Tuesday, 23 April, 2024

Μαθητές από Λύκεια του Ν. Πέλλας σε πρόγραμμα Masterclasses

Μαθητές από Λύκεια του Ν. Πέλλας σε πρόγραμμα Masterclasses

Τρεις μαθητικές ομάδες (από το 1ο και το 2ο Λύκειο Έδεσσας και το Λύκειο Σκύδρας) συμμετείχαν στο πρόγραμμα Masterclasses (προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων) το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αρχικά, τα παιδιά παρακολούθησαν ομιλίες από πανεπιστημιακούς καθηγητές – ερευνητές σχετικές με τις σύγχρονες θεωρίες για τα θεμελιώδη συστατικά της ύλης και τις δυνάμεις-τους καθώς και με την πειραματική (και θεωρητική) έρευνα που γίνεται στο CERN για τον έλεγχο θεωριών αιχμής (π.χ. για το σωματίδιο Higgs). Μετά, οι μαθητές/μαθήτριες σε ομάδες επεξεργάστηκαν πραγματικά δεδομένα από πειράματα του CERN με τη χρήση ειδικού λογισμικού. Κατόπιν, μέσω βιντεοτηλεδιάσκεψης, τα παιδιά επικοινώνησαν με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (όπου ταυτόχρονα διεξαγόταν το ίδιο πρόγραμμα) και παρουσίασαν, ανέλυσαν, συζήτησαν τα αποτελέσματά τους. Η ημέρα έκλεισε με ένα διασκεδαστικό quiz σε θέματα Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων.

Παρόλο που το πρόγραμμα διήρκεσε πολλές ώρες (από τις 9:30 π.μ. έως τις 6:30 μ.μ.), για τα παιδιά ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία συμμετοχής σε θέματα και διαδικασίες έρευνας αιχμής στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν:

Από το 1ο Λύκειο Έδεσσας («Νικόλαος Οικονομίδης») έλαβαν μέρος οι Καραγιαννίδης Σάββας, Ροδοβίτης Θεόδωρος, Στυλιανάκης Σάββας, Λιάνδη Ειρήνη, Λιολιοπούλου Σοφία, Γέσιος-Κρανιώτης Τρύφων (υπεύθυνοι καθηγητές: Παπαδόπουλος Γεώργιος, Συμεωνίδης Στέφανος).

Από το 2ο Λύκειο Έδεσσας («Παύλος Χαρτομαζίδης») πήραν μέρος οι Kωνσταντινίδης Δημήτριος, Οικονόμου Σταυρούλα, Παπασυμεών Ευάγγελος, Μαλιούφα Αντιγόνη, Τόπκας Σταύρος, Ντερελή Μαρία, Σκουμπόπουλος Μάρκος (υπεύθυνοι καθηγητές: Μίσιος Δημήτριος, Αντωνέλης Τιμολέων).

Από το Λύκειο Σκύδρας («Γεώργιος Δήμου») συμμετείχαν οι Αλεξανδρίδης Θεόδωρος, Ζαχιλας Ιωάννης, Ποτουρίδης Παύλος, Σεμερτσίδης Γεώργιος, Τσορακλίδου Ζωή, Αναγνώστου Χριστίνα, Παπαδόπουλος Στέφανος, Παπαδόπουλος Χρήστος (υπεύθυνος καθηγητής: Παλάσκας Μιχαήλ).

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου