Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο (ΕΚ) Γιαννιτσών στα τελικά του διαγωνισμού F1 in Schools

Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο (ΕΚ) Γιαννιτσών στα τελικά του διαγωνισμού F1 in Schools

Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο (ΕΚ) ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Διαγωνισμό F1 in Schools, πήρε μέρος με ιδιαίτερη επιτυχία στην ημιτελική φάση του, που διοργανώθηκε στις 20 και 21 Μαρτίου 2015 στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, στη Θεσσαλονίκη, αφού, η ομάδα του ήταν μία από τις 6 ομάδες της Β. Ελλάδας που προκρίθηκαν στην τελική φάση. Ενώ, είναι πολύ σημαντικό και αξίζει να επισημανθεί το γεγονός ότι, το 1ο ΕΚ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ αποτελεί το μοναδικό δημόσιο σχολείο από τη Βόρεια Ελλάδα που προκρίθηκε στην τελική φάση καθώς επίσης και το ότι είναι ο μοναδικός Πανελλαδικά εκπρόσωπος της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ) στα τελικά του διαγωνισμού.

11048672_810353615701534_389611107338659815_n

Η τελική φάση θα διεξαχθεί στις 24-26 Απριλίου 2015 στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια, στη Θεσσαλονίκη και σε αυτήν συμμετέχουν συνολικά οι 16 καλύτερες ελληνικές ομάδες. Είναι η πρώτη φορά που σχολείο του Νομού Πέλλας συμμετέχει στο διαγωνισμό αυτό και μάλιστα στην τελική φάση.

Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται για 4η φορά στην Ελλάδα και αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Τεχνολογίας F1 in Schools. Διενεργείται σε περισσότερες από 30 χώρες στον κόσμο.

Στα πλαίσια του διαγωνισμού ομάδα των μαθητών του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Γιαννιτσών, υπό την καθοδήγηση καθηγητών τους κλήθηκε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα αυτοκινητάκι F1 τηρώντας λεπτομερείς και αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές. Οι μαθητές χρησιμοποιώντας λογισμικό CAD/CAM συνεργάστηκαν προκειμένου να σχεδιάσουν, να αναλύσουν και να κατασκευάσουν μικρά μοντέλα F1 αυτοκινήτων από ξύλο balsa που ωθούνται από φυσίγγια πεπιεσμένου αέρα. Η ομάδα αποτελείται από τους μαθητές Πέτρο Μπαξεβανίδη, Φίλιππο Μίρκοβιτς, Γιάννη Στεργιούλα, Δημήτρη Γραικού, Αναστάσιο Ζουμπουρτικούδη, Ράμα Ρονάλντο, Χαράλαμπο Ιωαννίδη και τους καθηγητές Δέσποινα Αναργυρίδου, Γιώργο Αναστασιάδη και Κώστα Αϊβάζογλου.

Κατά την ημιτελική φάση οι μαθητές είχαν την εμπειρία να αισθανθούν την πίεση που βιώνουν οι ομάδες F1. Ενισχύθηκαν σημαντικά τα αισθήματα της ομαδικότητας και της συνεργατικότητας, ενώ, στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν τα οχήματα κατά τη δοκιμασία της ταχύτητας, η συνεργασία με την αντίπαλη ομάδα “Blue Falcon” του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, έδειξε στους μαθητές τους κανόνες του «ευ αγωνίζεσθαι». Η προστιθέμενη γνώση και οι πρωτόγνωρες εμπειρίες από τη συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό πιστεύουμε ότι, θα αναδειχθούν κάτι παραπάνω από πολύτιμες στην προσωπική και επαγγελματική ζωή τους.

Επειδή το πρόγραμμα δεν καλύπτει έξοδα συμμετοχής διαγωνιζομένων, απαιτήθηκε ένα χρηματικό ποσό, για να καλυφθούν τα έξοδα κατασκευής του μοντέλου F1, τα έξοδα παρουσίασης και μετακίνησης των μαθητών. Είχαμε όμως την τύχη, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να στηρίξουν οικονομικά την προσπάθεια των μαθητών μας, το Ι.ΚΤΕΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ «ΔΟΥΒΑΝΤΖΗΣ ΠΕΤΡΟΣ – ΠΕΝΟΓΛΟΥ ΦΑΝΗΣ» ΕΠΕ, ως Μέγας Χορηγός και οι «Τυποεκδοτική – SAMPOS», «ΑΦΟΙ ΠΑΤΣΑΝΗ Ο.Ε.», «ΤΟΨΗΣ Α.Ε. – ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ», «ΒΑΡΕΛΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.», «ΣΥΚΟΠΕΤΗΣ ΘΩΜΑΣ & ΣΙΑ», «ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΓΛΟΥ – ΜΗΤΑΚΙΔΗΣ», «ΜΙΧΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΙ ΥΙΟΣ» ως χορηγοί, ενώ, Χορηγός Επικοινωνίας είναι το Pella TV. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους. Τους ευχαριστούμε για την πράξη τους αυτή, με την οποία συμβάλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης στο σχολείο, στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για μάθηση και στην επιβράβευση της Αριστείας και Καινοτομίας.

Η προσπάθεια της ομάδας έχει ήδη κατά πολύ ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες. Μετά τους ημιτελικούς το δέσιμο της ολοκληρώθηκε και το πάθος της για διάκριση εντάθηκε.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου