Friday, 19 April, 2024

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων της λίμνης Βεγορίτιδας

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων της λίμνης Βεγορίτιδας 

Η  λίμνη Βεγορίτιδα, έχοντας μόλις ξεπεράσει το, νομικά κατοχυρωμένο με ΦΕΚ, ελάχιστο όριο της στάθμης, που είναι το υψόμετρο 515,5μ από τη στάθμη της θάλασσας και με προοπτική αύξησης της στάθμης το πολύ μέχρι το τέλος Μαΐου, (οπότε και αρχίζουν οι αρδεύσεις) θα αρχίσει και πάλι τη  γνώριμη πτωτική πορεία.

Εν τω μεταξύ η ΔΕΗ, με την αιφνιδιαστική ενέργειά της για εκτροπή νερού από τη λίμνη Βεγορίτιδα προς τη λίμνη-υγρότοπο Άγρα –Νησίου – Βρυττών, κατακλύζει νόμιμα καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα αγροκτήματα Νησίου και Βρυττών, υποβαθμίζει τον προστατευόμενο υγρότοπο του δικτύου NATURA 2000 και δημιουργεί πλημμυρικές συνθήκες στη διαφορετική υδρολογική λεκάνη του Εδεσσαίου ποταμού και στη Τ66.

Χωρίς νομικό έρεισμα, χωρίς απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων φορέων, προχώρησε στη προκλητική ενέργεια της εκτροπής του νερού, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πράξης.

Επειδή με την πράξη της αυτή η ΔΕΗ δημιουργεί ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα:

                 . τόσο σε νόμιμα καλλιεργούμενες εκτάσεις του Δήμου μας,

                 . όσο και στο προστατευόμενο υγρότοπο Άγρα – Νησίου – Βρυττών,

 Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Έδεσσας:

                 . απαιτεί από τη ΔΕΗ την άμεση διακοπή της εκτροπής του νερού της λίμνης Βεγορίτιδας

                 . εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο  και τα αρμόδια όργανα του Δήμου ώστε να ασκήσουν τα  αναγκαία ένδικα μέσα για τις ζημίες που έχουν ήδη συντελεστεί.

 Παράλληλα καλεί σε συνεργασία, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσιακές μονάδες, κατά τη μεταβατική περίοδο και μέχρι την ολοκλήρωση του σύνθετου διαχειριστικού σχεδίου της λίμνης Βεγορίτιδας, για την επίλυση των προβλημάτων που διαρκώς προκύπτουν, έτσι ώστε να λαμβάνονται οι βέλτιστες αποφάσεις, πάντα με γνώμονα την προστασία της αλλά και τη προοπτική του τόπου που είναι άρρηκτα δεμένη με αυτήν.

Το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε με την υπ΄ αριθμ. 95/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας στην 9η συνεδρίαση της 30ης Απριλίου  2015.

 Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Φίλιππος Ν. Γκιούρος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου