπει να αντιμετωπίζεται ο πόνος σε ειδικά Κέντρα Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας.

     Απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση, δηλαδή όχι μόνο αντιμετώπιση του πόνου τους αλλά και των συνοδών συμπτωμάτων με στόχο την υποστήριξη της ποιότητας ζωής τους.

Η ανακούφιση από τον πόνο αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Ο καρκινικός πόνος,  που δεν ανακουφίζεται, προκαλεί μείωση της ποιότητας ζωής, της λειτουργικότητας, της δραστηριότητας, της  όρεξης, της παραγωγικότητας και της  διάθεσης για συνέχιση της θεραπείας. Επίσης, αυξάνει  τα έξοδα του ασθενούς και της οικογένειάς του, το κόστος νοσηλείας, τον αριθμό εισαγωγών στα Νοσοκομεία, τη διάρκεια νοσηλείας, τον πόνο, τη δυστυχία και  τις ιδέες αυτοκτονίας.

Το ιατρείο θα λειτουργεί κάθε Τρίτη. 9.00-13.00 κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 2382350555 – 2382350556

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου