Friday, 19 April, 2024

Σκύδρα: Διπλή συνεδρίαση με ισολογισμό και εργοστάσιο βιομάζας

Σκύδρα: Διπλή συνεδρίαση με ισολογισμό και εργοστάσιο βιομάζας

Το απόγευμα της Δευτέρας στις 30 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας για την έγκριση ισολογισμού του δήμου Σκύδρας του 2013.

Την εισήγηση της έκθεσης του ισολογισμού έκανε ο κ. Τσαλμανίδης, ο οποίος δήλωσε ότι παρουσίασε κέρδη και παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία. Στη συνέχεια έγιναν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους συμβούλους. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μ. Καραγιάννης δήλωσε ότι δεν θα τον ψηφίσει γιατί δεν ψήφισε και τον προϋπολογισμό του 2013 “γιατί θεώρησα ότι ήταν ότι χειρότερο είχα δει”. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο κ. Κανάκης της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που επίσης καταψήφισε. Η δήμαρχος Κ. Ιγνατιάδου υποστήριξε πως “Διαφωνώ κάθετα και οριζόντια με τον κ. Καραγιάννη.

Ο προϋπολογισμός του 2013 ήταν ο καλύτερος των τελευταίων ετών. Το 2013 ήταν μια καλή χρονιά και το αποδεικνύουν τα νούμερα. Μειώθηκαν οι υποχρεώσεις…”. Σημείωσε επίσης, ότι: “Αναγνωρίζουμε τη δουλειά που κάνουν οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας αν και με λίγα άτομα και χρειάζεται περαιτέρω στελέχωση…”.
Ο κ. Καραγιάννης στον αντίλογό του, ισχυρίστηκε πως “Τα πλήρωσε το Υπουργείο Εσωτερικών”. Και στο σημείο αυτό υπήρξε μία λεκτική κόντρα με τη δήμαρχο, καθώς η ίδια τόνισε πως ο δήμος τα πληρώνει, εφόσον γίνονται παρακρατήσεις. Ναι μεν το Υπουργείο έδωσε για τα ληξιπρόθεσμα, αλλά υπήρξε ρύθμιση από τον δήμο που τα πληρώνει και έγινε χρηστή διαχείριση. Εν τέλει, ο ισολογισμός πέρασε κατά πλειοψηφία.

Φιλοζωϊκός Σύλλογος στη Σκύδρα
Ακολούθησε η δεύτερη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αρκετά θέματα προ ημερήσιας διάταξης, όπως ο νεοσύστατος φιλοζωϊκός σύλλογος Σκύδρας, με υπεύθυνη την κ. Ρεβέκκα Μουρίκη που μίλησε στο Σώμα, λέγοντας ότι: “Πέρασε η αίτηση μας από το Ειρηνοδικείο και είμαστε στις διαδικασίες της έγκρισης του καταστατικού” ζητώντας να παραχωρηθεί από τον δήμο ένας χώρος φιλοξενίας, γιατί εκεί που συγκεντρώνονται τώρα τα αδέσποτα, κοντά στα Σφαγεία, υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους περίοικους. Η κ. Ιγνατιάδου είπε πως: “Χρήματα δεν έχουμε, όμως στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας θα έχουμε συνεργασία” (για τροφές, εμβόλια, κ.α.). Για ίδρυση καταφυγίου ανέφερε επίσης πως το νομοθετικό πλαίσιο είναι σχεδόν απαγορευτικό και τα ποσά μεγάλα.

DSC03120cmyk
Αντιδράσεις στα Σεβαστειανά

Άλλο θέμα που ήρθε στο συμβούλιο, αφορούσε τους κατοίκους των Σεβαστειανών που αντιδρούν στην απόφαση του Υπουργού για την έκταση του πρώην ΚΕΓΕ (περισσότερα στη σελ. … ) και σύσσωμο το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού με τη Συντονιστική Επιτροπή ήταν στη συνεδρίαση. Όπως είπαν, ενώ προηγήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό και δέσμευση του ίδιου ότι δεν θα προχωρήσει σε δημοπράτηση, με γραπτή απάντηση σε ερώτηση που είχαν θέσει βουλευτές, αναίρεσε τα λεγόμενα του, επικαλούμενος το Ν. 4061 που σπρώχνει τους αγρότες να συνεχίσουν τις ενέργειες αντίδρασης.
Τόνισαν ότι το πρωί του Σαββάτου θα βγουν με τα τρακτέρ τους στην πλατεία των Σεβαστειανών και θα κατευθυνθούν προς το πρώην ΚΕΓΕ, ζητώντα ςτη στήριξη του ΔΣ.
Άλλοι πολίτες έθεσαν το ζήτημα των πλημμυρών στην Τάφρο 66 και σε περιοχές της Σκύδρας, όπως και τις θεομηνίες στη Μενιήδα.
Ενάντια στην εγκατάσταση του εργοστασίου καύσης βιομάζας
Ο επικεφαλής της ελάσσονος Μ. Κανάκης μίλησε για το θέμα που έχει προκύψει έπειτα από σχετική ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την προώθηση αδειοδότησης ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος, 995 kWel, με αεριοποίηση βιομάζας, που προτείνεται να εγκατασταθεί στη θέση «Βοσκή», του Αγροκτήματος Άνω Λιποχωρίου, του Δήμου Σκύδρας και ρώτησε γιατί ενώ το έθεσε μέρες πριν δε μπήκε στην ημερήσια διάταξη, ώτσε να ενημερωθούν σχετικά και όλοι οι σύμβουλοι. Ο ίδιος υποστήριξε ότι πρόκειται για ιδιωτικές εταιρίες που ζητούν άδειες από διάφορους δήμους ανά τη χώρα και η πολιτική αυτή οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση του καταναλωτή, που πληρώνει πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα και τα τέλη ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, προκειμένου να εξασφαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, σίγουρη κερδοφορία. Τόνισε ακόμη πως πέρα από όσα ανεφέρει η εταιρία, ότι δηλαδή θα γίνεται καύση κλαδιών και ακίνδυνων υλικών, μπορεί να γίνεται καύση αποβλήτων, με σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της ευρύτερης περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Σκύδρας.
Η δήμαρχος αιτιολόγησε, λέγοντας πως ανήμερα του ΔΣ πήρε στα χέρια της την εισήγηση του αρμόδιου υπαλλήλου που μελέτησε το θέμα για την περιβαλλοντική μελέτη και υπάρχει θετική γνωμοδότηση, καθώς δε γίνεται καμία αναφορά για καύση επικίνδυνων υλικών, παρά μόνο φυσικών αδρανών υλικών.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφώνησαν το θέμα να έρθει σε επόμενη συνεδρίαση ώστε να έχουν πλήρη ενημέρωση όλοι.
Στα ημερήσιας διάταξης θέματα, το πιο σημαντικό αφορούσε την τροποποίηση κάποιων δρόμων σε πεζόδρομους, όπως για την πλατεία Ελευθερίας που συζητήθηκε με αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τον κ. Καραγιάννη που πρότεινε να αποσυρθεί και να έρθει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο με πλήρη φάκελο για το ρυμοτομικό, τα πολεοδομικά στάνταρ, να ληφθεί υπόψιν η ανάπτυξη των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και έπειτα να συζητηθεί ως συνολική πρόταση, συμπεριλαμβανομένων όλων των στοιχείων.
Τέλος, να σημειώσουμε, ότι η δήμαρχος έκανε μία ενημέρωση για τον σχεδιασμό που οργανώνει σε επικείμενο ταξίδι στην Αθήνα, και περιλαμβάνει συναντήσεις με Υπουργούς, προκειμένου να θέσει το ζήτημα επιστροφής της ΔΟΥ και του ΙΚΑ. “Οφείλουμε να το παλέψουμε” όπως χαρακτηριστικά είπε η ίδια.
Χ.Π.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου