Saturday, 20 April, 2024

Χωρίς Συμπαραστάτη ο Δήμος Έδεσσας αλλά με δεσμευμένους λογαριασμούς από το ΙΚΑ

Χωρίς Συμπαραστάτη ο Δήμος Έδεσσας αλλά με δεσμευμένους λογαριασμούς από το ΙΚΑ

Το απόγευμα της Παρασκευής 27 Φεβρουαρίου συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Έδεσσας.Στα προ ημερησίας θέματα οι επικεφαλής των παρατάξεων έθεσαν ερωτήματα που αφορούσαν την αποκομιδή των απορριμμάτων στην Έδεσσα, τις ασφάλειες των αυτοκίνητων του Δήμου Έδεσσας, την Τουριστική Έδεσσας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τη Λίμνη Βεγορίτιδα, τα σκουπίδια που συσσωρεύονται πίσω από τα νεκροταφεία

DSC_1040
Αποκομιδή απορριμμάτων από Ιδιώτη
Ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου απαντώντας στον κ. Φουνταλή για την αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχουμε μια πόλη άψογη στην καθαριότητα. Πιστεύω ότι από μια ιδεολογική άποψή λέτε να μη δώσουμε την καθαριότητα της πόλης σε ιδιώτη. Αναρωτιέμαι, θέλουμε ή δεν θέλουμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή πόλη… Οι εξετάσεις δόθηκαν και το εγχείρημα έχει περάσει στον κόσμο… Η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται στα 2/3 της πόλης και στο Μεσημέρι, με όχημα χωρίς θόρυβο, η υπόλοιπη πόλη, τα χωριά και η ανακύκλωση γίνεται από τον Δήμο. Το κόστος ανέρχεται στις 20.000ευρώ σύν το ΦΠΑ και σύντομα θα επεκταθεί και στην Βεγορίτιδα».

DSC_1030
Ασφάλειες Οχημάτων
Για τις ασφάλειες των οχημάτων ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σχήμα ότι ζητηθήκαν προσφορές από όλους του επαγγελματίες του Δήμου και επιλέχτηκε η καλύτερη, η οποία ήταν σχεδόν στα μισά από τους υπόλοιπους, και ανέρχεται στα 10.000ευρώ και για τα 55 αυτοκίνητα που έχει ο Δήμος Έδεσσας

DSC_1042
Τουριστική Έδεσσας Α.Ε
Για την Τουριστική Έδεσσας που ζήτησαν ενημέρωση τόσο ο κ. Ρυσάφης όσο και οι κ.κ. Δημητριάδης, Σόντρας ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα κατάσταση, αλλά και το τι είναι προτιθέμενος να κάνει αναφέροντας ότι: «Από σήμερα οι λογαριασμοί όλων των προέδρων έχουν δεσμευτεί από το ΙΚΑ. Δώσαμε πάρα πολλές ευκαιρίες στα τρία χρόνια για να μην κλείσει. Πριν ένα μήνα ήρθαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουμε και να βρούμε λύση για τους εργαζόμενους στην Επιχείρηση, δόθηκε ένας μήνας παράταση. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, κ. Πουλάκης σε συνάντηση που είχαμε μας ενημέρωσε ότι δε γνωρίζει την υπόθεση γι’ αυτό και δεν έχει λύση να μας προτείνει. Με τον κ. Μουράτογλου τον ενημερώσαμε για τη μέχρι τώρα κατάσταση της Τουριστικής Έδεσσας ενώ τη Δευτέρα θα δοθεί και μια ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να βρεθεί λύση. Δυστυχώς όμως η ιστορία των Καταρρακτών με τη σημερινή διαχείριση δεν οδεύει πουθενά. Η πόλη δεν αντέχει να πληρώνει μια ΑΕ που είναι ζημιωμένη. Οι βουλευτές του Νομού μας είχανε την διάθεση, αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα, δεν έχω καμία αντιπολιτευτική διάθεση απέναντι στην κυβέρνηση, θα πρέπει να συμπορευτούμε με τους βουλευτές μας για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Όσο, αφορά κ. Δημητριάδη την ερώτηση που θέσατε για την έγγραφη απολογία των εργαζομένων αναφερθήκατε σε κλίμα εκφοβισμού που γίνεται για τους αγώνες τους και όχι για τη συμπεριφορά τους. Κ. Δημητριάδη ήσασταν εκεί, είστε ευχαριστημένος με αυτά που ακούσατε; Οι Γιαννιτσώτες τι ήρθανε να κάνουνε; Κινούμαστε μέσα στα νόμιμα πλαίσια» κατέληξε ο Δήμαρχος.
Τον λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Μουράτογλου, ο οποίος ανέφερε «Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Ενημερώσαμε τον Γενικό Γραμματέα και θα δοθεί και μια ολιγοήμερη παράταση μήπως και βρεθεί λύση. Όπως του έχω εξηγήσει είναι πολύ δύσκολο και σύμφωνα με τους νομικούς της ΚΕΔΕ προκύπτει σοβαρό συνταγματικό ζήτημα με τη μετάβαση των εργαζομένων στο Δήμο διότι είναι ΑΕ. Αν περάσει μια τέτοια απόφαση από τη Βουλή δεν θα είναι μόνο για την Έδεσσα, θα αφορά όλους τους Δήμους στην Ελλάδα».

DSC_1035
Λίμνη Βεγορίτιδα
Στα πρό ημερησίας θέματα, το λόγο πήρε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Βεγορίτιδας, Μούλας Νίκος, ο οποίος έθεσε το θέμα για τις παράνομες χωματερές στην Άρνισσα και την απομάκρυνση της πλωτής εξέδρας της λίμνης. Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν μπαζώνονται σκουπίδια, είχε γίνει μια αμμοληψία και υπήρχαν κάποια σκουπίδια, αλλά πήγε το μηχάνημα του Δήμου και καθαρίστηκαν. Όσον αφορά την απομάκρυνση της εξέδρας δεν βοήθησε ο καιρός για να την επαναφέρουν. Αναφέρθηκε επίσης και για το ιδιοκτησιακό, που όπως είπε ¨θα πρέπει να λυθεί το ιδιοκτησιακό γιατί έχουμε πρόβλημα. Η μελέτη ήρθε εκπρόθεσμα στο Δήμο και ο Θησέας είχε λήξη τέλη του 2013, η παράταση που είχε δοθεί το 2014 αφορούσε τα προγράμματα που δεν είχαν προλάβει να κλείσουν λογαριασμούς. Είναι αβάσταχτο το κομμάτι που αντιστοιχεί να πληρώσει ο Δήμος. Πρέπει να βρεθεί λύση¨

DSC_1031
Παραχώρηση ακινήτων στη ΔΕΗΚΕΔΕ
Τις διαφωνίες της εξέφρασε η αντιπολίτευση στο 13ο θέμα της ημερησίας διάταξης που αφορούσε την παραχώρηση και χρήση ακινήτων στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας. Συγκεκριμένα η πρόταση αφορούσε τους Μύλους, το Κανναβουργείο και ένα κομμάτι από το πάρκο των Καταρρακτών προκειμένου να αξιοποιηθεί τουριστικά. Ο κ. Σόντρας ρώτησε αν υπάρχει κάποιο σχέδιο και αναρωτήθηκε γιατί δεν το παρουσίασαν στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως και θα έπρεπε. Η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία.

Συμπαραστάτης του Δήμου και της Επιχείρησης
Χωρίς Συμπαραστάτη ο Δήμος Έδεσσας καθώς άκαρπες απέβησαν οι δύο ψηφοφορίες για την εκλογή του. Οι υποψήφιοι ήταν οι Πάντου Χρυσάνθη, Πεπλικατζής Γιώργος και Μπατσίρης Κώστας. Κατά την ψηφοφορία έλαβαν:
Πάντου Χρυσάνθη                       6(1η Ψηφ.)  4(2η Ψηφ.)
Πεπλικαντζής Γιώργος               0(1η Ψηφ.)  1(2η Ψηφ.)
Μπατσίρης Κώστας                    3(1η Ψηφ.)  4(2η Ψηφ.)
Λευκά                                             16                   16
Άκυρα                                            0                      0

Η.Θ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου