Thursday, 28 March, 2024

Συνεργασία της Θ. Τζάκρη με το Εργατικό Κέντρο Έδεσσας – Αλμωπίας

Συνεργασία εφ’ όλης της ύλης της Θ. Τζάκρη με το Εργατικό Κέντρο Έδεσσας – Αλμωπίας

Συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους

 Συνεργασία είχαν την Παρασκευή 27-3-2015 η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πέλλας κ. Πέτρος Γάγγλιου στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Έδεσσας-Αλμωπίας (Ε.Κ.Ε.Α.) με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Ε.Κ.Ε.Α. κ. Ν. Γκοτζαμάνη, την Α’ Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Ε.Κ.Ε.Α. κ. Παυλίνα Χορόζη, τον Β’ Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Ε.Κ.Ε.Α. και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στην ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΔΕΣΣΑΣ Α.Ε. κ. Γιώργο Τζανέση, καθώς και τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στην ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΔΕΣΣΑΣ Α.Ε. κ. Αντώνη Καρτσαμάρη, τον γραμματέα του Ε.Κ.Ε.Α και πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων Έδεσσας και Περιχώρων κ. Ευθύμη Δημητριάδη, το μέλος του Δ.Σ. του Ε.Κ.Ε.Α. και Αντιπρόεδρο της Ένωσης Τεχνητών ΔΕΗ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Γ.Σ.Ε.Ε κ. Παύλο Ντανάση, το μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων στα Διαλογητήρια, Ψυγεία κ.λπ. κ. Χρυσή Συμεωνίδου, το μέλος του Δ.Σ. του Ε.Κ.Ε.Α. και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Καθαριστριών- Καθαριστών Ν. Πέλλας κ. Αναστασία Τσεβδόμη, το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων σε Εργοστάσια Επεξεργασίας Αγροτικών Προϊόντων κ. Λουκία Πασσαλή, τον πρόεδρο του Σωματείου Πρακτικών Μηχανικών «Ο Ευκλείδης» κ. Λάζαρο Καλαϊτζή, τον πρόεδρο του Σωματείου Σχολικών Φυλάκων κ. Γ. Αβραμίδη, τον κ.  Χρήστο Μπουτκάρη εκπρόσωπο των Επαγγελματιών Κρεοπωλών και τον γραμματέα του Εργατικού Κέντρου κ. Χρήστο Τόπκα για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους που εντάσσονται στο Ε.Κ.Ε.Α.

Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν:

1.- Η επαναλειτουργία του Ο.Ε.Κ. και η νομοθετική πρόβλεψη της δυνατότητας σε όσους έχουν πάρει δάνεια από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ή Εργατική Κατοικία να μπορούν να εξοφλούν το δάνειο αυτό με έκπτωση 40% ή 50% επί του κεφαλαίου μέσα στις προθεσμίες που θα ορίζει ο νόμος, όπως συνέβη και κατά το παρελθόν. Η κ. Τζάκρη θα συζητήσει την δυνατότητα αυτή με τους αρμόδιους Υπουργούς κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα δάνεια».

2.- Η επαναλειτουργία της Εργατικής Εστίας και κυρίως τα προγράμματα επιδότησης ενοικίου σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που παλαιότερα εκπονούνταν από τον Οργανισμό αυτό. Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη ότι με το νομοσχέδιο «για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» που αποτελεί ήδη νόμο του κράτους επιδοτούνται 30.000 νοικοκυριά μέσα από ένα αρχικό πιλοτικό πρόγραμμα που δεν θα ξεπερνά τα 70 ευρώ ανά άτομο και τα 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια, το οποίο πρόγραμμα θα επεκταθεί και θα διευρυνθεί με τα 2 δις ευρώ που προβλέπει το πακέτο Junker για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

3.- Ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΔΕΣΣΑΣ Α.Ε.» και οι πρόσφατες εξελίξεις μετά την απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Έδεσσας  η συγκεκριμένη εταιρεία  να λυθεί και να τεθεί σε εκκαθάριση. Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους στην σύσκεψη για τις προσπάθειες που καταβάλει ώστε να περάσει το συντομότερο δυνατόν η ρύθμιση που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και προβλέπει να μεταφερθούν οι υπάλληλοι των ανωνύμων εταιρειών των Ο.Τ.Α. που κλείνουν και τίθενται σε εκκαθάριση στους δήμους σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

4.- Οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο της Έδεσσας. Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την διοίκηση του νοσοκομείου καταβάλει προσπάθεια  ώστε καλυφθούν τα  κενά μέσω της πρόσληψης  επικουρικών ιατρών, λόγω  της απαγόρευσης των προσλήψεων που ισχύει σήμερα και ότι εντός της εβδομάδας θα γίνουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό για την πρόσληψη  3.000 νέων γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας, γεγονός το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για την πρόσληψη  μονίμων γιατρών και στο νοσοκομείο της Έδεσσας για την κάλυψη  των κενών στις κλινικές (παιδίατρος, παθολόγος κ.λπ.).

5.- Αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος ανεργίας έτσι ώστε όσοι συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για την χορήγηση επιδόματος ανεργίας να  δικαιούνται να επιδοτούνται κάθε χρόνο και να καταργηθεί ο νόμος που θέτει τον φραγμό των 450 ημερών επιδότησης ανεργίας στα τελευταία 4 χρόνια που ισχύει από 1-1-2013.

6.- Να ισχύουν τα 50 ένσημα για την θεώρηση βιβλιαρίων υγείας του Ι.Κ.Α. από την αρχή εκάστου έτους κι όχι από τον Μάρτιο, επειδή καθυστερεί η έκδοση των σχετικών εγκυκλίων. Στο σημείο αυτό η κ. Τζάκρη ενημέρωσε επιπρόσθετα τους συμμετέχοντες ότι  με  διάταξη στο νομοσχέδιο «για την αντιμετώπιση της  ανθρωπιστικής  κρίσης» επεκτάθηκε  η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  για τους ανασφάλιστους  υπερήλικες μέχρι και το 2016.

7.- Το ζήτημα της στελέχωσης του ΣΕΠΕ με προσωπικό ώστε να γίνονται πιο συχνοί έλεγχοι στους χώρους εργασίας για να παταχθεί το φαινόμενο  της ανασφάλιστης εργασίας  και της  εισφοροδιαφυγής. Επίσης να επαναλειτουργήσει το τμήμα τεχνικής – υγειονομικής επιθεώρησης.

8.- Να μην μειωθούν οι επικουρικές  συντάξεις και να μην ανέβει ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων που σήμερα ανέρχεται στις 4.500 χιλιάδες προκειμένου να λάβει κάποιος πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ.

9.- Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.

10.- Οι μεγάλες καθυστερήσεις  που παρατηρούνται στην επιχορήγηση των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι σε αυτά επί πολλούς μήνες.

Τα θέματα 5 έως 10 θα συζητήσει η κ. Τζάκρη τις επόμενες ημέρες  με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το καθένα από αυτά ξεχωριστά.

11.- Να επιτρέπεται η ίδρυση δασικού συνεταιρισμού εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον 15 ενεργά μέλη, γεγονός το οποίο να αποδεικνύεται από την κάρτα δασεργάτη. Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι θα καταβάλει προσπάθεια να ρυθμιστούν τα ζητήματα αυτά στο νέο νομοσχέδιο για τους δασικούς συνεταιρισμούς.

12.- Ζητήματα καθυστέρησης στην καταβολή των μισθών στις εργαζόμενες ως καθαρίστριες στα σχολεία. Η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας  και θα ενημερώσει τις  εργαζόμενες σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκεται η καταβολή  των δεδουλευμένων μισθών.

13.- Να ιδρυθεί σχολή του Ο.Α.Ε.Δ. στην Έδεσσα. Η κ. Τζάκρη θα έχει συνάντηση για το θέμα αυτό με την νέα πρόεδρο του Ο.Α.Ε.Δ. κ. Μαρία Καραμεσίνη.

14.- Ζητήματα που αφορούν στις υποδομές της Πέλλας και πιο συγκεκριμένα την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας και το Φράγμα του Αλμωπαίου. Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη  για την πρόσφατη συνάντησή της με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Γ. Σταθάκη  και τις προσπάθειες που καταβάλει για την χρηματοδότηση  και κατασκευή των συγκεκριμένων έργων που είναι πλέον ώριμα μελετητικά από το πακέτο Junker.-

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου