Tuesday, 23 April, 2024

Σκύδρα: Παρέμβαση για την παραχώρηση έκτασης του Αγροκτήματος στα Σεβαστειανά

Σκύδρα: Παρέμβαση για την παραχώρηση έκτασης του Αγροκτήματος στα Σεβαστειανά 

Το Σαββάτο 28 Φλεβάρη 2015, αντιπροσωπεία της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε. με τον Σάκη Βαρδαλή, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε περιοδεία σε χωριά του Δήμου Σκύδρας.

Μεταξύ αυτών, επισκέφθηκαν και τα Σεβαστειανά, όπου παραβρέθηκαν στη συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων του χωριού, οι οποίοι διεκδικούν να μην προχωρήσει η εκμίσθωση έκτασης περίπου 350 στρεμμάτων του Αγροκτήματος Σεβαστειανών σε εταιρεία για 25ετή εκμετάλλευση, αλλά να δοθεί σε ακτήμονες και μικροκληρούχους της περιοχής για καλλιέργεια.
Ο Σάκης Βαρδαλής εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα των κατοίκων, τους ενημέρωσε ταυτόχρονα και για την κατάθεση, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, σχετικής ερώτησης στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Τη σχετική ερώτηση για την παραχώρηση της έκτασης σε μικροκαλλιεργητές είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, στα μέσα Δεκεμβρίου του 2014, και έγινε εκ νέου κοινοβουλευτική παρέμβαση τον Φεβρουάριο, αναφέροντας πως πρόκειται για έκταση του Αγροκτήματος Σεβαστειανών, που με παλιότερες αποφάσεις είχε παραχωρηθεί για χρήση στο Παράρτημα Σκύδρας του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας και αφορά συγκεκριμένα τα παρακάτω 5 αγροτεμάχια με αριθ. 499 με εμβαδόν 1.750 τ.μ., 500 με εμβαδόν 69.375 τ.μ., 501 με εμβαδόν 81.500 τ.μ., 502γ με εμβαδόν 124.712 τ.μ. και 503α με εμβαδόν 67.481 τ.μ. και συνολική έκταση περίπου 350.000 τ.μ.
Οι κάτοικοι των Σεβαστειανών είναι αγανακτισμένοι με την Απόφαση του Δήμου Σκύδρας, με αριθ. 261/2014, σύμφωνα με την οποία -και παρά την προηγούμενη αρνητική σχετική απόφαση της ΤΚ Σεβαστειανών με αριθ. 4/2014- γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία στην παραχώρηση της παραπάνω έκτασης σε εταιρεία για 25 χρόνια σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργ. Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων – Δ/νση Πολιτικής Γης με αριθ. 2473/126416/3-10-14.
Με σκοπό την αποτροπή της παραπάνω παραχώρησης και ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης -κατά πλειοψηφία- του Δήμου Σκύδρας, οι κάτοικοι των Σεβαστειανών προχώρησαν σε συνέλευση καταγγέλλοντας την απόφαση του Δήμου Σκύδρας, ζητώντας από το ΔΣ του Δήμου την ανάκλησή της. Επιπλέον απαίτησαν να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες, ώστε να παραχωρηθούν αυτές οι εκτάσεις γης σε ακτήμονες και μικροκληρούχους των Σεβαστειανών. Διατύπωσαν τις παραπάνω θέσεις τους σε σχετικό Υπόμνημα με συγκέντρωση 275 υπογραφών των κατοίκων, το οποίο επισυνάπτουμε.
Το θέμα είναι σε εξέλιξη, καθώς αναμένεται συζήτηση στη Βουλή και απάντηση από την ηγεσία του Υπουργείου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου