Saturday, 20 April, 2024

«Το ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα της νόσου του Αλτσχάϊμερ»

«Το ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα της νόσου του Αλτσχάϊμερ»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η έβδομη εκδήλωση της 19ης περιόδου 2014 – 2015 του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών, που οργανώνεται με τη συνεργασία της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. του Δήμου Πέλλας, το απόγευμα της Δευτέρας 9 Φεβρουαρίου.

DSC02666-copycmyk

Πραγματικά εντυπωσιακή η προσέλευση του κόσμου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω και του σημαντικού θέματος που ανέπτυξε η Νευρολόγος, Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Βασιλική Κώστα για το «Το ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα της νόσου του Αλτσχάϊμερ»
Η νόσος του Alzheimer είναι ένα από τα πιο συχνά νοσήματα του ανθρώπου και μάλιστα η συχνότητά του τα τελευταία χρόνια το έχει καταστήσει και μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Η αιτιολογία της νόσου του Alzheimer έχει από μακρού απασχολήσει, αφού η ανάδειξη αιτιοπαθογενετικών μηχανισμών θα μπορέσει να οδηγήσει στη θεραπεία, αλλά και στην πρόληψή της.
Oι περιπτώσεις ασθενών με άνοια με πρώιμη έναρξη αποτελούν σοβαρές, αλλά και ασυνήθιστες καταστάσεις που προβληματίζουν ιδιαίτερα το νευρολόγο τόσο σχετικά με τη διαγνωστική τους προσπέλαση όσο και με την θεραπευτική τους αντιμετώπιση.
Γενικά, ο όρος άνοια με πρώιμη έναρξη αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου η έναρξη των συμπτωμάτων της άνοιας ξεκινά πριν τα 65 έτη, σύμφωνα με την κ. Κώστα.
Η άνοια επηρεάζει νοητικές λειτουργίες που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων όπως η κρίση, η μνήμη, η βούληση.
Η άνοια δεν οφείλεται πάντοτε στη νόσο Αλτσχάιμερ
Υπάρχουν κι άλλες παθήσεις στις οποίες εκδηλώνονται παρόμοια συμπτώματα με αυτά του Αλτσχάιμερ, όπως: -Νευροεκφυλιστικές Ασθένειες
– Νόσος Πάρκινσον: Αυτή η εγκεφαλική διαταραχή προκαλεί τρέμουλο και δυσκολία στη βάδιση, την κίνηση και το συντονισμό.
– Αγγειακή άνοια: Οφείλεται στην κακή ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και οδηγεί σε προβλήματα συλλογισμού, σχεδιασμού, κρίσης και μνήμης.
– Μετωποκροταφική εκφύλιση: Η πάθηση αυτή επηρεάζει το μετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου. Τα σημεία αυτά του εγκεφάλου σχετίζονται με την προσωπικότητα, τη συμπεριφορά και τη γλωσσική ικανότητα.
– Μετωπιαία άνοια: Επηρεάζει το μετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό σε σχέση με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τον έλεγχο της συμπεριφοράς, το συναίσθημα και το χειρισμό της γλώσσας.
– Νόσος Pick: Αποτελεί σπάνια και μόνιμη μορφή άνοιας όμοια με το Αλτσχάιμερ, με τη διαφορά ότι συνήθως επηρεάζει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.
– Υπερπυρηνική παράλυση: Σπάνια εγκεφαλική διαταραχή η οποία προκαλεί σοβαρά, εξελικτικά προβλήματα στη βάδιση και την ισορροπία, την όραση και το συλλογισμό.
– Φλοιοβασική εκφύλιση: Η πάθηση αυτή επέρχεται όταν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου συρρικνώνονται και τα νευρικά κύτταρα πεθαίνουν με την πάροδο του χρόνου. Κατά συνέπεια, εκδηλώνονται δυσκολίες στην κίνηση.
Άλλα αίτια άνοιας
Αυτά μπορεί να είναι: Οι παρενέργειες φαρμάκων, η Κατάθλιψη, η Έλλειψη βιταμίνης Β12, ο Αλκοολισμός, οι Όγκοι και λοιμώξεις στον εγκέφαλο, οι Θρόμβοι που πιέζουν τον εγκέφαλο, οι Μεταβολικές παθήσεις, όπως διαταραχές στο θυρεοειδή, το συκώτι και τα νεφρά.
Αντιμετώπιση από υπηρεσίες κοινωνικής Ψυχιατρικής
Η άνοια σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις αποτελεί σημαντικό πρόβλημα κύρια όσον αφορά την αντιμετώπιση των συμπεριφορικών δυσκολιών που συνδέονται με τη νόσο, όσο και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργεί τόσο στον ίδιο όσο και στους φροντιστές των πασχόντων.
Παρά τις προόδους που έχουν πραγματοποιηθεί όσον αφορά την διάγνωση της άνοιας δεν υπάρχουν αντίστοιχες πρόοδοι στην αντιμετώπιση της φαρμακευτικά κι έτσι παραμένει μια προοδευτική θανατηφόρα νόσος η οποία στην πορεία της επιπλέκεται με ποικίλα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.
Η έρευνα, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή πολιτικών γύρω από την έγκαιρη διάγνωση τη στήριξη των φροντιστών και την αντιμετώπιση των μειζόνων αυτών βιολογικών και κοινωνικών επιπλοκών είναι αντικείμενο της κοινωνικής ψυχιατρικής. Ανάμεσα στις μεθόδους που προτείνονται και εφαρμόζονται διεθνώς είναι η δυνατότητα παρεμβάσεων από ομάδες κοινωνικής ψυχιατρικής, κέντρα ημέρας, ατομικά και ομαδικά ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και υπηρεσίες τηλεϊατρικής.

DSC02685 DSC02670 DSC02654

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου